Waar zouden Belegger.nl en Beursduivel.be zijn zonder de Kooplijst-competitie? Voor deze jaarlijkse traditie vragen we verschillende experts naar hun drie favoriete aandelen voor 2024. Cees Smit van Today’s Group bijt vandaag het spits af.
Zoals ieder jaar kijken we terug en vooruit naar het volgende beursjaar. Eerst maar even een korte terugblik. In de S&P500 behaalden semiconductorbedrijven (chip-designers en -fabrikanten) soms rendementen van meer dan 100%. Ook het Nederlandse chipbedrijf Besi mocht een fraaie plus van meer dan 140% optekenen. Maar personal care-bedrijven in de VS moesten ruwweg 40% prijsgeven, zo brengt Smit in herinnering. Hij wijst erop dat de laatste categorie bedrijven het in de coronaperiode juist een stuk beter deed.
Ook in andere opzichten was 2023 een jaar van contrasten. "Had je als belegger het beste voor met het milieu of wilde je inspelen op de vergroening, dan was 2023 niet jouw jaar", zegt Smit. "Zo ging de Global Clean Energy-ETF ruim 20% onderuit, terwijl Shell 9% koerswinst mocht bijschrijven."
Verder stond 2023 grotendeels in het teken van de rente. Hoewel de lange rente de laatste maanden van 2023 onder druk stond, hebben we in de periode daarvoor juist hogere rentes gezien. "Dat is theoretisch goed voor banken, maar bijvoorbeeld ABN Amro eindigde smaar met een heel kleine plus", stelt Smit. "De beleggers hadden slecht focus op momentum en diversificatie was allesbehalve goed voor je rendement. Je kon achteraf beter in slechts vijf techreuzen zitten."
Vooruitblik op 2024
De VS heeft een goed beursjaar achter de rug. Kunnen we ons verheugen op wederom een mooi jaar voor beleggers? Smit ziet enkele zorgelijke ontwikkelingen. Hij wijst erop dat de Amerikaanse economie voor het overgrote deel op de consument draait en dat de collectieve schuld van huishoudens opnieuw is gestegen. "Google maar naar creditkaartschulden aldaar en naar de rentes die er betaald moeten worden. Ook gelden er na een tijdelijke pauze en gedeeltelijke kwijtschelding weer aflossingverplichtingen op studieleningen. Slechts 60% van de consumenten met een studieschuld lost weer af. Dat betekent dat 40% daar geen geld voor heeft. Spaargeld in de VS maakte in april nog 32% van het bruto binnenlands product uit. Dat is nu nog maar 3,8%. Het historisch gemiddelde over een lange periode ligt op 8,8%."
Voor de financiële markten is ook de ontwikkeling van de rente van belang. Deze is in de VS reeds gedaald, vooruitlopend op een zachte landing en op 60% herfinancieringsbehoefte. "Dat laatste zou in theorie juist een hogere rente moeten veroorzaken, maar dat kunnen we niet meer betalen en dus vindt men het logisch dat de rente omlaag geduwd wordt", licht Smit toe. "Mogelijk wordt dit een effect dat vergelijkbaar is met een bal die onder water geduwd wordt. Maar voorlopig gaan we er nog vanuit dat het lukt om de rente laag te houden."
De stijging op de Amerikaanse beurs werd in 2023 grotendeels gedragen door een één sector en een handvol aandelen (de zogeheten Magnificent Seven-aandelen). Dat komt in de geschiedenis niet vaak voor en is volgens Smit vergelijkbaar met de bredere introductie van mobiele telefonie en het internet aan het begin van deze eeuw. "Uiteindelijk was dat de daarop volgende jaren helaas geen goed verhaal."
Rendementen in aandelen van honderden procenten worden zelden gevolgd door jaren van opnieuw bovengemiddelde rendementen, stelt Smit. "Maar wellicht wordt het deze keer anders."
Dan naar de drie beleggingstips voor 2024.
1. ARK Innovation ETF
De eerste naam op het kooplijstje is de ARK Innovation ETF. "Hoewel ik niet tot de fanclub van fondsmanager Cathie Wood hoor, is het wel een pittig type. Ik kies technisch voor de ARK innovation-ETF - een actief gemanagede ETF die in allerlei fondsen zit die ik zelf als meer fundamentele belegger nooit zou kopen - als hedge voor het geval de markten zo door blijven gaan. Als de markt in correctie zou gaan, dan ben ik mans (lees actief) genoeg om beschermingsconstructies te kopen", zegt Smit.
2. Docusign
Een aandeel dat volgens Smit al heel lang de toekomst heeft is het Amerikaanse Docusign. "Dit bedrijf stelt organisaties in staat stelt elektronische overeenkomsten te beheren. Als onderdeel van de DocuSign Agreement Cloud biedt DocuSign eSignature, een manier om elektronische handtekeningen te zetten op verschillende apparaten - iets dat in coronatijd een vlucht nam en waarschijnlijk verder geaccepteerd gaat worden. Maar dit soort processen gaan altijd traag."
3. Porsche 911 of gewoon de holding
De derde naam op het lijstje is Posche 911. Dit bedrijf hoeft volgens Smit waarschijnlijk geen toelichting. "Google maar eens naar het bedrijf en de structuur. Het is fundamenteel gezien laag gewaardeerd en ik geloof persoonlijk ook nog steeds in verbrandingsmotoren - zeker gezien alle ontwikkelingen in waterstofmotoren."
Tot slot wil Smit afsluiten met een waarschuwing. "In 2024 zijn er verkiezingen in de VS en ik verwacht mede hierdoor meer volatiliteit. Ook houd ik rekening met een correctie gedurende het jaar, en dan juist in aandelen die nu extreem hard opgelopen zijn. Wellicht komt er een varkenscyclus in de chips? We hoeven niet onder de tafel te zitten met een helm op, maar moeten wel actief blijven opletten."
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief-portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen-strategie) gepubliceerd op de Today’s Group-website en verschijnt ook op andere websites.
Deze absolute return-strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.
Meer Kooplijsten 2024: