Kooplijst 2023: Peter Paul de Vries

Door Redactie op 31 december 2022 15:30 | Views: 35.908

Kooplijst 2023: Peter Paul de Vries

Over enkele uren luiden we het nieuwe jaar in. Negen beleggingsexperts hebben de afgelopen jaren hun favoriete aandelen voor 2022 getipt. We sluiten de serie af met Peter Paul de Vries, CEO van investeringsmaatschappij Value8 en president-commissaris van IEX Group. Ook hij heeft een verrassend rijtje.

Met een daling van ruim 13% voor de AEX-index is terugblikken op beursjaar 2022 voor beleggers geen vrolijke bezigheid. "Dat geldt in zekere zin ook voor de terugblik op mijn drie kooptips van eind december 2021", meent Peter Paul de Vries.

"De keuze was toen gebaseerd op fundamentele gronden. Twee ondernemingen waarvan ik duidelijk betere resultaten verwachtte dan de consensus (Renewi en Heijmans) plus de snelgroeiende Chinese techgigant Tencent die je via Naspers (het moederbedrijf van Prosus) voor de helft van de prijs kon kopen."

Bijsturen - bij zaken als de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en rente en extra stikstofmaatregelen door de overheid - is er met jaartips niet bij. Het drietal stond vast.

Goede bedrijfsresultaten Heijmans en Renewi niet beloond

Tegen die achtergrond hebben de drie tips het in 2022 nog niet eens zo slecht gedaan, vindt De Vries. "Renewi leverde inderdaad betere resultaten af. Het recyclingconcern verhoogde afgelopen jaar twee keer haar prognose en verdiende uiteindelijk 98 eurocent per aandeel, veel meer dan de 60 cent die analisten in gedachten hadden."

Toch daalde de koers van €8,93 naar €6,80: een daling van 24%. "Renewi doorloopt het klassieke proces van de turnaround, van overdreven pessimisme (een koers op €2) stapsgewijs naar een normale waardering in lijn met de markt", meent De Vries. Dat zou volgens hem al een koers van meer dan €10 rechtvaardigen.

"In de derde fase past een premie voor het duurzame karakter van de activiteiten. Recyclen levert een enorme bijdrage aan een duurzame economie en Renewi is nu al in staat om tweederde van het afval te hergebruiken. Met een duurzaamheidspremie kan de koers van Renewi over een paar jaar op €15 tot €20 staan."

Van nummer twee, Heijmans, heeft De Vries wel lichte spijt. "Heijmans heeft genoeg troeven in handen: een lage waardering, een goed management, de woningbouwambitie van het kabinet en een mooi dividend. Maar het voldoet niet aan mijn vereiste van groei: een bedrijf dat over vijf jaar veel meer omzet en winst maakt dan nu." Een Buffett-belegger kan bouwbedrijven volgens hem daarom beter links laten liggen.

De cijfers van Heijmans waren overigens prima, zo merkt hij op: het bouwbedrijf rapporteerde een winst per aandeel van €1,31 in de eerste jaarhelft van 2022, tegen 43 eurocent een jaar eerder. Deze mooie cijfers werden echter 'beloond' met een koersdaling van €14,90 naar €10,20. "De pijn werd iets verzacht door 0,88 euro dividend, maar met een jaarverlies van 25% blijft Heijmans een zwakke performer", aldus De Vries. Het aandeel is momenteel nóg goedkoper dan vorig jaar. "Maar inmiddels zijn er aandelen van gestage groeiers die aantrekkelijker gewaardeerd zijn", aldus De Vries.

... maar Naspers dankzij eindsprint in de plus

Dat brengt De Vries bij zijn laatste tip van 2022: Naspers, het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Prosus. "Naspers heeft een nog grotere discount dan Prosus, waarbij het (indirecte) belang in Tencent veel meer waard is dan heel Naspers", licht De Vries toe.

Een groot deel van 2022 zat de Chinese beurs in de hoek waar de klappen vielen. Maar met de versoepeling van de coronamaatregelen werd een herstel ingezet. Naspers eindigt 2022 boven eind vorig jaar: de koers steeg van 31 dollar naar 33,58 dollar, wat neerkomt op een plus van 8,3%. "Met de dollarstijging erbij (+6,5%) komen we zelfs op ruim 15% rendement."

De totale performance van het drietal (-11,5%) is mager, vindt De Vries. "Alle reden om nog selectiever te zijn voor de selectie voor 2023 en nog trouwer te zijn aan de Buffett-ideologie."

De troeven voor 2023: recycling en 2 keer Tech

Dat brengt de topman van Value8 op de tips voor 2023. "Het economisch plaatje voor 2023 is allesbehalve zonnig", stelt hij. "2023 lijkt een jaar te worden met – wederom – te hoge inflatie, een stijgende rente en een afkoelende economie. Buienradar zou daar een rapportcijfer 4 of 5 aan toekennen."

"Het is duidelijk dat de Federal Reserve de rente harder verhoogt dan de ECB. De ruimte van de ECB is immers beperkt, omdat Italië bij hogere rentes de rentelasten niet meer kan dragen. Tegen die achtergrond verwacht ik dat de dollar sterker zal zijn dan de euro."

Na de flinke correctie van 2022 gaat De Vries voor aandelen uit van een normale performance van +7 tot +9%. Voor de AEX betekent dat een eindstand van 750 tot 770 punten.

Voor de drie kooptips kiest hij bedrijven die in 2023 en daarna perspectief hebben op verdere omzet- en winstgroei.

1. Duurzaam Renewi verdient een re-rating

Renewi blijft op het kooplijstje van De Vries staan. "Het bedrijf wordt goed gemanaged, er is volop potentieel voor winstgroei en de waardering is nog zeer laag. De lang-termijnaandeelhouder houdt dit aandeel gewoon vast. De winst per aandeel zou op 80 tot 90 eurocent moeten uitkomen en dat rechtvaardigt in 2023 al een koers van €10. Op lange termijn kan het aandeel nog fors hoger."

 

2. BESI zet in op hybrid bonding

Nummer twee is BE Semiconductor Industries (BESI). "De vraag of BESI een groeibedrijf is of een cyclisch bedrijf is nu wel beantwoord. BESI groeit trendmatig hard, al gaat dat niet in een vloeiende lijn. Na een goede periode volgen doorgaans zes zwakkere kwartalen. Daar zijn er nu al weer drie á vier van achter de rug."

BESI heeft volgens De Vries voldoende troeven: een omzetperspectief boven €1 miljard en hybrid bonding kan in 2023 tractie krijgen. Het bedrijf koppelt dat aan een genereus dividend en een ijzersterke balans. Op termijn kan de winst naar €5 tot €6 per aandeel, waarvan het overgrote deel als dividend wordt uitgekeerd. Dat is op een koers van €57 nog niet ingeprijsd."


3. Alphabet: een erg goedkope groeier

Nummer drie is Alphabet. "In 2022 was technologie uit de mode. De standaard verklaring daarvoor is dat de winsten van tech-bedrijven verder in de toekomst liggen. Een hogere rente drukt de contante waarde van die kasstromen. Naar mijn mening volgde de tech-correctie vooral op belachelijke waarderingen van 20 keer de omzet of meer dan 100 keer de winst voor veelbelovende tech-bedrijven. Veelbelovend, maar los van de realiteit. Voor die fondsen was 2022 de verdiende koude douche."

Die correctie van techwaarderingen biedt ook kansen, aldus De Vries. "Zo wordt Alphabet verhandeld op 16 keer de winst 2023. De ondernemingswaarde ligt op slechts 11 keer het bedrijfsresultaat. En dat terwijl Alphabet een bedrijf is met geweldige marktposities, volop groeipotentieel en een ijzersterke balans, die ruimte biedt om aandelen in te kopen."

Dat Alphabet wordt verhandeld op een lagere waardering dan ‘ons’ Akzo Nobel of IMCD vindt hij onbegrijpelijk. "Met deze drie kooptips ga ik het nieuwe jaar in. Ik heb er alle vertrouwen in."De drie kooptips zijn gedaan op persoonlijke titel. De Vries houdt – direct en indirect – belangen in de drie getipte aandelen. Value8 heeft een substantiële investering in Renewi. Daarvoor wordt verwezen naar de communicatie van Value8.


Meer Kooplijsten 2023

Lees ook: Kooplijst 2023: Nico Bakker

Lees ook: Kooplijst 2023: Niels Koerts

Lees ook: Kooplijst 2023: Martine Hafkamp

Lees ook: Kooplijst 2023: Janneke Willemse

Lees ook: Kooplijst 2023: Jaap Steur

Lees ook: Kooplijst 2023: Cees Smit

Lees ook: Kooplijst 2023: Jean-Paul van Oudheusden

Lees ook: Kooplijst 2023: Martijn Meijer

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront