ETF's om de komende jaren mee door te komen

Door Redactie op 9 februari 2023 08:35 | Views: 15.726

ETF's om de komende jaren mee door te komen

Beleggers zijn nerveus. Zij zijn in de greep van angst voor een recessie. Dagelijks worden er grote ontslagrondes aangekondigd en 2022 was een turbulent beursjaar. Maar in plaats van zich terug te trekken, is het volgens vermogensadviseurs nu misschien een goed moment om breder te kijken.

Vier ervaren beleggers delen hun ideeën over waar je vandaag de dag de beste beleggingskansen kunt vinden en waar zij 10.000 dollar in zouden investeren.

Zij zien vooral internationaal kansen, van Europa tot Japan en opkomende markten. Bloomberg zet de vier strategieën op een rij, inclusief ETF’s om eraan mee te doen.

Nieuwe tijd breekt aan voor de emerging markets

Sarah Ketterer (Causeway Capital Management) kiest vooral voor opkomende markten. De MSCI Emerging Markets Index leverde een teleurstellende 1,8% op jaarbasis in de afgelopen tien jaar, tegenover 12,5% op jaarbasis voor de S&P 500. Maar het tij kan keren ten gunste van de opkomende markten.

De opkomende markten hebben geleden onder regelgevingsproblemen, corruptie, ineenstorting van hun valuta en nog veel meer. Nu de wereldwijde financiële liquiditeit afneemt, zal het keurslijf van de obligatiemarkt waarschijnlijk leiden tot meer fiscale en monetaire voorzichtigheid. Dit zou een gunstig klimaat moeten scheppen voor inflatie, stijgende productiviteit en groei die de particuliere sector van deze markten stimuleert.

De prijs van emerging markets is goed, vindt Ketterer. De index voor opkomende markten staat op een twintigjarig dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse markt, met een koers-winstverhouding die zo’n 60% lager ligt en met ongeveer het dubbele dividendrendement.

Blootstelling kan worden verkregen door bijvoorbeeld de iShares Core MSCI Emerging Markets ETF.

Blijf defensief, kansen gloren in Japan en voor obligaties

Ian Harnett (Absolute Strategy Research) adviseert vooral defensief te blijven, door over te stappen van aandelen naar obligaties. Hoewel de S&P 500 vorig jaar bijna 20% daalde en de Nasdaq meer dan 30% verloor, zijn de aandelen nog niet goedkoop.

Het optimistische beleggerssentiment vindt Harnett voorbarig. Het volledige effect van de renteverhogingen moet nog doorwerken in de reële economie. De orders blijven afnemen, terwijl er wereldwijd tekenen zijn van stress op de huizenmarkt. In vorige cycli waren dit waarschuwingssignalen voor stijgende werkloosheid en inkomensdalingen.

Beleggers die bereid zijn wat meer risico te nemen, kunnen over de grens kijken naar de lage waardering van de yen en Japanse aandelen. Wel waarschuwt Harnett voor onbesuisdheid: in 2023 zullen de kredietmarkten op de proef worden gesteld. En de laatste 12 keer dat de Fed de rente verhoogde, verloren Amerikaanse aandelen doorgaans meer dan 20% ten opzichte van obligaties.

Blootstelling aan deze strategie kan met ETF’s, zoals de JPMorgan BetaBuilders Japan ETF en voor beleggers die denken dat de dollar kan stijgen, de Xtrackers MSCI Japan Hedged Equity ETF.

Let’s stay in Europe

De afgelopen vijf jaar bleven Europese aandelen ongeveer 30% achter bij die in de VS. Dat begint echter te veranderen. Russ Koesterich (BlackRock) ziet drie factoren die daar een gunstige invloed op hebben: een minder zware energieschok, lagere  waarderingen en een betere hefboomwerking op de heropening van China.

Koesterich verlegt zijn focus naar Europa. De afgelopen jaren was de Amerikaanse beurs de beste keus, maar nu nemen de zorgen over de oorlog in Oekraïne af en is de vrees voor een energiecrisis wat gedempt door een zachte winter.

Europese aandelen profiteren ook van lagere waarderingen, vooral in de financiële sector. Voor beleggers die zich liever niet rechtstreeks op China richten, biedt Europa een alternatief. Verschillende segmenten van de Europese economie, van Franse luxegoederen tot Duitse industriëlen, profiteren van de heropening van China.

Blootstelling aan deze strategie kan via de iShares Core MSCI Emerging Markets ETF, iShares Core MSCI EAFE of Vanguard Total International Stock. Een brede blootstelling aan Europa biedt de iShares Core MSCI Europe, waarin het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland de grootste weging hebben. 

Globalisering van de portefeuille

Melissa Weisz (CI RegentAtlantic Private Wealth) ziet vooral heil in internationale diversificatie. Dat soort portefeuilles zijn klaar om te profiteren van gunstige waarderingen en een dalende Amerikaanse dollar.

De verwachting is dat markten buiten de VS de komende 10 tot 15 jaar beter zullen presteren dan Wall Street. Ook in de jaren na de piek van de dollar in februari 1985 en september 2001 bijvoorbeeld bleef de Amerikaanse markt achter.

De dollar normaliseert mogelijk als de Fed haar verkrappingscyclus afrondt. Een verbetering van de groeiverwachtingen in het buitenland zou de dollar extra tegenwind geven. Een dalende dollar is gunstig voor dollarbeleggers: winsten op buitenlandse markten worden omgezet in een zwakkere Amerikaanse dollar, waardoor het rendement stijgt.  

Blootstelling aan de wereldmarkt kan via de iShares Core MSCI EAFE ETF, en met meer nadruk op opkomende markten is de Vanguard Total International Stock ETF een goed alternatief.

Lees ook: Beleggen in een verschuivende wereldorde

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.