7 zilveraandelen om uw portefeuille glans te geven

Door Redactie op 6 maart 2023 08:50 | Views: 14.673

7 zilveraandelen om uw portefeuille glans te geven

Edelmetalen zijn historisch gezien volatiel. Josh Enomoto geeft op InvestorPlace een verlanglijstje met de 7 beste aandelen in zilver om nu te kopen. Het lage aanbod en de toenemende industriële vraag kunnen het edelmetaal aanzienlijke winsten opleveren.

Uit een rapport van CNBC blijkt dat er een tekort is aan zilver. En er is een opmerkelijke terugval in de beschikbare fysieke voorraden in New York en Londen, meer dan bij goud, merkt Nicky Shiels (MKS PAMP) op. Dat is een van de argumenten voor zilver.

De andere is geopolitiek van aard. Zilver is een essentieel onderdeel in de productie van zonnepanelen en elektrische voertuigen. En alle stimuleringspakketten die daarop gericht zijn moeten zilveraandelen goed doen.

  • Hecla Mining
  • Fortuna Silver Mines 
  • First Majestic Silver 
  • Silvercorp Metals 
  • Endeavour Silver
  • McEwen Mining
  • Pan American Silver

Hecla Mining – riskant, maar favoriet onder analisten

Het aandeel Hecla Mining is gespecialiseerd in zilver, goud en andere edelmetalen. Het is een intrigerend en tegelijk riskante keuze. De marktprestaties lijken niet echt overtuigend. Sinds januari is het aandeel met meer dan 10% gedaald, waarschijnlijk uit vrees dat de Fed de rente verder zal verhogen. Hogere kredietkosten zijn niet goed voor risicovolle ondernemingen zoals Hecla.

De financiële resultaten van het bedrijf zijn inderdaad vrij middelmatig. Toch is er bij Hecla sprake van een herstel. In het vierde kwartaal van 2022 steeg de omzet met 5% op jaarbasis. Interessant is dat het bedrijf licht ondergewaardeerd is op basis van zijn trailing boekwaarde. Wall Street-analisten vinden Hecla een van hun topfavorieten, de consensus is sterk kopen, met een gemiddeld koersdoel van 6 dollar (+18%).

Fortuna Silver Mines – val of goede keuze?

Fortuna Silver Mines is actief in Argentinië, Burkina Faso, Mexico en Peru. Hoofdactiviteit is de productie van zilver- en goud. Ook Fortuna heeft last van de vrees voor monetaire verkrapping door de Fed. Sinds januari daalde de koers zo’n 15%. Mijnbouwbedrijven zijn volatiel, vooral die zich richten op zilver.

Gurufocus.com waarschuwt dat het aandeel een ‘value trap’ kan zijn. Een value trap is een aandeel dat langere tijd goedkoop geprijsd lijkt, maar eigenlijk ook over weinig opwaarts potentieel beschikt. Objectief beschikt Fortuna echter over een aantal troeven. De debt-to-EBITDA-ratio bedraagt bijvoorbeeld 0,88 keer, wat beter is dan 62,79% van het veld.

De omzetgroei van Fortuna bedraagt over drie jaar 12%, wat beter is dan 63,29% van de sectorgenoten. Nog indrukwekkender is de groei met 39,9% van de vrije cashflow. Daarmee verslaat het mijnbedrijf bijna 85% van zijn rivalen. Analisten geven het een gematigd koopadvies, met een gemiddeld koersdoel van 4,29 dollar, een opwaarts potentieel van meer dan 33%.

First Majestic Silver – kijk je door de cijfers heen, dan glanst er iets

First Majestic Silver is actief in Mexico en de VS en heeft vier producerende mijnen. De markt- en economische omstandigheden hebben het aandeel dit jaar 28% laten kelderen. Voor contraire beleggers kan de volatiliteit echter een kans zijn, al zal het zeker geen gemakkelijke rit worden. Net als bij Fortuna waarschuwt Gurufocus.com voor een ‘value trap’.

Helaas kampt het bedrijf met verliescijfers. De omzetgroei van Fortuna bedraagt over drie jaar echter 10,8% en het overtreft daarmee 60,28% van zijn sectorgenoten. Bovendien koerst het aandeel tegen 1,22 keer zijn boekwaarde. Analisten geven over het algemeen een houden-advies, maar wel met een gemiddeld koersdoel van 8,61 dollar, wat een opwaarts potentieel van 42% inhoudt.

Silvercorp Metals – groot in China

Silvercorp Metals houdt zich bezig met de aankoop, exploratie en ontwikkeling van zilverhoudende mijnen en is vooral gericht op China. Silvercorp noemt zichzelf de grootste zilverproducent van China. Interessant genoeg is het aandeel gespaard gebleven voor de volatiliteit op korte termijn. Sinds januari is de koers maar 2,5% gedaald. Financieel biedt Silvercorp vertrouwen.

Volgens Gurufocus.com’s is het aandeel bescheiden ondergewaardeerd. Objectief gezien ligt de kracht vooral in de operationele cijfers. Zo bedraagt de omzetgroei over drie jaar 10,2%, waarmee het bedrijf bijna 65% van zijn concurrenten overtreft. De nettomarge bedraagt 11,3%, beter dan 71,37% van de sectorgenoten. Analisten geven het aandeel een gematigd koopadvies. Het gemiddelde koersdoel van 4,68 dollar houdt een opwaarts potentieel van meer dan 59% in.

Endeavour Silver – cijfers vereisen zilverpoets

Endeavour Silver richt zich op de exploratie, ontwikkeling en exploitatie van hoogwaardige zilvermijnen. Gezien de stijgende industriële vraag naar zilver, hoort dit aandeel op het wensenlijstje van Enomoto. Maar ook Endeavour had het moeilijk met de rentevrees en verloor sinds januari bijna 12%. Voor contraire beleggers met moed kan het een interessant idee zijn.

Gurufocus.com waarschuwt ook bij Endeavour voor een mogelijke ‘value trap’. Zowel de omzetgroei als de nettomarge zijn negatief, maar volgens de cijfers over het derde kwartaal kantelt dat beeld. Het bedrijf beschikt ook over een sterke balans. De Altman Z-Score van 4,7 wijst op een laag faillissementsrisico. Analisten zijn gematigd enthousiast om het aandeel te kopen. Het gemiddelde koersdoel van 4,80 dollar biedt een opwaarts potentieel van bijna 66%.

McEwen Mining – heeft geduld nodig

Een kleinere kandidaat op de wensenlijst is McEwen Mining. Het bedrijf richt zich voornamelijk op drie goud- en zilverproducerende mijnen in Noord- en Zuid-Amerika. Het aandeel heeft de steun van de markt. De afgelopen 12 maanden leverde het aandeel 21% van zijn aandelenwaarde in, maar het is sinds januari 1,5% gestegen. V

olgens Gurufocus.com is McEwen bescheiden ondergewaardeerd. Objectief gezien handelt het tegen een trailing book multiple van 0,82, dat is beter dan 79,13% van de concurrentie. Operationeel is er werk aan de winkel, aangezien de omzetgroei en de nettomarge negatief uitvielen. De laatste winstcijfers lieten wel een vermindering van de nettoverliezen ten opzichte van het vorige kwartaal zien. McEwen heeft dus misschien wat geduld nodig.

Pan American Silver – unaniem koopwaardig

Pan American Silver richt zich op mijnbouwactiviteiten in Latijns-Amerika. Het heeft mijnen in Mexico, Peru, Bolivia en Argentinië. Het is een van de grootste kandidaten op het wensenlijstje. Maar dat vrijwaart het aandeel niet van volatiliteit, dit jaar is het meer dan 14% gedaald.

Hier klinkt ook de waarschuwing dat het een ‘value trap’ kan zijn. Het algemene financiële profiel is niet geweldig. Maar de verhouding schulden/eigen vermogen van het bedrijf bedraagt 0,1 keer, dat is lager dan het sectorgemiddelde. De omzetgroei van het bedrijf over drie jaar bedraagt 3%, waarmee het bijna 66% van de concurrenten overtreft. En hoewel het een zwaar nettoverlies leed in 2022, boekte het een brutowinst van 48 miljoen dollar. Ondanks enige turbulentie beschouwen analisten het aandeel unaniem als een sterke koop. Hun gemiddelde koersdoel staat op 24,61 dollar, wat een opwaarts potentieel van bijna 68% inhoudt.

Bekijk ook: Doffe ellende op de beurs: koop goud- en zilveraandelen!

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.