Deze week staat in het teken van de Belegger.nl Kooplijst-competitie, waarbij experts hun drie favoriete fondsen voor 2024 aanwijzen. Vandaag een nieuwkomer: Stefan Willems is beursanalist bij Spaarvarkens.be.
Zullen de verliezers van 2023 de winnaars zijn van 2024 en omgekeerd? "Het beursjaar 2023 werd met dank aan de Magnificent Seven een super beursjaar, maar als je niet in technologie zat in 2023 heb je daar waarschijnlijk weinig van gemerkt", zegt Willems. "Voorspellen op één jaar is moeilijk, maar voor 2024 schuif ik graag enkele winnaars en verliezers van 2023 naar voren die waarde voor aandeelhouders moeten creeëren."
1. Yellow Cake
Welke aandelen dat zijn? "Yellow Cake is een van de winnaars van 2023 waar ik persoonlijk grote verwachtingen voor heb in 2024. De groep noteert op de beurs van Londen en is een veredelde opslagproducent van uranium, dat het opslaat in gespecialiseerde kluizen in Canada."
Hij vervolgt: "Na een moeilijk decennium voor de uraniumprijs werd er niet geïnvesteerd in de sector, waardoor het aanbod van uranium vandaag maar twee derde uitmaakt van de totale vraag. Dit zorgde in 2023 al voor een forse stijging van het aandeel, maar er zit niet meteen nieuwe productie aan te komen om het tekort op te vangen. Door deze speler te kopen, koop je fysiek uranium aan, waarbij je de operationele risico’s die bij het mijnen hoort elimineert."
"De uraniumprijs noteert op de spotmarkt momenteel op 92 dollar, terwijl Yellow Cake op het moment van schrijven tegen 6,20 pond per aandeel noteert. Maar als je de waarde van al het uranium optelt, is het alsof je Yellow Cake koopt tegen een uraniumprijs van 78 dollar per aandeel. Koopwaardig, waarbij ik hoge verwachtingen heb voor 2024."
2. Peabody Energy
Ook een ander energie-aandeel trekt zijn aandacht. "2022 was het jaar van de energie-aandelen waarbij in 2023 de sector wat van zijn pluimen verloor. Maar veel van de factoren die zorgen voor een hogere energieprijs blijven bestaan. De geopolitieke risico’s in het Midden-Oosten nemen toe en de deglobalisering werkt inflatie in de grondstoffensector in handen."
"De Amerikaanse steenkoolproducent Peabody Energy zou in 2024 moeten profiteren van een verzwakkende dollar. Dat komt door de versoepelingen van de rente in de VS, wat de dollar wat onder druk zal zetten. Peabody reageert positief op geopolitieke spanningen en stijgende gasprijzen", aldus Willems. "De sector staat gewaardeerd alsof die binnen een paar jaar volledig failliet zal zijn, terwijl steenkool nog een belangrijke rol zal spelen in minstens de komende dertig jaar en verantwoordelijk is voor een derde van de energieproductie."
"De gasprijzen zijn fors gezakt, maar een herstel zal zorgen dat steenkool meer als alternatief gebruikt zal worden en ook dat de winsten van Peabody Energy toenemen. En aangezien Europa in 2022 een ban heeft ingelegd op Russische steenkool, heeft de VS nu deze handel deels ingenomen, wat bij een koude winter in 2024 de prijzen verder kan stuwen."
Ook geopolitiek speelt een rol. "Er is een speculatief element tegen het einde van het jaar met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarbij een overwinning voor Trump de sector extra steun moet bieden. Bovendien heeft hoofdaandeelhouder Elliott Investment Management de aandelenprijs in 2023 onder druk gezet met constante verkopen van zijn belang. Deze zullen in de tweede helft van 2024 bijna afgerond zijn, wat voor een technisch herstel moet zorgen eens dat is gebeurd."
Maar de koers krijgt ook steun. "Ondertussen heeft de groep een aandeleninkoopprogramma lopen van 1 miljard dollar, waarvan al voor meer dan 300 miljoen dollar is uitgevoerd en 9 procent van de aandelen werd vernietigd."
"Ook de cashberg van 1 miljard dollar geeft steun. De groep noteert tegen ongeveer 6 keer de vrije kasstroom voor volgend jaar en is fundamenteel zeer goedkoop, waarbij zelfs met een daling van de steenkoolprijzen er nog genoeg rendement gegenereerd zal worden."
"Over de timing in 2024 doe ik geen uitspraken, maar ik twijfel er persoonlijk niet aan dat Peabody Energy in de komende jaren aandeelhouderswaarde zal genereren" besluit Willems.
3. Alibaba
Beleggers in het Chinese e-commercebedrijf hebben al jaren zwarte sneeuw gezien. Toch ziet het er best goed uit voor Alibaba. "Alibaba blijft groeien en ziet zijn winsten exponentieel toenemen. Ondertussen is ook het eerste dividend goedgekeurd en blijft het bedrijf aandelen inkopen. Dat past in het nieuwe beloningsbeleid voor aandeelhouders, waarbij men het aantal aandelen wil verminderen om de winst per aandeel te boosten, maar ook investeert in technologie en innovatie wat voor verdere groei moet zorgen."
Vanuit een waarderingsperspectief is het bijna onmogelijk om Alibaba duur te noemen. "Inmiddels is er al voor 1,7 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. De groep zag in het vorige kwartaal zijn vrije kasstroom stijgen tot 6 miljard dollar - een stijging met 27% op jaarbasis en dat op amper één kwartaal. Daarmee noteert het nu tegen ongeveer 8 keer de vrije kasstroom, of 9,50 dollar per aandeel."
Ook voor de koers van Alibaba ziet Willems steun. "Dat de omzet maal 10 is gegaan sinds de IPO zie je niet aan de aandelenprijs, nu die zelfs lager staat dan in 2014. En dat ongeveer 25 dollar van het aandeel cash is, zorgt voor een bodem. Zeker nu men deze cash richting de aandeelhouders laat stromen in de vorm van dividenden en aandeleninkopen."
"We zitten in mijn ogen dicht bij het toppunt van pessimisme in deze cyclus" meent Willems. "Wanneer precies het grootste uitkotsmoment komt voor Alibaba, weten we niet." Hij betwijfelt niet dat we er dichtbij zijn. "De pessimismepiek kan wel eens in 2024 voorvallen door de Chinese vastgoedcrisis, of zelfs al achter de rug zijn."
"Vaak gebruik ik als regel dat ik eerst een afstraffing wil zien van 80 à 85% vanaf de hoogste aandelenprijs, omdat traditioneel rond die niveaus het ergste leed achter de rug is. Rond die fase zou je idealiter voor een langere periode een consolidatie van de koers moeten zien. Iets wat intussen een feit lijkt te zijn bij Alibaba, want de laagste koers was in oktober 2022 op 58 dollar per aandeel, toen de algemene Chinese beurs fors onder druk stond."
De invloed van een verkopende grootaandeelhouder neemt af. "Het afgelopen anderhalf jaar heeft zich een horizontaal koersverloop voorgedaan. Dat kwam onder meer door verkopen van Softbank, dat eerder 25% van de aandelen had en al lang zijn positie aan het verkopen is. Nu heeft het Japanse bedrijf nog 3,8% waardoor ook hier de ergste verkoopdruk achter de rug is."
"Dat 2024 een ommekeer zal brengen weten we niet, maar nu koop je Alibaba tegen de prijs van 2014 terwijl de omzet tien keer over de kop is gegaan in die tien jaar. Koopwaardig en voor 2024 samen met Peabody Energy de meest onzekere van mijn selectie."
Meer Kooplijsten 2024: