Fonds van de week: T. Rowe Price Emerging Markets Equity

Door Robert van den Oever op 7 december 2017 10:45 | Views: 571

Fonds van de week: T. Rowe Price Emerging Markets Equity

De Morningstar Analyst Rating van het T. Rowe Price Emerging Markets Equity fonds gaat omhoog naar Silver, want het vertrouwen van Morningstar in de ervaren fondsmanager, het grote ondersteunende team en het bewezen beleggingsproces is toegenomen.

T. Rowe Price Emerging Markets Equity in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: ****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Neutral

De overtuiging van Morningstar op dit fonds is gegroeid. Dat geldt volgens Morningstar-fondsanalist Mathieu Caquineau voor de ervaren fondsmanager, zijn grote ondersteunende team en het bewezen beleggingsproces. Daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Bronze naar Silver.

Het fonds omvat inmiddels zo'n 18 miljard dollar aaan beheerd vermogen en dat is relatief veel voor een opkomende-marktenfonds. Maar de analist heeft er alle vertrouwen in dat T. Rowe Price dankzij de 'fundholder first' cultuur de juiste stappen zal zetten als de capaciteit een punt van zorg zou worden.

Beheerteam

Gonzalo Pangaro leidt het fonds sinds april 2009, maar hij is al sinds de jaren negentig betrokken bij deze portefeuille en beleggen in opkomende markten. Hij kwam bij dit fonds als co-beheerder en werd co-hoofd van T. Rowe Price’s GEM team in 2008. Hij maakt al sinds de jaren negentig deel uit van dat team en had de Latijns-Amerikaanse selectie voor dit fonds onder zijn hoede in de jaren voordat hij co-beheerder werd. Hij boekte goede resultaten als aanvoerder van het in de Verenigde Staten verkrijgbare T. Rowe Price Latin America fonds van 2004 tot 2009.

Mark Edwards nam eind 2015 afscheid. Hij was geen officiële co-beheerder, maar werkte als Pangaro’s co-piloot en fungeerde ook als co-hoofd van het GEM-team van het fondshuis. Hij had uitgebreide ervaring in opkomende markten, met name Azië, maar we waarderen dat de overgang geleidelijk is verlopen. Pangaro heeft zijn kennis van Zuid-Aziatische markten, inclusief China, opgebouwd sinds 2015 in nauwe samenwerking met de 6 regionale opkomende markten specialisten, onder wie Ahn Lu van T. Rowe Price Asia ex-Japan fonds dat een Bronze rating heeft.

Pangaro krijgt ook ondersteuning van een groot en toegewijd 26-koppig team van opkomende markten aandelenanalisten die gemiddeld 11 jaar ervaring hebben. De fondsbeheerder kan een beroep doen op het sterke opkomende markten obligatieteam voor ondersteung op het gebied van macro-economie. Pangaro brengt zijn eigen belangen in lijn met die van eindbeleggers doordat hij meer dan 1 miljoen dollar heeft belegd in de fondsvariant die in de VS verkocht wordt. Daarom verdient dit fonds een positief oordeel op de People Pillar.

Fondshuis

T. Rowe Price ontwikkelt zich maar behoudt tegelijk het sterk op research gerichte cultuur waar het zijn lange-termijn succes aan te danken heeft. Ondanks de pensionering van enkele fondsmanagers met een lange staat van dienst, zoals de voormalige CEO en de scheidende CIO Brian Rogers, heeft de zorgvuldig geplande opvolging het overgangsproces verzacht.

Ook onder de nieuwe leiding is er geen gebrek aan talent. De succesvolle voormalige portefeuillebeheerder Rob Sharps is nu co-hoofd wereldwijde aandelen en geeft nu leiding aan vijf CIO's die tot de beste van het fondshuis behoren. Het analistenteam kent een solide basis en het fondshuis is nieuwe mensen blijven werven, ondanks de druk die er op het actief beheerde segment staat.

CEO Bill Stromberg, die in 1987 bij het fondshuis kwam als analist, behoudt de research focus en erkent tegelijk dat ontwikkeling nodig is om te blijven floreren in een industrie die steeds meer naar passief beheerde producten neigt. Het bedrijf versterkt zijn technologische middelen en breidt zijn buitenlandse distributie uit. Dat zijn haalbare doelen gezien de sterke balans.

In 2017 zag T. Rowe Price zijn kans schoon en nam het Henderson High Yield Opportunities team over dat werd geleid door een voormalig T. Rowe Price beheerder. Op die manier kwam het tegemoet aan de vraag naar strategieën waar het maar beperkte capaciteit op had en die deel uitmaken van het populaire target date assortiment en het nieuwe multi-asset aanbod (enkele bestaande T. Rowe Price producten zijn gesloten). Het fondshuis past zich op verstandige wijze aan en de overtuiging om de eindbelegger op de eerste plaats te zetten plus de vaardigheid om beleggingstalent aan te trekken en te behouden leiden ook op deze pijler tot een positief oordeel.

Proces

We zijn content met de lange-termijn focus en de bewezen beleggingsstrategie van dit fonds en geven het daarom een positief oordeel op de proces-pijler. Gonzalo Pangaro zoekt industrieleiders met sterke groeiperspectieven. Tegelijk houdt hij de waarderingen scherp in de gaten. Hij concentreert zich op de bedrijven die wat hoger op de ladder van marktkapitalisatie staan dan de meeste van zijn wereldwijde opkomende-markten peers en de MSCI Emerging Markets Index. Daardoor is de gemiddelde marktkapitalisatie in dit fonds hoger dan de norm is in de peer group en bij de benchmark. Hij streeft naar diversificatie en een afgewogen omloopsnelheid in de portefeuille.

Net als de andere opkomende-marktenbeheerders bij T. Rowe Price gaat Pangaro daar waar de aantrekkelijkste groeiers te vinden zijn en kan hij goed leven met het opbouwen van overwogen posities in landen en sectoren die bol staan van de interessante kansen. Daardoor wijken de landen- en sectorwegingen van het fonds vaak af van die van zijn peers en van de MSCI Emerging Markets Index. Wel is daarbij op te merken dat Pangaro extreme over- en onderwegingen vermijdt.

Het fonds deed het in 2008 slechter dan zijn categorie als gevolg van de grote posities in enkele landen die het hardst getroffen werden tijdens de financiële crisis. Pangaro let op macro-economische risico’s en zal een onderwogen positie innemen als de economische positie van een land verslechtert. Dit is belangrijk omdat wisselkoerseffecten een significant risico vormen in opkomende markten. Pangaro werkt samen met het opkomende-markten obligatieteam aan top-down visies.

Prestaties

Mark Edwards, die in december 2015 afscheid nam, speelde een significante rol bij de aandelenselectie in Azië gedurende de eerste zes jaar van Pangaro’s aanstelling. Sindsdien is het fonds in staat gebleken om sterke relatieve rendementen te behalen, waaraan de aandelenselectie in Azië bijdroeg. Het fonds heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 12,2% geboekt in de periode 1 april 2009 tot en met september 2017, terwijl de doorsnee concurrent op 9,5% uitkwam en de index op 10,5%. Het fonds is in die periode net zo volatiel gebleken als zijn gemiddelde concurrent.

Daarom verhogen we ons oordeel op de Performance Pillar naar Positive. We waarderen het feit dat het fonds sinds de komst van Pangaro zijn concurrenten in verschillende marktomstandigheden heeft verslagen. Zo heeft hij zijn concurrenten ruimschoots verslagen over de voorbije 18 maanden tot en met september 2017 in een bullish marktklimaat, deels dankzij robuuste aandelenselectie in China. Maar het fonds hield ook relatief goed stand in 2015 toen de meeste opkomende markten het moeilijk hadden.

Het fonds wist ook te outperformen in het lastige klimaat van 2014. Hoewel het achterbleef in de uitdagende omstandigheden van 2013, heeft het fonds het goed gedaan in de eerste jaren van Pangaro’s aanstelling, zeker tijdens beursrally’s. Dankzij de kracht van posities in Brazilië en China is het fonds in 2009 in het hoogste kwintiel terechtgekomen. Het fonds heeft ook zijn doorsnee concurrent verslagen en de index geëvenaard in het over het algemeen gunstige marktklimaat in 2012.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Kosten

De lopende kosten van 1,16% voor de rebatevrije aandelenklasse van dit fonds, die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, ligt niet ver af van de mediaan voor andere rebatevrije aandelenklassen in deze categorie, en daarom krijgt de kostenpijler het oordeel Neutral.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.