Fonds van de week: Invesco Euro Corporate Bond

Door Robert van den Oever op 3 augustus 2017 10:35 | Views: 7.330

Fonds van de week: Invesco Euro Corporate Bond

Een sterke keuze voor de lange termijn, voor wie niet bang is van een aanpak met hoge overtuiging en bijbehorende risico's. Het Invesco Corporate Bond Fund bewijst dat een flexibele, pragmatische benadering loont, want het verslaat zijn Morningstar Categorie en zijn benchmark. En dat is een zeldzame combinatie.

Invesco Euro Corporate Bond Fund in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: *****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Neutral
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Negative

Dit fonds is een sterke propositie voor de lange termijn, maar wel een die de risico's met zich meebrengt die inherent zijn aan deze benadering met een hoge overtuiging. Dat is het oordeel van Morningstar-analist Carlos Lucar over Invesco Euro Corporate Bond.

Het team baseert zich op een macro-economische outlook voor de portefeuillepositionering, maar staat ook open voor kansen buiten het centrale top-down scenario vallen. Die flexibele, pragmatische kijk op de zaken kan riskant zijn als die ondeskundig wordt uitgevoerd, maar het beheerteam weet het in dit geval juist ten voordele van de eindbelegger te doen.

Het team is uitzonderlijk stabiel, zeer ervaren en de aanpak met hoge overtuiging is bewezen effectief. Daarom behoudt analist Lucar een Silver voor de Morningstar Analyst Rating van dit fonds.

Beheerteam

Paul Causer en Paul Read staan aan het hoofd van het vastrentende team van Invesco Perpetual en zijn twee van de meest ervaren beheerders in de branche. Zij werken al ruim 20 jaar samen bij Invesco Perpetual. Zij beheerden dit fonds sinds introductie ervan in 2006. Per januari 2017 bevorderde het team een aantal senior-analisten tot medebeheerders voor verschillende mandaten.

In het kader van deze wijzigingen gaf Paul Causer zijn taak als medebeheerder op en werd senior-analist Julien Eberhardt (gespecialiseerd in financiële instellingen) tot medebeheerder benoemd. Read bleef echter aan het roer en levert de continuïteit voor dit fonds. Causer maakt nog deel uit van de teamleiding en is verantwoordelijk voor risicobeheer in vele strategieën die het team beheert.

De beheerders behoren tot een 15 leden tellend en groeiend team, dat fondsbeheerders en kredietanalisten omvat. Een team van vijf medewerkers verzorgt de transacties en het risicobeheer. Hoewel klein vergeleken met de concurrentie, kende dit vastrentende team weinig verloop en beschikt het over heel wat ervaring op diverse terreinen.

Wij stellen het op prijs dat de meeste fondsbeheerders beleggen in de fondsen die zij beheren, waardoor hun belangen op een lijn liggen met die van beleggers. De teamgerichte aanpak met twee ervaren leiders en de lange en succesvolle track-record van samenwerking versterken de positieve score voor dit aspect.

Proces

De beheerders streven naar inzicht in de actuele macro-situatie. Zij gebruiken de top-down prognoses als richtlijn voor hun durationpositionering. Hun analyse van de kredietwaardigheid van afzonderlijke bedrijven, risico's en de huidige waarderingen vormen het bottom-up element. De beheerders zoeken niet uitsluitend naar bedrijfsobligaties die overeenstemmen met hun top- down visie, maar kopen ook andere stukken als ze menen dat deze aantrekkelijk zijn.

Het fonds wordt pragmatisch en actief beheerd, volledig onafhankelijk van een benchmark. De sector- en landenallocatie kent geen beperkingen en de beheerders kunnen forse posities aanhouden op terreinen waar zij kansen zien. Het fonds belegt voornamelijk in investment-grade bedrijfsobligaties maar kan samen met tactische posities in cash en hoogwaardige overheidsobligaties tot 30% in high-yield beleggen. De blootstelling aan vreemde valuta's als gevolg van beleggingen in niet-Europese bedrijven en sectoren worden doorgaans naar de euro afgedekt. Omdat het team bereid is agressieve posities in te nemen en vanwege het hoge en toenemende vermogen van Invesco Perpetual, moet het liquiditeitsrisico goed worden bewaakt.

Onze zorgen worden iets gedempt omdat de fondsomvang nu lager ligt dan op de piek halverwege 2015. De beheerders benutten de flexibiliteit van hun proces goed en dit ondersteund een positieve score voor Process.

Prestaties

Sinds de introductie in april 2006 tot eind mei 2017 presteerde het fonds beter dan het categoriegemiddelde en de BA/ML Euro Corporate Index. Het is echter ook bovengemiddeld volatiel. Dit is te wijten aan de historisch hoge posities in financials, een van de volatielere segmenten van de markt. Niettemin scoort het fonds op voor risico gecorrigeerde basis in het topdeciel van de categorie over 5 en 10 jaar, vandaar de positieve beoordeling voor Performance.

In 2008 belegde het fonds al snel in financials, wat het resultaat in het vierde kwartaal drukte, maar waardoor het fonds zich in 2009 spectaculair herstelde (een outperformance van 13 procentpunten tegenover de categorie). Deze aanpak getuigt van de bereidheid van de ervaren beheerders om platgetreden paden te verlaten teneinde waarde toe te voegen.

Ook in 2011 bleven de beheerders overwogen in financials, volgens hen zou het risico ruimschoots gecompenseerd worden door extra rendement. Hierdoor bleef het fonds eerst achter, maar profiteerde het in 2012 van een sterk herstel. Toen versloeg het fonds de categorie met ruim 7 procentpunten. Een combinatie van sectorinzet en effectenselectie leverde in 2013-2014 een outperformance.

De aanhoudend onderwogen duration in 2015 en 2016 drukte de solide prestaties op lange termijn. In 2017 (tot en met mei) is de outperformance vooral te danken aan posities in achtergestelde financials.

Kosten

De lopende kosten voor de aandelenklasse zonder verkoopcommissie van 0,76% (per juni 2017) liggen hoger dan die van de meest concurrenten, waardoor de beoordeling voor dit aspect negatief uitvalt.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.