Cash is koning, maar hoeveel heeft u nodig?

Door Belegger.nl op 2 december 2022 08:25 | Views: 12.699

Cash is koning, maar hoeveel heeft u nodig?

Veel rendement levert contant geld niet op, maar wat cash achter de hand hebben kan van grote waarde zijn in tijden van financiële onzekerheid.

Geld op de balans kan een reddingsboei zijn voor een bedrijf als tijdens een financiële crisis andere vormen van financiering opdrogen. Een buffer kan helpen bij onverwacht baanverlies. Cash biedt beleggers de mogelijkheid om tijdens een koersdaling aandelen of andere activa te kopen. Daar komt de uitdrukking cash is king vandaan.

Omdat cash nauwelijks rendeert in vergelijking met andere beleggingen, is er veel discussie hoeveel contant geld iemand moet aanhouden. Matthew DiLallo geeft op The Motley Fool een paar vuistregels.

Particulieren: een buffer voor zware tijden

De meeste financiële experts vinden dat huishoudens een buffer moeten aanhouden voor drie tot zes maanden levensonderhoud. Mensen met een vaste baan en een goede gezondheid kunnen ervoor kiezen minder geld in hun buffer te stoppen. Mensen met een minder voorspelbaar inkomen, zoals freelancers, kunnen overwegen om meer geld achter de hand te houden.

Beleggers: munitie voor koopkansen

Met geld op een effectenrekening kunt u toeslaan bij koopjes. De meeste beleggers geven de voorkeur aan ten minste 5% van hun portefeuille in contanten om te kunnen profiteren van koopkansen. Maar er zijn er ook die vinden dat u tussen 10% en 20% in contanten moet aanhouden. Sommige beleggers willen misschien meer geld achter de hand houden als buffer voor het geval de markt instort. Het hangt ook van uw situatie af en van uw beleggingshorizon.

Bedrijven: een stootkussen om cyclische bewegingen te dempen

Voor bedrijven hangt de hoeveelheid cash die zij moeten aanhouden af van hoe cyclisch de sector is, van de kracht van de balans en de financieringsbehoeften. Een dekking voor drie tot zes maanden bedrijfskosten is verstandig. Dat kan helpen bij het beheer van de kasstroom als de bedrijfscyclus onverwacht verandert. Bedrijven in sterk cyclische sectoren met zwakke balansen en grote investeringsprogramma's moeten meer liquide middelen aanhouden dan bedrijven in stabiele sectoren met sterke balansen en beperkte kapitaalbehoeften.

Cash geeft ook flexibiliteit om in perioden van marktturbulentie overnames of andere investeringen te doen. Beleggers moeten deze factoren in gedachten houden bij het analyseren van de jaarrekening van een bedrijf.

Nood of noodzaak voor een bedrijf?

Soms kunnen bedrijven niet anders dan extra geld achter de hand houden, puur omdat ze het op dit moment niet beter kunnen besteden. Er zijn ook andere geldige redenen om extra geld achter de hand te houden: het management wil de mogelijkheid hebben om grote overnames te doen als de juiste gelegenheid zich voordoet, of een aandeleninkoopprogramma is gestopt omdat het aandeel overgewaardeerd lijkt.

Het kan ook gebeuren dat een bedrijf onlangs activa heeft verkocht en nog een nieuwe bestemming voor de opbrengst moet vinden.

De nadelen van te veel geld

Sommigen mensen vinden misschien dat je nooit te veel geld kunt hebben. Er kleven echter ook nadelen aan, en daarom is meer niet altijd beter.

Particulieren en bedrijven moeten genoeg geld achter de hand hebben om aan hun financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen, maar daar zit een grens aan. Wat zijn de nadelen van cash?

  • Inflatie tast de koopkracht van contant geld aan. Daardoor en door het lage rendement van liquide middelen verliest contant geld gestaag aan waarde.
  • Door inflatie en andere factoren is contant geld nu meer waard dan in de toekomst. Dat is de reden dat men er niet te veel van moet hebben.
  • Geld dat op een rekening staat verliest de potentiële kans op een hoger rendement bij beleggen. Te veel contant geld kan het totale rendement van een belegger of bedrijf verlagen.

Apple hoeft niet op een houtje te bijten

Die nadelen hebben verschillende grote bedrijven er niet van weerhouden enorme hoeveelheden cash aan te houden. Apple had eind 2021 bijvoorbeeld 62 miljard dollar in contanten en nog eens 127,9 miljard dollar in liquide effecten. Dat is genoeg cash om een klein land te runnen. Apple genereert jaarlijks zo’n 100 miljard dollar aan cashflow.

Lees ook: Dividend als rots in de branding

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront