Lessen van een jonge Buffett

Door Belegger.nl op 29 november 2022 09:30 | Views: 6.905

Lessen van een jonge Buffett

Warren Buffett, meesterinvesteerder en topman van grootste conglomeraat ter wereld, is inmiddels 92 jaar oud. Maar we zouden bijna vergeten dat ook deze man jong is geweest en hij in die periode belangrijke levenslessen heeft geleerd. 

In The Hustler: Lessons from a young Warren Buffett lezen we wat van de multimiljardair in zijn jonge jaren kunnen opsteken.

Hij werkte al vanaf jonge leeftijd hard

Al vanaf de leeftijd van zes jaar zocht de kleine Warren Buffett manieren om geld te verdienen. Hij verkocht pakjes kauwgum en flesjes cola langs de deuren, bezorgde kranten en iets later had hij een handeltje in tweedehands golfballen. Op zijn zeventiende zorgde hij ervoor dat hij flipperkasten mocht plaatsen in kapperszaken. Hij was inventief en zocht altijd uit hoe hij meer inkomen kon genereren.

Hij begon al vroeg met beleggen

Buffett had al snel door dat geld beter voor hem aan het werk kon gaan dan andersom. Hij kocht zijn eerste aandeel al op zijn elfde, en investeerde op zijn vijftiende al in een boerderij zodat hij meedeelde in de winst.


Hij was bijzonder leergierig

De superbelegger staat erom bekend dat hij veel leest; volgens hem is dat dé manier om wijsheid te vergaren. Als jonge jongen las hij al alles wat zijn interesse had en daar is hij nooit mee gestopt.

Het hielp wel dat hij er bijzonder van genoot. Tijdens een aandeelhoudersvergadering zei hij daar ooit eens over: “Ik heb ontzettend veel gelezen. Dat was voor mij net zo leuk als naar een honkbalwedstrijd gaan.”

Hij liet zich inspireren door rolmodellen uit het heden én verleden

"Ik had het geluk dat ik al heel vroeg helden had die mij inspireerden. En je kopieert natuurlijk graag de mensen tegen wie je opkijkt, zeker op jonge leeftijd. Ik denk dat dat heel belangrijk is om de juiste voorbeelden te hebben."

Een van de bekendste rolmodellen is natuurlijk Benjamin Graham, de grondlegger van het waardebeleggen. "Als iemand slechts één boek over beleggen mag lezen, laat het dan The Intelligent Investor van Benjamin Graham zijn.” Door dit boek is hij beleggen pas echt goed gaan begrijpen. En toen werd het pas echt leuk, aldus Buffett.

Bekijk ook: De 10 belangrijkste lessen van Warren Buffett

Hij was proactief

Toen de jonge Buffett erachter kwam dat Graham bij verzekeringsmaatschappij Geico - wat later een van zijn meest winstgevende investeringen zou worden - aan het roer stond, trok hij de stoute schoenen aan en stapte hij op de trein naar Washington om het bedrijf een bezoek te brengen.  Hij wilde er alles over weten. 

"My name is Warren Buffett. I’m a student at Columbia. Ben Graham is going to be, probably, my professor. I read his book, and I think he’s wonderful. And I noticed that he’s the chairman of Government Employees Insurance. I don’t know anything about it, but I wanted to come here and learn." (Uit: The Snowball, een biografie van Warren Buffett door Alice Schroeder.)

Hij kwam zijn angsten onder ogen

Je kunt het je nu misschien lastig voorstellen, maar aan het begin van zijn carrière kampte Buffett met een heftige angst voor spreken in het openbaar. "Ik was doodsbang en werd er zelfs misselijk van. Ik ging het zoveel mogelijk uit de weg."

Hij was zich wel heel bewust van zijn mindere kant. Hij besloot zijn angst onder ogen te komen en lessen te nemen om beter te worden.

"Waarom is het zo gemakkelijk om 1-op-1 met iemand te praten, maar zo moeilijk om datzelfde verhaal vervolgens tegenover een groep te vertellen? Ik leerde psychologische trucs om van mijn zenuwen af te komen. En verder is het vooral een kwestie van doen. Gewoon oefenen en doen."

"Angst is het enige dat kleiner wordt als je erop afstapt", aldus multimiljardair. Die kan op een tegeltje.

Hij ging zijn eigen weg

Buffett ging zijn eigen weg op meerdere manieren. In zijn begintijd maakte hij een paar belangrijke keuzes. Hij startte zijn partnerschap niet in New York, maar ging terug naar Omaha, waar hij veel steun had van vrienden en familie.

Hij voelde zich daar comfortabel. Daarnaast was het een goedkopere plek om te wonen. Bovendien genoot hij daar een goede reputatie. Dat was met name in het begin belangrijk, omdat zijn beginkapitaal onder andere afkomstig was van vrienden, familie en lokale zakenmensen.

En tot slot gaf - en geeft - Buffett niets om uiterlijke schijn. Hij beoogde vooral een vrijheid om te leven zoals hij dat wilde. "Ik wilde niet dat iemand anders zei wat ik moest doen. Doen wat ik het liefste doe, dat was mijn doel."

Lees meer: 5 tijdloze lessen voor succes van Warren Buffett

Reacties

2 Posts
beleggertje2020
0
Unimatrix0
0
Zo is ook de legende van Jezus ontstaan. En later is er zelf een volledige cultus rond ontwikkeld.
De man is waarschijnlijk zeer verstandig en heeft zeer verstandig geleefd. Maar wat statistisch meer kans heeft, is dat hij in het begin onwaarschijnlijk veel geluk heeft gehad.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront