September is typisch een slechte maand voor de aandelenmarkt. Historisch gezien is het zelfs de slechtste maand van het jaar voor de S&P 500. Daarom wordt er gesproken over het september-effect. Maar dit jaar bleef het september-effect uit en won de graadmeter terrein, schrijft Jeremy Bowman op The Motley Fool.
Van 1928 tot 2023 is de S&P 500 gemiddeld gedaald in september, ook al heeft de brede marktindex een gemiddeld jaarlijks rendement van 9% behaald. Dat betekent dat het rendement in een beursjaar zonder september nog sterker zou zijn geweest.
De S&P 500 steeg in september 2024 met ruim 2% en doorbrak dus het historische patroon. Alle drie de grote indices zijn over de maand september gestegen. Aandelenmarkten profiteerden van de renteverlaging van de Fed met 50 basispunten. De hype rond kunstmatige intelligentie is ook een thema dat blijft spelen. De Nasdaq nadert weer zijn recordstand van juli.
Waar komt het september-effect vandaan?
Er is geen duidelijke reden voor de verkoopdrang in de eerste maand van de herfst. Het kan een seizoensfactor zijn, bijvoorbeeld posities die na de zomervakantie worden aangepast, of winstnemingen in de aanloop naar een nieuw schooljaar. Uit de historische data blijkt de trend duidelijk. Sinds 2019 had de S&P 500 geen winst meer geboekt in september, ook al zat de index in drie van die vier jaren midden in een rally.
Vorig jaar daalde de marktindex bijvoorbeeld met 5% in september, waardoor het de slechtste maand van het jaar was. In 2022 daalde de graadmeter met 9% en in 2020 en 2021 met 4%. Zo gezien lijken de winsten dit jaar opvallend.
Wat leert de geschiedenis?
Sinds 2009 is de S&P 500 zeven keer in de maand september gestegen. Vijf keer werd die stijgende lijn voortgezet in het vierde kwartaal. Dat lijkt de algemene trend te zijn. Er was maar één jaar waarin de S&P 500 zwaar teleurstelde na winst in september.
Dat was in 2018 en dat is verklaarbaar, want dat jaar leidden renteverhogingen door de Fed tot stijgende obligatierentes, wat drukte op de aandelenwaarderingen. Ook heerste er angst voor een handelsoorlog met China.
Wat doet de S&P500 in het vierde kwartaal?
Niemand kan de toekomst voorspellen, maar het momentum in de index is veelbelovend, vooral tijdens een normaal zwakke maand voor aandelen. Er zijn een aantal factoren die de prestaties van de S&P 500 in het vierde kwartaal zullen beïnvloeden. Bowman wijst dan op bedrijfswinsten, renteverlagingen door de Fed, de presidentsverkiezingen in de VS en consumentenbestedingen tijdens de feestdagen.
Hoewel er geen garantie is dat de index in het vierde kwartaal zal stijgen, zorgt de dynamiek van de Amerikaanse economie ervoor dat de S&P 500 op de lange termijn een winnende belegging blijft. De index is historisch gezien gegroeid met een samengesteld jaarlijks percentage van 9% met herbelegde dividenden. Daarom moeten beleggers zich niet te veel laten afleiden door de korte termijn. Zij kunnen zich beter focussen op de lange termijn.
Lees ook: 2 dividendaandelen die u niet links kunt laten liggen