Spreiding loont weer

Door IEXProfs Redactie op 18 januari 2023 08:30 | Views: 4.943

Spreiding loont weer

Het samenstellen van beleggingsportefeuilles is behoorlijk lastig geworden.  Beleggers vragen zich af of de normale 60/40-mix aan aandelen en obligaties inmiddels niet achterhaald is.

Spreiden leverde in 2022 immers alleen maar verliezen op. Aandelen en obligaties gingen samen onderuit. Vooral voor zeer defensieve beleggers was 2022 een pijnlijke aangelegenheid.

Saira Malik verwacht een positieve draai in 2023. Niet dat de Fed heel erg meehelpt. Ze gaat er weliswaar vanuit dat de Fed de handrem zet op nieuwe renteverhogingen, "zodra de gevolgen van het strengere monetaire beleid in de reële economie voelbaar worden", maar verwacht ook geen echte ommezwaai van het beleid, omdat Fed-voorzitter Powell duidelijk heeft aangeven de rente hoog te willen houden.

Eerst obligaties

De schommelingen op de aandelenmarkten houden volgens haar aan, omdat lagere winsten in het verschiet liggen. Wel verwacht zij dat koersen in de tweede helft van het jaar iets zullen opveren. “Tot die tijd zullen de obligatiemarkten een beter voor risico gecorrigeerd totaalrendement opleveren dan aandelen. Zeker nu het eind van de renteverhogingen in zicht is.”

Ofwel, bezitters van een 60/40-portefeuille kunnen opgelucht ademhalen. Spreiding loont weer.

Lees ook: Gouden obligatiefondsen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.