Kooplijst 2023: Janneke Willemse

Door Redactie op 22 december 2022 08:30 | Views: 51.707

Kooplijst 2023: Janneke Willemse

Deze week trapten we de jaarlijkse Belegger.nl Kooplijst-competitie af, waarbij experts hun drie favoriete fondsen voor het volgende jaar aanwijzen. Vandaag de eer aan Janneke Willemse. 

De Kooplijst-koningin draaide heel wat jaartjes bovenaan mee, maar afgelopen jaar was dat wel anders. "Zo zie je maar weer dat het bij beleggen ook heel anders kan uitpakken dan hoe je het in gedachten had, en dat het dan ook hard kan gaan. Denk dus altijd goed na voor je de tips daadwerkelijk opvolgt; ze blijven toch altijd een beetje een gok."

"En sta stil bij de verdeling binnen je portefeuille. Het grootste gedeelte kun je het best in breed gespreide en goedkope trackers stoppen, en een kleiner gedeelte - het ‘speelgeld’- kun je gebruiken om spannende aandelentips zoals deze op te volgen. Voor sommigen wellicht een no-brainer, maar ik wil het toch even gezegd hebben."

Willemse kiest voor haar Kooplijst 2023 voor drie behoorlijk afgestrafte aandelen; Etsy, Disney en Sofina.

1. Etsy

Etsy is een online marktplaats voor handgemaakte en vintage producten. In eerste instantie profiteerde het bedrijf van de pandemie en de en masse thuiszittende mensen, legt Willemse uit. "Je vindt er van alles; Ik heb er bijvoorbeeld unieke mondkapjes gekocht, maar ook een laptophoes. Je vindt bij Etsy toch net even wat andere, apartere dingen dan elders, en dat is ook wel wat hen onderscheidt van de rest. In bredere zin vind ik het thema e-commerce en alles wat online verkocht en verhandeld wordt interessant. Etsy is daarin een niche, maar heeft tegelijkertijd een behoorlijke omvang."

In drie jaar tijd is het aantal kopers op het platform meer dan verdubbeld. In een Q3-update van het bedrijf zelf staat te lezen dat ze meer dan 90 miljoen gebruikers wereldwijd hebben, waarvan 7,4 miljoen verkopers. "En volgens Etsy zelf is dit nog maar het begin; het is slechts 2,5% van het potentiele bereik."

"De koers van het aandeel is in 2022, mede door de afkoelende economie, met 42% gedaald. Dat is veel slechter dan het marktgemiddelde. Maar in de afgelopen drie maanden zag je toch weer een herstel van 26%, dus het kan ook snel gaan."

"De omzet ging in het Q3 omhoog, mede dankzij hogere transactiekosten. Als ook de Q4-cijfers weer beter zijn, zul je dat begin volgend jaar in de koers gaan terugzien. Het is aardig om te bekijken of de trend van online shopping volgend jaar doorzet en dit aandeel weer kan herstellen."

2. Disney

Ook Walt Disney is een aandeel dat in 2022 fors heeft moeten inleveren. De kwartaalcijfers werden niet goed ontvangen en dat heeft vooral te maken met de resultaten van streamingdienst Disney Plus. Aan het aantal abonnees ligt het niet. "Dat ontwikkelt zich fantastisch. Het aantal abonnees groeide veel sneller dan Disney zelf verwachtte. Met alle kanalen van Disney bij elkaar, dus ook ESPN en Hulu, zitten ze al op 235 miljoen gebruikers", aldus Willemse. 

Het probleem is alleen dat streaming ook enorm veel kost, waardoor er nog verlies wordt gedraaid in die tak. Naar verwachting zal het bedrijfsonderdeel in 2024 winstgevend worden.

"Wat verder in het oog springt is dat Bob Iger, de man die Disney vijftien jaar lang hartstikke goed leidde, weer terug is. Dit terwijl topman Bob Chapek er net 2,5 jaar zat. Iger is al druk aan het reorganiseren. Er worden geen nieuwe mensen aangenomen en ze gaan fors snijden in de kosten. Ik werd wel gerustgesteld door de quote dat creativiteit en kwaliteit het allerbelangrijkste blijven."

"Ik ben benieuwd hoe het orde op zaken stellen van Iger gaat uitpakken. De koers van het aandeel is enorm gedaald en ik denk dat volgend jaar een voorschot genomen kan worden op de verwachte winstgevendheid van streaming in 2024 en dat de koers dan kan stijgen."

3. Sofina

Dan de toch wel verrassend te noemen keuze van Willemse voor de Belgische investeringsmaatschappij Sofina

"Voorheen wist ik er niet veel over, en mijn eerste gedachte was dat het een nogal saaie onderneming zou zijn. Niet is minder waar. Ze investeren in de meest uiteenlopende bedrijven, waar beleggers normaal gesproken geen toegang toe hebben, en waarvan ze ook echt een partner worden. Het gaat om minderheidsbelangen van tussen de 20 en 100 miljoen euro. Een voorbeeld is Vinted, waar ik zelf ook regelmatig gebruik van maak en enthousiast over ben."

Sofina investeert aan de hand van drie stijlen: langetermijninvesteringen, snelgroeiende bedrijven (Sofina Growth, hier is Vinted onderdeel van) en private funds, wat met iets meer dan de helft van de portefeuille de belangrijkste pijler is. Bij dit onderdeel gaat vooral om durf- en groeikapitaal.

"De koers van het aandeel is zo ver gedaald dat de waarde van alle belangen bij elkaar hoger is. Met andere woorden: de beurskoers ligt ruim onder de netto intrinsieke waarde. Een belangrijke reden waarom ik denk dat Sofina in 2023 een mooi herstel kan laten zien.”


Meer Kooplijsten 2023

Lees ook: Kooplijst 2023: Nico Bakker

Lees ook: Kooplijst 2023: Niels Koerts

Lees ook: Kooplijst 2023: Martine Hafkamp

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.