Fonds van de week: JP Morgan US Aggregate Bond Fund

Door Robert van den Oever op 23 augustus 2018 10:15 | Views: 1.397

Fonds van de week: JP Morgan US Aggregate Bond Fund

Het JP Morgan US Aggregate Bond Fund krijgt in navolging van zijn Amerikaanse zusterfonds JP Morgan Core Bond een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het risicomijdende profiel zorgt voor sterke langetermijnresultaten, hoewel het fonds juist door dat profiel tijdens rally's soms kan achterblijven.

JP Morgan US Aggregate Bond Fund in het kort:

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: *****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Positive

JP Morgan US Aggregate Bond Fund

Het ervaren en deskundige team dat dit fonds beheert, samen met het Amerikaanse zusterfonds JP Morgan Core Bond, blijft trouw aan zijn gedisciplineerde proces en bewaakt het defensieve profiel met succes. Dit profiel heeft de Amerikaanse fondsvariant een sterk langetermijntrackrecord opgeleverd en daarom kent Morningstar-analist Mara Dobrescu ook aan de Europese variant een Morningstar Analyst Rating van Silver toe.


Beheerteam

Het ervaren analisten van het brede, waardegedreven team van JP Morgan in combinatie met deskundige leiding van bovenaf brengen dit fonds een positief oordeel op de People Pillar. Het ervaren team dat dit fonds beheert is nu stabiel nadat het een aantal jaren geleden flink opgeschud werd. De vorige beheerder Doug Swanson leidde dit fonds zo'n 25 jaar toen hij in oktober 2015 bekendmaakte te willen vertrekken, wat hij in juni 2016 deed.

JP Morgan schoof toen Barb Miller naar voren als opvolger van Swanson. Miller is een veteraan bij het fondshuis met twintig jaar ervaring en deskundigheid als beheerder van institutionele portefeuilles. Naast hoofdbeheerder op dit fonds stelde JP Morgan haar in de herfst van 2015 ook aan als hoofd van het Amerikaanse waardegedreven team. Miller begon haar carrière als handelaar in gesecuritiseerde assets en voegde zich later bij het team dat de institutionele portefeuilles runt, waar ze een strategie onder haar hoede had die vergelijkbaar is met dit fonds.

Rick Figuly die jarenlang met Miller heeft samengewerkt werd in 2015 ook tot medebeheerder benoemd. Ook Peter Simons werd medebeheerder in 2016, maar hij zal die functie eind 2018 neerleggen en in juni 2019 het fondshuis verlaten. Omdat Miller en Figuly continuïteit bieden, hebben wij geen zorgen over de middelen waar het fonds uit kan putten.

Die middelen bestaan uit onder andere het in Ohio gevestigde team van zestien aanvullende portefeuillebeheerders, vijf handelaren en acht risicobeheerspecialisten. Verder zijn er nog 26 analisten, verspreid over Ohio, New York en Londen die kennis bieden op het gebied van investment grade-bedrijfsobligaties en securitisaties.

Fondshuis

JP Morgan Asset Management beantwoordt aan wat beleggers verwachten van een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Het heeft een ruim en divers fondsengamma, aanzienlijke middelen, een wereldwijd beleggingsteam, en een assertieve distributiebenadering. JP Morgan heeft zijn fondsenactiviteit gedeeltelijk via overnames opgebouwd, maar de recente groei ontstond na de financiële crisis van 2008, toen de bank haar kracht ten opzichte van concurrenten toonde.

Het fondshuis onderscheidt zich door zijn krachtige beheerteams. Er zijn positief beoordeelde fondsen voor Europese, Amerikaanse, en emerging markets-aandelen. De afgelopen jaren werd het fondsengamma zowel in Europa als in Noord-Amerika gestroomlijnd, waarbij werd ingezet op de beste regio's.

Het feit dat onlangs de performance op tien jaar werd opgenomen in de beloningsberekening van de fondsbeheerders vinden we ook positief. De moedermaatschappij van de fondsenafdeling, JPMorgan Chase kent voor- en nadelen: het geeft zowel de stabiliteit van een multinational, maar het brengt ook de onzekere impact van toegenomen aandacht van de regelgever en de media met zich mee.

Proces

De focus van het team op hypotheken resulteert in een portefeuille die afwijkt van zijn typische concurrent in middellange termijn-obligaties en zijn Aggregate Index benchmark. Beheerder Miller heeft de historische focus op hypotheekobligaties en andere gesecuritiseerde assets boven staats- en bedrijfsobligaties intact gelaten sinds ze in 2015 de leiding overnam.

Het fonds alloceert historisch gezien 35-75% aan hypotheken en asset-backed securities, 10-30% aan investment grade bedrijfsobligaties en 15-30% aan staatsobligaties. Het heeft non-agency hypotheken in bezit gehad, die doorgaans minder dan 10% van de portefeuille innemen, terwijl allocatie naar complexere mortgage-backed securities en esoterische asset-backed securities aan de kleine kant blijft.

Miller paste diezelfde strategie toe toen ze aan de institutionele kant zat bij JP Morgan en ze heeft geen wijzigingen aangebracht in de aanpak van het team. Het fonds blijft ver van junk-rated obligaties en vermijdt zo risico's. In plaats daarvan richt het team zich op obligaties die het veracht aan te houden tot hun afloopdatum. Dat resulteert in een portefeuille van hoge kwaliteit met een lage omzet die concurrentie-verslaande rendementen heeft opgeleverd, zowel onder Swansons bewind als onder Miller.

Prestaties

De categorie Obligaties USD Gediversifieerd omvat ook fondsen die minder sterk gericht zijn op hypotheken en die minder risicoavers zijn. Daardoor blijft dit fonds, vanwege de voorkeur voor staats- en agency-backed obligaties, nogal eens achter bij concurrenten in tijden dat risico beloond wordt. Want dat risico neemt het fonds niet. Dat betaalt zich uit op de lange termijn, want op zowel absolute als risico-aangepaste basis komt de 10-jaars Sharpe-ratio tot en met juni 2018 uit in het beste kwartiel van de categorie. Door het consistente en defensieve rendementsprofiel krijgt dit fonds een positief oordeel op de Performance Pillar.

Het team heeft bewezen dat het zich teweer kan stellen tegen verkoopgolven in de markt. Bijvoorbeeld in 2008 profiteerde het rendement van een bovengemiddeld aandeel staatsobligaties in portefeuille ten opzichte van concurrenten. Wel bleef het lichtjes achter bij de Aggregate Index die een nog groter deel staatsobligaties omvatte. Tijdens de credit crunch van 2015 hielp de hoge allocatie naar hypotheken en versloeg het fonds 89% van zijn concurrenten en ook nog zijn benchmark.

Dat defensieve profiel werkt tegen tijdens credit rally's. Bijvoorbeeld in 2012 en 2016 bleef het fonds achter bij veel concurrenten die hogere credit allocaties hadden, waaronder high yield. In de 12-maandsperiode die eindigde per juni 2018 en die risico-gezind was, slaagde het fonds er desondanks toch in om zijn gemiddelde concurrent te verslaan door zich te richten op stabiele cashflows.

Kosten

De lopende-kostenfactor van 0,60% voor rebatevrije aandelenklassen is lager dan de mediaan van 0,70% voor vergelijkbare aandelenklassen binnen deze categorie, en daarom krijgt het fonds ook op de Price Pillar een positief oordeel.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.