De grondstoffenmarkt kent tot dusver een goed 2024. De Bloomberg Commodity Total Return Index is vanaf 1 januari met ongeveer 3,7% gestegen. Er zijn sterke winsten in edelmetalen, zachte grondstoffen en, in mindere mate, industriële metalen. Daartegenover staan verliezen in de energiesector. Ook de graansector presteert slecht. Hier blijven de prijzen laag na een sterk productiejaar.
Begin 2024 hebben we de metaalsector als potentiële winnaar voor het jaar genoemd. Na een al sterke eerste helft bleef de edelmetaalsector, geleid door goud, stijgen in het derde kwartaal. Beleggers zochten bescherming in een onzekere wereld. De energie- en industriële metaalsector, twee groeiafhankelijke sectoren, leden tegenslagen vanwege een diepe economische vertraging in China en toenemende recessierisico's, met name in Europa.
Hoewel ongunstig weer grote winsten in koffie, cacao en suiker opleverde, is 2024 het jaar van de metalen, met name goud en zilver. Deze twee metalen hebben een sterke vraag van beleggers gezien.
Impact van verkiezingen VS op grondstoffen
De energiesector zal de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen nauwlettend in de gaten houden, gezien de tegengestelde standpunten van de twee kandidaten over traditionele en hernieuwbare energiebronnen. Het pro-fossiele-energiebeleid van Donald Trump kan na verloop van tijd neerwaartse druk op de energieprijzen veroorzaken door een hogere olieproductie.
Een presidentschap van Kamala Harris handhaaft daarentegen waarschijnlijk het beleid dat het gebruik van elektrische voertuigen en hernieuwbare energie promoot. Die vereisen beide grote hoeveelheden groene-transformatiemetalen, van koper en lithium tot zilver, aluminium en kobalt.
Olieprijs weer in de lift
De daling van Brent ruwe olie onder de 70 dollar bleek in september relatief kort te duren. De markt concludeerde dat zulke lage prijzen een recessie zouden vereisen om gerechtvaardigd te zijn. Ook dreef de onrust in het Midden-Oosten de olieprijs omhoog.
We schatten de waarschijnlijkheid van een recessie in de VS in 2025 op slechts 25%. Ondanks enkele economische zwakheden suggereren belangrijke indicatoren zoals groei, kapitaaluitgaven en vacatures dat de economie nog niet in een recessie zit.
Geopolitieke opflakkeringen, zoals nu in het Midden-Oosten, leiden vaak vaak tot kortetermijnprijsstijgingen. Of de olieprijs langdurig hoog zal blijven, hangt af van de ernst en duur van het conflict.
Belangrijke factoren voor volatiliteit zijn onder meer het risico van een breder conflict waarbij grote producenten betrokken zijn, mogelijke verstoring van de olie-infrastructuur en OPEC+-interventie.
Vraag naar koper herstelt
De prijs van koper is gestabiliseerd na een inzinking halverwege het jaar, die volgde op een korte piek eind mei. Dit kwam voornamelijk door speculanten die op zoek waren naar hogere prijzen vanwege de stijgende vraag vanuit de energietransitie en de verwachte toename van de vraag naar stroom van aan AI gerelateerde datacenters.
De inzinking van mei tot augustus werd verder verergerd door een aanhoudende stijging van de voorraden in magazijnen die worden gemonitord door de grote futuresbeurzen.
We geloven dat de combinatie van lagere financieringskosten nu de Amerikaanse Federal Reserve de rente verlaagt, het vermijden van een recessie in de VS, een stabiliserend groeivooruitzicht in China en aanhoudende vraag vanwege de groene transitie zal helpen de prijzen te ondersteunen. Daardoor blijft de deur open voor aanvullende, maar op dit moment niet spectaculaire, winsten zoals we begin 2024 zagen.
Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.