rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Einde QT in zicht?

Einde QT in zicht?
Beeld: © iStock

Afgelopen december werden de beurzen verrast door een onverwacht ‘duivische’ Fed. Volgens Powell heeft de rente naar alle waarschijnlijkheid zijn piek wel bereikt. Daarom zouden beleggers dit beursjaar wel kunnen rekenen op mogelijk drie renteverlagingen. De markten waren niet tevreden met die ene vinger en grepen de hele hand. Er werden voor dit jaar meteen maar even zes renteverlagingen ingeprijsd. 

Bezinning

Begin dit jaar werden de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed vrijgegeven. Bij nader inzien bleken de centrale bankiers toch iets minder ‘duivisch’. Daardoor kwamen beleggers enigszins tot bezinning. De rente liep weer wat op en de beurzen corrigeerden een beetje. Zeker, de rente zal naar alle waarschijnlijkheid gaan dalen, maar niet zo ver als eerder werd ingeprijsd.

Staren de markten zich niet te veel blind op het aantal renteverlagingen dit jaar? In dezelfde notulen zat immers nog wat vuurwerk verborgen. Het ontsteken daarvan zou veel grotere gevolgen voor de beurzen kunnen hebben dan een paar renteverlagingen meer of minder. De Fed bleek in december namelijk voor het eerst gesproken te hebben over de beëindiging van QT.

Kwantitatieve verkrapping

QT staat voor kwantitatieve verkrapping; het proces waarbij de centrale bank z’n enorme balans van staats- en hypotheekobligaties geleidelijk afbouwt. Sinds 1 juni 2022 herbelegt de centrale bank de vrijgekomen middelen uit afgeloste obligaties niet meer. Per saldo wordt de balans kleiner en onttrekt de centrale bank middelen uit het financiële systeem. Het beleid is het tegenovergestelde van QE (kwantitatieve verruiming) en werkt verkrappend.

Onlangs liet mevrouw Lorie Logan, president van de Federal Reserve Bank van Dallas, zich ontvallen dat het wellicht tijd is om QT te gaan beëindigen. Als reden daarvoor gaf zij de razendsnelle daling van de reverse repo agreements (RRP) faciliteit aan. Dat zijn reserves waaruit de banken niet alleen kunnen putten om korte liquiditeitsproblemen te verhelpen, maar ook waaruit de zogenaamde geldmarktfondsen hun aankopen van kortlopende staatsobligaties kunnen financieren. En juist dat laatste is van belang.

Evenredige afname

Vorig jaar herfst kondigde het ministerie van financiën aan het hard oplopende tekort op de begroting te zullen financieren met kortlopend staatspapier. Deze zogenaamde T-bills hebben een looptijd van hooguit een paar maanden en zijn erg geliefd bij de geldmarktfondsen vanwege de hoge rente. De obligaties vonden gretig aftrek. Er staat in de Verenigde Staten in deze fondsen momenteel voor 6.000 miljard dollar uit aan gelden. De mededeling was waarschijnlijk de ware reden achter de eindejaarsrally die maar liefst twee maanden zou duren.

Nu de staat immers nauwelijks meer nieuwe langer lopende obligaties hoefde uit te geven kon de rente naar beneden. De tienjaars rente daalde van 5 naar 3,8 procent. De aandelenmarkten stegen ook. De Amerikaanse staatsschuld blijft echter maar oplopen. De mogelijkheid om deze kort te blijven financieren is weldra voorbij. Dat einde wordt bereikt zodra de RRP-faciliteit van de Fed de bodem heeft bereikt. In de afgelopen anderhalf jaar is de afname van de RRP-faciliteit vrijwel recht evenredig met de afname van de balans van de Fed. Daarom bleven de markten redelijk overeind ondanks QT.

Doel bereikt

Maar volgens de Fed is het doel van QT min of meer bereikt. Mevrouw Logan geeft zonder omwegen aan waarom QT binnenkort beëindigd zal worden. Het is geen kwestie van willen, maar van moeten. In het huidige tempo is de RRP faciliteit 1 mei aanstaande op. De Fed zal het waarschijnlijk niet zover laten komen. Dat zou alleen maar volatiliteit op de beurzen veroorzaken. De Fed zal een zeker minimumbedrag aan reserves willen aanhouden.

Dat QT binnenkort zal stoppen, kan de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, wel waarderen. Het uitgavenpatroon van de huidige Amerikaanse regering blijft ambitieus, zeker met de naderende presidentsverkiezingen. Er zal nog veel geleend moeten worden. Dan is het handig als de centrale bank de markt niet langer verkrapt en in de toekomst wellicht zelfs weer als koper optreedt. 

Desalniettemin zonnig

Terwijl beleggers druk zijn met hun verwachtingen over het aantal renteverlagingen dat al dan niet moet worden ingeprijsd, lijkt het einde van QT van groter belang. Zelfs een comeback van QE lijkt over enige tijd niet uitgesloten. De beurzen kunnen zich verheugen op ruimer beschikbare liquiditeiten. Natuurlijk, de wereld is onrustig en er is veel somberheid. Desondanks ziet die er voor beleggers best zonnig uit.

Lees ook: Buy the dip - Martine Hafkamp

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.