Aandelen in de gezondheidszorg zijn dit jaar over de hele linie achtergebleven bij de markt. Dat biedt koopkansen. De Amerikaanse website Barron's tipt vijf afgestrafte aandelen met potentie.
Vorig jaar waren aandelen in de gezondheidszorg erg in trek als defensieve keuze. Maar dit jaar hebben beleggers zich van de sector afgekeerd. De afgenomen angst voor een recessie en opgelopen rente heeft de aantrekkingskracht van de dividendaandelen van grote farmaceutische bedrijven verminderd, zo valt te lezen op Barron’s.
De Health Care Select Sector SPDR ETF, een indexfonds dat de sector volgt, heeft dit jaar per saldo een pas op de plaats gemaakt, terwijl de bredere S&P500 met 19% is gestegen. De deelindex S&P500 Pharmaceuticals koerst ondertussen 1,7% lager.
Er zijn legitieme redenen tot bezorgdheid voor de sector in de VS. De Federal Trade Commission is kritisch op fusies in de gezondheidszorg en dat kan bedrijfsmodellen verstoren. Farmaceutische bedrijven vrezen ook voor schade door Medicare, het sociaal verzekeringsprogramma van de Amerikaanse overheid, dat ruimte biedt om te onderhandelen over de prijzen van sommige medicijnen.
Dalers met gezonde potentie
Toch biedt de terugval in de hele gezondheidszorgsector ruimte voor stockpicking. Barron’s heeft de bedrijven in de S&P500 die het hardst zijn geraakt op de beurs op een rij gezet. Het gaat om aandelen waarvan de koersen de afgelopen 12 maanden met meer dan 20% zijn gedaald.
Vervolgens selecteerde de beleggingswebsite de vijf bedrijven met de grootste winstpotentie, gebaseerd op de gemiddelde koersdoelen van analisten die worden gevolgd door FactSet. De vijf bedrijven die boven kwamen drijven zijn:
- Moderna
- Organon
- Pfizer
- Incyte en
- Bio-Rad Laboratories.
Moderna: diverse producten in de pijplijn
De producent van het Covid-19 vaccin, Moderna, voert de lijst aan. De koers van dit aandeel is sinds eind 2021 met 60% gedaald, terwijl deze van begin 2020 tot september 2021 nog met meer dan 2000% was opgelopen.
Hoewel het bedrijf veel geneesmiddelen in een late testfase bezit, blijft het Covid-19 vaccin het enige product dat op de markt gebracht is. Analisten verwachten dat de omzet dit jaar zal dalen naar $7,1 miljard, tegen $19,3 miljard een jaar eerder.
Veel beursvorsers blijven echter hoopvol over de vooruitzichten voor het aandeel op de langere termijn. Het bedrijf werkt aan een vaccin voor het respiratoir syncytieel virus (RS-virus), dat volgend jaar zou worden gelanceerd. Daarmee concurreert Moderna met Pfizer en GSK.
Het bedrijf is ook van plan om combinatievaccins aan te bieden die bescherming bieden tegen meerdere virussen aan de luchtwegen tegelijk. Ook veelbelovend zijn de kankermedicijnen waar het bedrijf aan werkt.
Pfizer dicht patentkloof met nieuwe medicijnen
Pfizer zit in een vergelijkbaar schuitje. De inkomsten uit de coronavaccins dalen. Daarnaast zullen enkele lucratieve medicijnen van het bedrijf aan het eind van dit decennium hun patentbescherming verliezen. Maar het management probeert die patentkloof te compenseren met inkomsten uit nieuw gelanceerde medicijnen.
Pfizer heeft alleen al in de eerste helft van 2023 goedkeuring gekregen voor vijf nieuwe medicijnen.
Kopiekansen voor Organon
Organon, dat in 2021 werd afgesplitst van Merck, lanceerde onlangs een sterk afgeprijsde biosimilar-concurrent voor het ontstekingsremmende geneesmiddel Humira van AbbVie. Een biosimilar is een geneesmiddel dat soortgelijk is aan het origineel, waarvan het patent is verlopen.
Analisten verwachten veel van zowel de biosimilars-portefeuille van het bedrijf als van de focus op vrouwengezondheid.
De andere twee comeback-kandidaten zijn, zoals gezegd, het biofarmaceutische bedrijf Incyte, en Bio-Rad Laboratories, dat instrumenten en hulpmiddelen maakt die worden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek en medische testen.