Komt er wel of geen bullmarkt? 5 beurswijsheden van Buffett

Door Belegger.nl op 17 januari 2023 08:45 | Views: 19.842

Komt er wel of geen bullmarkt? 5 beurswijsheden van Buffett

Wat brengt 2023? Komt er een bullmarkt? Beleggers zoeken handvatten. De S&P 500 sloot 2022 af met een verlies van bijna 20%, zo’n daling wordt gezien als een bearmarkt. Het goede nieuws is dat een slecht jaar vaak wordt gevolgd door een goed beursjaar. Vaak, maar niet altijd. En van zo’n onzekerheid worden beleggers zenuwachtig.

Een beetje houvast kan misschien gevonden worden bij Warren Buffett, het Orakel van Omaha. The Motley Fool drie beleggingswijsheden van hem op een rij. Als een anker voor 2023.

1. De markt weerspiegelt niet altijd de toestand van de economie

Afgezien van 2022 was 2018 het laatste jaar dat de markten verlies leden. De S&P500 daalde op jaarbasis toen met 4,4% (inclusief dividenden). Het beeld op de markt was echter gemengd, er waren namelijk ook veel aandelen die het jaar hoger afsloten. Amazon steeg toen bijvoorbeeld 28%.

In de afgelopen 50 jaar was de crash van 2008 het zwaarste. Toen kelderde de S&P500 37%. Aan het eind van dat jaar voorspelde Buffett in zijn brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway dat de tegenwind in 2009 zou aanhouden, maar hij kon niet voorspellen hoe de markt zou reageren.

De economie zal in 2009 een puinhoop zijn en waarschijnlijk ook nog lang daarna, maar dat vertelt ons niet of de aandelenmarkt zal stijgen of dalen, zo schreef Buffett. In 2023 zullen de economie en de markten volatiel blijven. Belangrijk is het om de waarschuwing van Buffett in acht te nemen, maar ook de optimistische noot te herkennen.

2. Driekwart van de tijd stijgt de markt

Beleggers kijken naar het verleden om een idee te krijgen van wat ze in het algemeen kunnen verwachten. In zijn brief van 2008 merkte Buffett op dat in de 44 jaar dat hij aan het roer staat bij Berkshire Hathaway, de markten in driekwart van de tijd gestegen zijn. Voor de komende 44 jaar verwachtte hij eenzelfde percentage. En in de 14 jaar daarna zijn er slechts twee jaren geweest waarin de S&P500 waarde verloor. Dat komt neer op een succespercentage van 86%. 

Betekent dit dat beleggers nog enkele slechte jaren tegemoet gaan? Waarschijnlijk wel. Maar dat zou niet alarmerend moeten zijn, om twee redenen. 

  • Ten eerste weten beleggers niet wanneer het volgende slechte jaar komt. Ook experts weten dat niet. De geschiedenis leert dat twee opeenvolgende neerwaartse jaren een zeldzaamheid zijn die sinds 1965 slechts twee keer voorkwam, waaronder één keer drie verliesjaren op rij. Een slecht jaar wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen gevolgd door winst. 
  • Ten tweede, en belangrijker, als u een gediversifieerde portefeuille hebt opgebouwd van goede aandelen en deze consequent aanvult, zou de volatiliteit van een bepaald jaar (of enkele jaren) er niet zoveel toe moeten doen.

3. Een beleggingsthese mag niet veranderen op basis van het type markt

Beleggen betekent ook bewust zijn dat er slechte jaren zullen komen. In zijn brief van 2008 zegt Buffett dat hij focust op vier factoren bij de bedrijven waarin hij belegt. Het is een principe dat hij doet in goede en in slechte jaren.

  • Een sterke kaspositie
  • Aanwezigheid van economische slotgrachten (vermogen van een bedrijf om zijn concurrentievoordelen te behouden en zijn winsten op lange termijn te beschermen)
  • Uitbreiding van de winststromen
  • Koesteren van het management

Deze principes zijn essentieel voor de bedrijven die Buffett bezit. Het zijn principes die beleggers ook kunnen gebruiken om geweldige aandelen te selecteren.

4. Wees hebzuchtig als anderen de nooduitgang zoeken

Een ander bekend advies van Buffett, dat al dateert van 1986, luidt: "wees hebzuchtig wanneer anderen bang zijn." Dat principe paste de ervaren belegger uit Omaha toe in 2022, toen hij verschillende nieuwe aandelen kocht en enkele van zijn bestaande posities uitbreidde.

5. Focus op datgene waar je wel controle over hebt

Warren Buffett gaat ervan uit dat er een haussemarkt aankomt. Zal dan in 2023 zijn? Niemand die het weet. Daarom moeten beleggers zich concentreren op wat ze kunnen controleren. En dat betreft het opbouwen van een portefeuille van kwaliteitsaandelen en deze voor een lange termijn aanhouden. Dat levert de grootste kans op succes. Dat is zeker iets dat valt te leren uit de decennialange staat van dienst van Buffett.

Lees verder: 10 redenen waarom Buffett zo succesvol is

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront