Tesla, van groei- naar waardeaandeel

Door Belegger.nl op 25 november 2022 13:00 | Views: 5.493

Tesla, van groei- naar waardeaandeel
Beeld: Tesla

Het aandeel Tesla heeft het de laatste tijd zwaar, waarbij berichten zoals die van vanmorgen niet helpen. Elon Musk is druk bezig met zijn Twitter, maar ondertussen is er bij Tesla 500 miljard dollar aan beurswaarde verdampt. Bullishe beleggers hebben nog maar weinig reden om enthousiast te worden.

Maar elk nadeel heeft een voordeel. Dus ook de koersdalingen. Er is één analist die het voor de feestdagen tijd vond voor een upgrade. En een andere analist ziet het aandeel Tesla als een waardeaandeel, valt te lezen op Barron’s.

Stevige concurrentiepositie

Itay Michaeli, analist bij Citi, heeft zijn advies voor het aandeel Tesla verhoogd van Verkopen naar Houden. Het is geen upgrade naar Kopen, maar beleggers zullen het waarschijnlijk aannemen als goed nieuws. Sinds medio oktober is het aandeel Tesla zo’n 45% in waarde gedaald, waardoor meer dan 400 miljard dollar aan marktkapitalisatie verloren ging. In dezelfde periode daalde de Nasdaq slechts zo’n 3%.

Michaeli denkt onder meer dat de concurrentiepositie van Tesla op de langere termijn sterker wordt. Het is het enige Amerikaanse bedrijf in elektrische voertuigen dat vrije cashflow genereert en productieschaal heeft bereikt.

Een diepe recessie zal het moeilijker maken voor start-ups die extern kapitaal nodig hebben om hun achterstand in te halen. Een recessie zal ook de cashflow van traditionele autofabrikanten schaden, die ze gebruiken om EV's te ontwikkelen en nieuwe batterijproductiecapaciteit te bouwen. Michaeli verhoogde zijn koersdoel naar 176 dollar per aandeel.

Waardekans?

Adam Jonas, analist bij Morgan Stanley, gaat in op de macro-economische zorgen. Tesla nadert de 150 dollar per aandeel, het bear case-scenario van de analist. Dit wordt onder meer gedreven door prijsverlagingen in China en een vertragende vraag naar EV’s. Daarnaast spelen er zorgen rond Twitter en cryptocurrency problemen.

Jonas wijst erop dat tegen de huidige prijzen Tesla-aandelen worden verhandeld tegen ongeveer 26 keer de geschatte winst in 2025. Niet slecht voor een bedrijf waarvan hij verwacht dat de omzet tot 2030 met gemiddeld 23% per jaar zal groeien. Zo gezien vraagt Jonas zich af of Tesla-aandelen een waarde-kans bieden. Jonas houdt het koersdoel voor Tesla ongewijzigd op 330 per aandeel. 

Groeiaandeel tegen lage waardering

De gestage groeicijfers maken volgens Arend Jan Kamp van IEX duidelijk dat Tesla in de laatste jaren de tent aardig op de rails heeft gekregen.

Volgens hem gaat het om een winstgevend groeiaandeel met als sterke kanten: de technologische voorsprong op de concurrentie, hogere marges en dubbelcijferige groeicijfers. Niet eerder kon men een zo goed presterend Tesla tegen relatief zo'n lage waardering krijgen, schijft Kamp.

Ook IEX techanalist Paul Weeteling maakt zich voor de lange termijn niet zo'n zorgen, maar het is wel belangrijk dat het aan de software-kant goed blijft gaan. "Zonder succes bij software zien we ook upside, maar significant minder. Dit is dus het belangrijkste aandachtpunt in de komende 12-18 maanden", schrijft hij in zijn IEX Premium-analyse.

Zorgen waardebeleggers voor de Tesla-trigger?

Het gemiddelde koersdoel van analisten ligt nu op zo’n 289 dollar per aandeel. Dat zou een potentiële koerswinst van zo’n 70% betekenen ten opzichte van recente niveaus. Maar het aandeel heeft een trigger nodig om het beleggerssentiment rond het Tesla te veranderen.

Misschien zijn het de belastingvoordelen voor de aankoop van EV's, die in de Inflation Reduction Act zijn opgenomen en in 2023 van kracht worden. Misschien kunnen waardebeleggers ervoor zorgen, omdat een aandeel dat ze ooit te duur vonden ineens aantrekkelijker is geworden.

Lees verder: De grootste bedrijven ter wereld, van beursgang tot nu 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront