'Wall Street sorteert voor op eindejaarsrally'

Door Belegger.nl op 2 december 2022 13:45 | Views: 9.013

'Wall Street sorteert voor op eindejaarsrally'

Het tij is gekeerd. De S&P500 maakt zich op voor een pittige eindejaarsrally, denken analisten. En technisch gesproken is er bij de Dow Jones al sprake van een bullmarkt, schrijft Bloomberg.

De S&P 500 heeft november met winst afgesloten en dat is de tweede maand op rij. De Dow Jones is 20% gestegen sinds het dieptepunt in september. Een stijging van 20% sinds het dieptepunt in september geldt als technische definitie van een bullmarkt. 

Volatiliteit afgenomen

De tussentijdse verkiezingen in de VS zijn achter de rug. Beleggers lijken zich neer te leggen bij het rentepad van de Fed. Voor het eerst sinds de zomer van 2021 steeg de S&P500 twee opeenvolgende maanden. De Nasdaq klom met 4,6% tot het hoogste punt sinds september.

Als deze opleving aanhoudt tot december, zou de S&P 500 een slecht beleggingsjaar afsluiten met de beste kwartaalreeks sinds de pandemie in 2020. De volatiliteit is aanzienlijk afgenomen. De volatiliteisindex VIX daalde eind november tot bijna 20 na een piek van 34,53 op 12 oktober. 

Het momentum ligt bij de stieren

Mini-rally's in een berenmarkt komen vaak voor. Doemdenkers kijken gek op van de rally, gezien Powells opmerkingen dat het monetaire beleid volgend jaar strak blijft. Ondertussen worden de vooruitzichten voor bedrijfsmarges minder gunstig en dreigt er nog steeds inflatie.

Maar aandelen veerden op na Powells opmerkingen dat het snelle tempo van renteverhogingen al tijdens de decembervergadering wordt teruggeschroefd. Adam Sarhan (50 Park Investments) voorspelt een pittige decemberrally met een rebound van 2,1% vanaf de huidige handelsniveaus. Het tij is gekeerd. Het momentum van de markt is nu in het voordeel van de stieren. 

Minder risico’s aan de horizon

Voor de aandelenmarkten zijn op korte termijn minder risico's aan de horizon. En een groot aantal aandelen lijken voor sommige beleggers nu te goedkoop om te laten schieten. Joe Gilbert (Integrity Asset Management) adviseert bijvoorbeeld zijn klanten om goedkope small-cap bedrijven te kopen in sectoren als woningbouw, detailhandel en transport.  

Louise Goudy Willmering (Crewe Advisors) zet in op een stijging van de Amerikaanse aandelen op lange termijn. Zij vindt het belangrijk om te spreiden door aandelen in de gezondheidszorg en de industrie te kopen, in afwachting van de uitkomst van de bijeenkomst van de Fed half december, waar de beleidsmakers naar verwachting de rente met een half procentpunt zullen verhogen.

Beleggers willen zich opnieuw positioneren voor 2023. Inflatie en rentetarieven waren de belangrijkste obstakels in 2022, maar volgend jaar verwacht men dat het inflatiepercentage zal afnemen, wat zou moeten helpen om bredere markten te ondersteunen.

Koopjes in een feestmaand

Nu een aantal aandelen er uitgesproken goedkoop uitziet en dipkopers aantrekt, wedt Bank of America erop dat de grootste verliezers klaar zijn voor een opleving in het begin van volgend jaar. Sinds 1986 stegen S&P 500-aandelen die van 1 januari tot 31 oktober 10% of meer daalden, in de daaropvolgende drie maanden met gemiddeld 5,5%.

Volgens The Stock Trader's Almanac is het uiterst zeldzaam dat aandelen in december in de uitverkoop gaan. De eerste helft van de maand is doorgaans zwakker, maar in de tweede helft gaan institutionele beleggers doorgaans over op het aanschaffen van koopjes wanneer de kleine beleggers vertrekken voor de feestdagen. December is gemiddeld de op twee na beste maand voor de S&P 500 sinds 1950, met een gemiddelde winst van 1,5%.

Lees verder: 4 redenen om als belegger de moed erin te houden

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront