Zo voorkomt u capitulatie bij de volgende uitverkoop

Door Redactie op 12 januari 2023 13:00 | Views: 7.751

Zo voorkomt u capitulatie bij de volgende uitverkoop

Het begrip capitulatie betekent in de beleggingswereld niet veel anders dan in de gewone wereld: bezwijken onder de druk, in dit geval de druk om alles te verkopen. Hoe kunnen we dat bij de volgende verkoopgolf – die ongetwijfeld gaat komen – voorkomen?

Morningstar heeft tips. 

"Simpel gezegd is capitulatie de gladde helling die begint wanneer de aandelenmarkt begint te dalen en dan blijft dalen. Op dit punt raakt, zelfs als sommige beleggers bullish blijven, een meerderheid in paniek. En als de (papieren) verliezen te groot worden om te kunnen dragen, capituleren beleggers en verkopen ze hun posities", legt Ruth Saldanha op Morningstar uit.

Dat leidt dan weer tot een nog sterkere prijsdaling, wat vervolgens weer koopjesjagen en een opluchtingsrally in de hand werkt.

Bij de échte bodem zien we zelden paniek

Achteraf is het heel gemakkelijk om de bodem vast te stellen, maar het is schier onmogelijk om te voorspellen wanneer het dieptepunt precies bereikt gaat worden. De échte bodem wordt namelijk zelden gekenmerkt door paniek en massale verkopen.

Meestal wordt de bodem geleidelijk uitgevlakt over een periode van weken en soms zelfs maanden. Vaak merken beleggers niet eens dat de bodem bereikt is, voordat de markt weer begint te herstellen.

Het beste is helemaal negeren

Eigenlijk is het voor langetermijnbeleggers het allerbeste om capitulatie gewoon helemaal te negeren. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gedragwetenschapper Samantha Lamas van Morningstar heeft wel een paar tips.

Vooral punt 3 zorgt voor enige vertraging in de besluitvorming en helpt de belegger om nog eens extra na te denken voordat hij een overhaaste beslissing neemt, aldus Lamas.

  1. Maak een schema voor hoe vaak u het nieuws of uw portefeuille controleert, zodat de constante schommelingen uw beoordelingsvermogen niet vertroebelen.
  2. Maak een plan voor wat u moet doen als de markt daalt - of stijgt.
  3. Stel vuistregels op voor verkopen, bijvoorbeeld iets als: "Ik zal altijd een nieuw handelsidee van mijn goede vriend of familielid uitvoeren voordat ik verkoop."

Toch wel verkopen

Er zijn natuurlijk ook altijd goede redenen om juist wel te verkopen, ook al lijkt dat ongunstig in de dalende markt. Christine Benz, personal finance-expert bij Morningstar, haalt twee scenario’s aan waarin dat verstandig is:

  1. U nadert uw pensioen en moet risico afbouwen. Het vermogen om grote verliezen in onze portefeuilles op te vangen neemt af naarmate we dichter bij het moment komen dat we van onze beleggingen moeten gaan leven. In deze levensfase is het slim om een buffer van cash aan te leggen.
  2. U hebt een kortetermijndoel. Als u bijvoorbeeld een jongere belegger bent is de kans groot dat u grote uitgaven moet doen, zoals een huis kopen of een gezin stichten. In dat geval zult u uw portefeuille moeten aanspreken om de uitgaven te dekken.

Morningstar sluit af met een vaker genoemd, maar daarom niet minder waardevol advies. Zorg in goede tijden voor een evenwichtige balans tussen waarde- en groeiaandelen, en een goede spreiding over landen en sectoren. Dan bent u beter bestand tegen paniek in tijden van massale verkopen. 

Zie ook: 3 redenen om aandelen wél te verkopen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.