Vorige week vrijdag gingen de beurzen in de Verenigde Staten fors onderuit. De S&P 500 stond op zeker moment 20% onder de top van begin dit jaar. Dat was een cruciaal puntenniveau, omdat een verdere daling de index officieel in een berenmarkt had laten belanden.
Zoals wel vaker de afgelopen jaren fungeerde dit punt echter als een soort trampoline. De koersen veerden weer op. Op kerstavond in 2018 gebeurde precies hetzelfde. Toen bleek het daadwerkelijk de bodem. Dat kunnen we nu nog niet zeggen.
Nog geen pure paniek
Ondanks de overal heersende sombere stemming op de beurzen lijkt er immers nog geen sprake van pure paniek. Inderdaad, het vertrouwen onder beleggers is sinds 9/11 niet meer zo laag geweest. Er staat meer cash aan de zijlijn dan in de afgelopen ruim twintig jaar. De inflatie is zorgwekkend en de centrale banken zijn bezig de geldkraan langzaam maar zeker dicht te draaien. Er waart zelfs een vrees voor een naderende recessie rond. Maar een echte verkoopgolf hebben we nog niet gezien.
Zeker, de beurzen zijn erg volatiel de laatste tijd. Maar tot op heden zijn vooral de meest voor de hand liggende beleggingscategorieën afgeslacht. Er zijn echter ook delen van de beurs waar de verliezen beperkt blijven. De belegger heeft (nog) niet de handdoek in de ring gegooid. Een totale meltdown heeft er (nog) niet plaatsgevonden. En nog belangrijker, de centrale banken blijven in hun verkrappende modus. Pas als er sprake is van paniek zullen ze die verlaten.
Blijkbaar is er nog vertrouwen
Er zijn zelfs nu nog beleggers die fondsen als ARK Innovation ETF kopen. Blijkbaar is er nog vertrouwen. Wanneer de wanhoop definitief toeslaat is dit fonds waarschijnlijk geschiedenis. Maar vooralsnog is er geen sprake van een volledige capitulatie. Het is nog te rustig bij de uitgang.
Dat heeft de markt mede te danken aan die ene sector die moedig blijft standhouden, de energiesector. Want waar de S&P 500 dit jaar al veel aan waarde is kwijtgeraakt en bijvoorbeeld technologie en consumptiegoederen nog veel meer, staat de energiesector doodleuk fors hoger dan aan het begin van het jaar.
In 2008 maakte deze sector nog 12% uit van de S&P 500. Ondanks de rally dit jaar is dit nu nog steeds maar 3,7%. Er zit wellicht nog meer in het vat. Voor de uitbraak van de pandemie was het aandeel energie in de index zelfs minder dan 2%.
Zonder fossiele energie kunnen we nog niet
Beleggers en veel activisten en politici dachten al aan een wereld zonder olie, gas en steenkool. Mede daardoor is er in het afgelopen decennium te weinig in de winning van fossiele brandstoffen geïnvesteerd. De pandemie en de oorlog in Oekraïne brachten beleggers terug in de realiteit.
Kregen we volkomen onverwacht te maken met de prijsstijgingen van energie? Net als inflatie is het natuurlijk geen plotselinge, exogene schok. We doen het zelf. Zonder de pandemie en de oorlog was er wel wat anders gebeurd waardoor de energieprijzen zouden zijn gestegen. De wereld is weer even hardhandig met de neus op de fossiele feiten gedrukt. Zonder energie kunnen we niet.
Laat u zich niet gek maken
Berenmarkt of niet, er valt altijd wel wat te beleggen. Nu veel voorheen populaire sectoren achterblijven zijn er andere sectoren die uit de as herrijzen. Zo staan bijvoorbeeld Amerikaanse dividendaandelen (DVY) dit jaar gewoon in de plus.
Beleggers moeten zich door de mogelijk naderende beer niet gek laten maken. Nee, ze moeten nu vooral zoeken naar welke aandelen wel potentie hebben. Want al gaat op een zeker moment (bijna) alles overboord, dan nog steeds is niet alles rommel.
Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.