ETF's en opties: 'tijd tracken'

Door Hans Oudshoorn op 30 juni 2015 09:59 | Views: 5.511

ETF's en opties: 'tijd tracken'

Een Exchange Traded Fund, in de volksmond ook wel tracker genoemd, is een passief beheerd beleggingsfonds met een lage kostenstructuur dat op de beurs verhandeld wordt. Het doel van een ETF is niet om een beter rendement dan de markt te halen, maar om een beursindex of sector te volgen. Dit wordt gedaan door een kopie te maken van een index of een sector. Zo ontstaat een ‘mandje’ dat de koersstijgingen en –dalingen van de betreffende index of sector één op één volgt. Er zijn meerdere partijen die ETF’s uitgeven. 

Er bestaat bijvoorbeeld een ETF die exact de AEX-index volgt. Staat de AEX op 480 punten, dan kost deze ETF u 480/10= 48 euro. Stijgt de index met 10% naar 528, dan wordt de waarde van uw ETF 528/10= 52,80 euro. Ook dit is een stijging van 10%, met 4,80 euro koerswinst als resultaat. De factor 10, waar de stand van de index door wordt gedeeld, wordt de ratio genoemd. Deze ratio wordt soms toegepast als de stand van de index die de ETF volgt hoog is; zo blijft de ETF betaalbaar, ook vergroot het de verhandelbaarheid.

Voordelen 

Het voordeel van dit instrument is dat u uw beleggingen spreidt. Ook hoeft u niet te beslissen welke individuele aandelen u in uw portefeuille moet opnemen. Bovendien zijn de gemiddelde resultaten van ETF’s aanzienlijk beter dan de gemiddelde resultaten die actieve fondsmanagers met hun beleggingsfondsen behalen. Daarnaast krijgt u bij een belegging in ETF’s in de meeste gevallen één of meerdere keren per jaar een dividenduitkering. Een laatste voordeel is dat een index, in tegenstelling tot een individueel aandeel, niet failliet kan gaan.

Zelf werk ik onder andere met de ETF’s van het Nederlandse Think ETF’s. Zij bieden naast wereldwijd en Europees gespreide ETF’s ook producten op de Nederlandse AEX (fondscode 927274) en AMX-index (927275). Het grote voordeel is dat zij een Nederlandse partij zijn. Dat betekent dat u een dividendvoordeel heeft. De door u betaalde dividendbelasting (15%) is namelijk een voorheffing en kunt u uiteindelijk verrekenen met uw inkomstenbelasting. 

Het schrijven van calls op de index

Als belegger kunt u niet alleen callopties kopen, maar ook verkopen. Het meest bekend is het verkopen, ook wel schrijven genoemd, van calls op aandelen. Het schrijven van calls brengt een leveringsplicht met zich mee. Dat betekent dat de tegenpartij, de belegger die de calls van u heeft gekocht, het recht heeft de aandelen op te vragen bij u als schrijver van de calls. Als schrijver heeft u dus de plicht om binnen een vastgestelde termijn aandelen te leveren tegen een bepaalde prijs. Wie één call schrijft, gaat de plicht aan om 100 aandelen te leveren. Bij (het schrijven van) indexopties werkt dit net iets anders, daar vindt namelijk cash settlement plaats aangezien er geen aandelen AEX bestaan. 

Cash settlement

We gaan uit van 29 juni 2015, de AEX staat op 480 punten en u schrijft één call AEX Aug ’15 530. Voor deze call ontvangt u 1,15 euro (na kosten) aan premie. Net als bij aandelen moet u rekening houden met een factor 100, zodat u 115 euro ontvangt. Als de AEX op de expiratie van vrijdag 21 augustus op of onder de 530 staat, loopt de optie waardeloos af. Dat is gunstig voor u, u heeft immers 1,15 euro premie voor het contract ontvangen. In tegenstelling tot opties op aandelen, die de derde vrijdag van de maand om 17:30 expireren, lopen opties op de AEX-index om 16:00 uur af. Wel op de derde vrijdag.

Indien de AEX op 532 staat, kost de strategie u geld. U heeft immers 1,15 euro aan premie gekregen, maar de call is nu 2 euro waard. Dat betekent dat u 85 euro (532 – 530 - 1,15 euro ontvangen premie)*100)) moet betalen. Dit wordt afgetrokken van uw kaspositie op uw effectenrekening (= cash settlement). Uw break-even point voor een ongedekte call (geen verlies en geen winst) ligt op 531,15. Boven deze stand maakt u verlies. Voor de kans op deze eventuele verliessituatie moet u margin aanhouden. Margin is een zekerheidsstelling, waarbij een deel van uw VBR wordt bevroren als buffer voor eventuele verliezen. Op dit moment is de margin voor de call Aug ’15 530 call ongeveer 2850 euro. Deze margin komt te vervallen als u een long call met een lagere uitoefenprijs als dekking aanhoudt (bijvoorbeeld 5en long call 400). 

Een andere manier om uw ‘(stijgings-)risico’ af te dekken is door ETF’s op de AEX te kopen. Besef wel, een ETF is geen aandeel AEX, maar een beleggingsfonds met dezelfde samenstelling. Dat betekent dat als u calls op de AEX schrijft en daar ETF’s tegenover stelt, u nog wel margin moet aanhouden. Gelukkig krijgt u 70% dekking op de ETF’s, deze kunt u voor de margin benutten. 

Calls schrijven op AEX ETF’s

Stel u koopt op een stand van 480 voor de AEX, 1000 Think AEX ETF’s. Dit kost u 48.000 euro ((480/10)*1000). Per punt dat de AEX stijgt, verdient u 100 euro, per punt dat de AEX daalt, verliest u 100 euro. U zou nu, om uw risico te verlagen en uw rendement te vergroten één call kunnen schrijven. Bijvoorbeeld de hierboven genoemde AEX call Aug ’15 530.

Stel dat de AEX 21 augustus op 532 expireert, dan verdient u in totaal 5200 euro ((532 – 480)/10) * 1000) aan de ETF’s. Echter, boven de 530 werkt de geschreven call tegen u in. Zoals hierboven vermeld, effectief pas boven een AEX-stand van 531,15. Dat betekent dat uw verlies in de optiepositie 85 euro zal zijn. Per saldo verdient u dus 5115 euro (5200 euro - 85 euro). Dat is ten opzichte van uw investering (48.000 euro - 115 euro ontvangen premie) 10,6818%, bij een iets lager risico.

Het voordeel is echter dat als de index blijft hangen, u de premie vaak al ruim voor expiratie zonder transactiekosten kunt terugkopen voor € 0,05. Dit wordt ook wel een sluitingskoop genoemd. Vervolgens kunt u weer een nieuwe ronde schrijven

Let op!

Uw uitgangspositie moet zijn dat u voor een langere tijd de ETF’s wilt aanhouden, dan profiteert u ook van de dividenduitkeringen die per kwartaal plaatsvinden. Wel heeft u nog steeds een neerwaarts risico: als de AEX daalt, verliest u geld. Wel is dat minder vanwege de geschreven call. Schrijf overigens altijd korte calls, maximaal met een looptijd van één jaar. Zelf verkoop ik meestal premies met een looptijd van één en twee maanden. Zo profiteert u maximaal van het weglekken van de tijdswaarde (ook wel verwachtingswaarde genoemd). 

De ontvangen premies zijn soms niet erg hoog vergeleken met uw investering. Zo ontvangt u in het geval van de geschreven call Aug ’15 530 in totaal 115 euro. Dat is 0,24% rendement op de totale investering ((115 euro/47.885 euro)*100). Echter, dat is wel in maximaal (reminder: vaak kunt u al veel eerder sluiten) 9 weken. Gemiddeld zou u ongeveer 2%-4% op jaarbasis extra kunnen maken op uw geld. Meer dan de spaarrente en als de volatiliteit stijgt loopt dit percentage op. En dat maakt het schrijven van calls de moeite waard. Daarnaast kunt u nog koerswinst op de ETF behalen. 

Risicoacceptatie

Welke call u kiest hangt af van uw mate van risicoacceptatie. Als u vandaag (29 juni 2015) de call Aug ‘15 515 schrijft, ontvangt u 3 euro aan premie. Hiermee verlaagt u uw risico ten opzichte van de constructie met de call Aug ’15 530, wel beperkt u uw opwaarts potentieel. Ook kunt u de strategie toepassen met week- of dagopties op de AEX. De keuze is aan u! 

Zelf heb ik meerdere ETF’s met verschillende onderliggende indices en/of sectoren in mijn portefeuille. Mijn portefeuille is geen 100% afspiegeling van de AEX, maar is wel nauw gecorreleerd. Anders gezegd, mijn ETF-portefeuille beweegt vrij goed mee met de AEX. 

Samengevat maakt het schrijven van calls een ‘statische ETF strategie’ een stuk dynamischer. Op het eerste gezicht verdient u er misschien niet veel mee, maar op termijn kunt u toch een leuk extra rendement behalen. Risico blijft bestaan dat de AEX daalt. Daarnaast moet u nog steeds margin aanhouden.

Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

 

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van de auteur van dit artikel staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Saxo Bank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Saxo Bank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Saxo Bank is een handelsnaam van BinckBank N.V.. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s.


Wie Hans volgt, weet dat hij belegt als een voetbalcoach. In zijn artikelen en webinars komt u dan ook geregeld robuuste verdedigers (vastrentende waarden) of flegmatieke flankspelers (opties) tegen. Hans schrijft en vertelt daarnaast graag over beleggingsthema's, fondsbeleggen en portefeuilleopbouw. Hans is sinds 2000 werkzaam bij Alex, Binck en nu Saxo. In 2014 rondde hij de opleiding Senior Beleggingsadviseur met succes af. Met het Academy-team won hij tweemaal de Gouden Stier. Verder is Hans co-auteur van het boek 'Beleggen voor Dummies' en vaste columnist van FiscAlert en levert hij geregeld bijdragen aan diverse media.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Koersen meer

AEX 860,89 -4,47 -0,52% 16:33
AMX 922,70 -3,90 -0,42% 16:33
ASCX 1.182,97 -6,86 -0,58% 16:18
BEL 20 3.827,81 +1,23 +0,03% 16:33
Germany40^ 17.741,70 -95,70 -0,54% 16:33
US30^ 37.881,48 -131,98 -0,35% 16:26
US500^ 4.991,21 -58,04 -1,15% 16:26
Nasd100^ 17.240,59 -308,21 -1,76% 16:33
Japan225^ 37.335,98 -665,73 -1,75% 16:25
WTI 82,46 +0,38 +0,46% 16:33
Brent 87,45 +0,46 +0,53% 16:32
EUR/USD 1,0673 +0,0030 +0,28% 16:33
BTC/USD 64.933,27 +1.345,49 +2,12% 15:56
Gold spot 2.388,32 +8,95 +0,38% 16:33
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,360 +1,360 +1,55% 16:16
ABN AMRO BANK N.V. 15,745 +0,130 +0,83% 16:16
DSM FIRMENICH AG 103,350 +0,600 +0,58% 16:16
Dalers Laatst +/- % tijd
ADYEN NV 1.388,800 -53,800 -3,73% 16:16
ASMI 529,600 -15,200 -2,79% 16:16
BESI 135,250 -3,300 -2,38% 16:16