Aandelen blijven favoriet tot 2053

Door IEXProfs Redactie op 31 januari 2023 08:30 | Views: 11.444

Aandelen blijven favoriet tot 2053

Het is een beetje nattevingerwerk, maar toch leuk om te lezen. De Britse vermogensbeheerder Schroders doet net als vorig jaar een voorspelling voor de rendementen de komende 30 jaar.

Het klinkt misschien gek, maar het is voor veel beleggers absoluut relevant. 30 jaar is namelijk ongeveer de periode waarin werknemers het grootste deel van hun pensioen opbouwen.

Opwarming aarde en energietransitie dé thema's

Een belangrijke rol in de analyse van Schroders speelt de opwarming van de aarde en de energietransitie, omdat dit een echt fundamentele verandering is ten opzichte van de afgelopen decennia. Schroders wordt bij zijn calculaties geholpen door Oxford Economics.

Er zijn met de energietransitie meerdere scenario’s denkbaar, maar het meest realistisch voor Schroders is een delayed transition. Vanuit het klimaat bezien is dat niet het ideale scenario. De doelstellingen voor 2030 met betrekking tot CO2-reductie worden niet gehaald. In dit scenario wordt ervan uitgegaan dat de komende acht jaar eerst vooral het laaghangende fruit wordt geplukt. De grote stappen bij de energietransitie (inclusief een forse stijging van de CO2-emissieprijs) volgen daarna.

Lees ook: De beurstoekomst is omgekeerd

1,7 graad Celsius opwarming

Het gevolg voor de lange termijn is dat het klimaatdoel van maximaal 1,5 graad Celsius opwarming van de aarde in 2050 niet gehaald wordt. Maar het wordt minder erg dan 2 graden. Schroders komt in het basisscenario uit op 1,7 graad. 

Economisch gezien houdt Schroders rekening met een hogere inflatie en rente. In de volle breedte zijn de rendementsverwachtingen iets hoger dan vorig jaar. dat geldt zowel nominaal als reëel. Vooral obligaties en cash gaan de komende jaren per saldo in reële termen (na aftrek van inflatie) meer opleveren. Toch blijven aandelen op de lange termijn de betere investering. Bedrijfsobligaties (credits) en vastgoed leveren meer op dan staatsobligaties, maar het gat wordt kleiner.

Cash richting 0%

Hoe zien de reële rendementen er meer in detail uit? Om te beginnen met cash. De rendementen op cash nemen toe, maar niet genoeg om de inflatie te verslaan, met uitzondering van de VS (+0,2% gemiddeld over 30 jaar).

Voor Japan en de eurozone is Schroders het meest pessimistisch (-0,9% en -0,7%). Belangrijk om op te merken, is dat Schroders ervan uitgaat dat de cashrendementen in Europa en Japan de eerstkomende vier jaar het slechtst zijn. Dat heeft te maken met centrale banken die tijd nodig hebben om zich aan te passen. In de VS is dat van begin af aan het geval.

Staatsobligaties

Bij staatsobligaties is het regionale beeld ongeveer hetzelfde. Amerikaanse treasuries zijn favoriet (+1,2%). In de eurozone houden Duitse Bunds de inflatie net bij (reëel rendement van 0%).

Bij bedrijfsobligaties zijn de VS - binnen de groep van ontwikkelde landen - eveneens favoriet (high yield +2,4%, investment grade +2,4%). Investment grade uit de eurozone levert ongeveer 1,1% op.

Aandelen en inflatie

Bij aandelen steken de emerging markets er in positieve zin uit (reëel +5,8% in lokale valuta), terwijl de developed markets gemiddeld als groep richting de +3,7% gaan. De VS (+3,5%) blijft iets achter bij Europa, exclusief het VK (+4,2%).

Bij de inflatie is het belangrijk om te zeggen dat Schroders verwacht dat landen die veel olie produceren (Rusland, VS, Zuid-Afrika) uiteindelijk te maken krijgen met een grotere uptick in inflatie dan bijvoorbeeld de eurozone.

Verder geldt voor het basisscenario dat de productiviteit het komende decennium lager uitkomt dan in een scenario waarin er weinig gebeurt tegen global warming. De productiviteit zou echter hoger uitkomen als het meer ambitieuze scenario uitkomt van Net Zero with Innovation. In dit scenario worden bedrijven gedwongen meer te investeren in een vroeger stadium, wat de technologische vooruitgang bevordert.

Lees ook: Buffett bereidt zich voor op een bullmarkt (en niet op een recessie)

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.