Fonds van de week: Brandes Emerging Markets Value Fund

Door Robert van den Oever op 30 augustus 2018 11:25 | Views: 1.426

Fonds van de week: Brandes Emerging Markets Value Fund

Het Brandes Emerging Markets Value Fund heeft een zeer ervaren team dat op gedisciplineerde wijze een diepe-waarde strategie uitvoert. Ondanks de hobbels die de waarde-stijl ondervindt, is het lange-termijn track record sterk. Daarom krijgt het fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Brandes Emerging Markets Value Fund in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: ***
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Negative

Dit fonds heeft een zeer ervaren team dat op gedisciplineerde wijze een diepe-waarde strategie uitvoert. Hoewel de aversie in de markt tegen de waarde-stijl negatieve effecten op het resultaat heeft gehad in bepaalde jaren, is het lange-termijn track record sterk, zo bewijzen de al langer bestaande Amerikaanse en Candese varianten van dit fonds.

Beleggers moeten geduld hebben met de strategie van dit fonds, maar dat wordt op de lange termijn beloond, oordeelt Morningstar-analist Mathieu Caquineau. Daarom geeft hij het fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver. 

Beheerteam

De stabiliteit van het team en de beleggingservaring die het heeft ontwikkeld op het gebied van opkomende markten brengen dit fonds een positieve rating op de People Pillar. Brandes hanteert een teamaanpak voor portefeuillebeheer en dit fonds wordt beheerd door een vijfkoppig beleggingscomité. Aan- en verkoopbeslissingen vereisen een meerderheid bij stemming en dat vertraagt het besluitvormingsproces enigszins, maar aan de andere kant voorkomt het key-person risico, ofwel de afhankelijkheid van één persoon. Het systeem van Brandes bevordert de continuiteit van het research proces.

De teamleden Douglas Edman, Christopher Garrett, Gerardo Zamorano en Louis Lau hebben de langste historie op deze strategie want zij beheren het in Canada gevestigde fonds met dezelfde aanpak sinds 2002. Het vijfde teamlid, Mauricio Abadia, kreeg in 2016 stemrecht.

Edman, die een van de meest ervaren teamleden is, zal eind 2018 met pensioen gaan. De overgebleven vier leden hebben gemiddeld 21 jaar ervaring en zijn 14 jaar bij het bedrijf. Ze zijn allen persoonlijk belegd in de Amerikaanse variant van dit fonds.

Ook de rest van Brandes' aandelenteam heeft veel en diepe ervaring en kent weinig verloop. Het fondshuis telt 20 wereldwijde sectorspecialisten en 20 research associates die bijdragen aan aandelenresearch. Alle beleggingsprofessionals zetelen in San Diego, dus dat betekent veel reizen voor de opkomende-marikten specialisten.

Fondshuis

Het in San Diego gevestigde Brandes is een onafhankelijk fondshuis dat in 1974 is opgericht door Charles Brandes. Een pool van ervaren professionals vormen de beleggingscomités die de fondsen beheren aan de hand van dezelfde gedisciplineerde waarde-aanpak. De teamgerichte benadering van Brandes vermindert key-person risk en het personeel verloop is laag. De gemiddelde aanstellingstermijn is 17 jaar.

Een nadeel is dat de variabele beloning niet direct gerelateerd is aan de relatieve prestaties van het fonds. Die zorgen worden echter deels weer weggenomen door het strikte beleid van het fondshuis dat vereist dat fondsbeheerders significant moeten beleggen naast hun eindklanten. Bovendien zijn 24 belangrijke medewerkers mede-eigenaars van het fondshuis, van wie er 18 beleggingscomité-leden en analisten zijn. Dit is bedoeld voor een soepele overgang op de lange termijn als oprichter Brandes, die al in de zeventig is, zijn belang zal gaan verkleinen.

Het fondshuis heeft een flinke veer moeten laten wat het beheerd vermogen betreft sinds 2008. Dat komt door de marktomstandigheden en door uitstroom van vermogen als gevolg van onttrekkingen door klanten. Maar Brandes is bij zijn diepe-waarde aanpak gebleven en stelt resultaat op de lange termijn voorop, en pas daarna komen productontwikkeling en marketing.

Het fondshuis gaat verstandig om met zijn capaciteit, zoals bleek toen het in de jaren 2000 veel van zijn strategiën sloot voor nieuwe instroom, omdat het van mening was dat het nieuwe vermogen niet optimaal beheerd kon worden. Alles bij elkaar is Brandes een sterke lange-termijn partner voor beleggers en het verdient dan ook een positieve rating op de Parent Pillar.

Proces

Het fonds wordt beheerd met een strakke focus op waardering en de bereidheid om tegen de massa in te gaan. Het wereldwijde research team screent regelmatig opkomende-markten aandelen van allerlei pluimage op waarderings-, liquiditeits- en winstgevendheidsfilters om beleggingsideeën op te doen. Het onderzoeksproces is grondig en is erop gericht om de sleutelfactoren te ontdekken waar een business op drijft. Corporate governance wordt nauwgezet beoordeeld. De vijf leden van het beleggingscomité berekenen vervolgens hun eigen intrinsieke waarde, los van hun analisten en elkaar.

Hoewel zo'n structuur een beetje inefficiënt lijkt, stelt die het team in staat om een belegging vanuit verschillende hoeken te bekijken en het helpt om risico's en neigingen van enkelingen te beheersen.

De omvang van posities wordt bepaald op basis van de korting die een aandeel kent ten opzichte van zijn Fair Value en de dispersie tussen de calculaties binnen het team. Posities worden progressief opgebouwd en weer afgebouwd als er te weinig opwaarts potentieel meer is of als andere aandelen aantrekkelijker zijn geworden.

Het fonds bevat doorgaans 60-85 aandelen met een lange horizon. De omzet in de portefeuille is bescheiden geweest, tussen 20 en 40% in de afgelopen jaren. Wegingen van sectoren en landen hangen af van de waarderingsdiscipline van het team en daardoor kunnen die afwijken van de markt. Wel moeten de wegingen zich begeven in de range tussen 20 en 150% van de MSCI Emerging Markets index. De gedisciplineerde toepassingen van de diepe-waarde aanpak brengt het fonds een positieve rating op de Process Pillar.

Prestaties

Aangezien de beleggingsstijl waarde de laatste vijf jaar behoorlijk uit de gratie is, heeft dit fonds zijn eindbeleggers geen gemakkelijke rit bezorgd. In 2014 en 2015 leed het fonds forse verliezen door overweging in Brazilië en Turkije terwijl tegelijk China onderwogen was. In 2016 veerde het fonds weer op door de posities in Brazilië en Rusland en de kleinere positie in China. De aandelenselectie droeg positief bij.

Toen de situatie in de afgelopen 18 maanden weer omslag, werd het fonds opnieuw geraakt. De grote onderweging van de technologiesector in China, vanwege de hoge waarderingen, leidde ertoe dat het fonds niet kon profiteren van de stijgingen in de markt.

Maar het track record is beter dan de cijfers die de kalenderjaren laten zien. De MSCI EM Value Index is volgens ons een passendere maatstaf dan de MSCI EM Index. Sinds de oprichting in juni 2012 tot en met mei 2018 heeft het fonds de value index verslagen met 150 basispunten per jaar gemiddeld. De Sharpe-ratio is ook duidelijk hoger met 0,52 versus 0,42. Gedurende die periode bedroeg het jaarlijkse rendement in dollars op 5,2% tegen 5,3% voor het categoriegemiddelde. Dat is indrukwekkender dan het lijkt, gezien de tegenwind die de waarde-stijl sinds 2012 ondervindt.

Vergeleken met een kleinere groep waarde-gerichte fondsen heeft dit fonds het beter gedaan. Ook bemoedigend is het sterke lange-termijn track record van de Canadese versie van dit fonds, Brandes Emerging Markets Value CI F, dat op dezelfde manier beheerd wordt.

Kosten

De lopende-kostenfactor voor de rebatevrije aandelenklasse I, die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, komt uit in het op een na duurste kwintiel van vergelijkbare aandelenklassen in de peer group van opkomende-markten aandelenfondsen. Daarom is het oordeel op de kostenpijler Negative.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.