Dit denken professionele beleggers over de vooruitzichten voor aandelen de komende 12 maanden

Door Redactie op 28 april 2023 08:05 | Views: 23.128

Dit denken professionele beleggers over de vooruitzichten voor aandelen de komende 12 maanden
Beeld: iStock

Professionele beleggers geven de komende 12 maanden de voorkeur aan obligaties boven aandelen, volgens de halfjaarlijkse enquête van Barron’s. Zij zien een recessie als het grootste risico voor de markt. De Big Money-poll is een onderzoek onder institutionele beleggers over hun visie op de economie, de markten en beleggen. 

Onrustige tijden op Wall Street hebben de vooruitzichten vertroebeld. Beleggers rekenen op een renteverlaging dit jaar, maar de Fed geeft aan dat dit nog lang niet het plan is. Economen voorspellen een recessie, maar de werkloosheid is nog nooit zo laag geweest. En terwijl bedrijven waarschuwen voor magere tijden, voorspellen analisten recordwinsten voor 2023.

Allemaal tegengestelde signalen. Geen wonder dat de stemming somber is. Hoewel de aandelenmarkten enigszins zijn opgeveerd na een moeizaam 2022 en obligaties eindelijk renderen, is ook 2023 een moeilijk jaar voor beleggingsprofessionals. Slechts 53% van professionele beleggers denkt de S&P 500 te verslaan.

Bescheiden winst, of juist daling S&P 500?

36% van de professionele beleggers is optimistisch over de vooruitzichten voor aandelen in de komende 12 maanden. Hetzelfde percentage zegt neutraal te zijn, terwijl 28% zichzelf in het bearish kamp plaatst. Vorig najaar was 40% van de managers nog bullish. 

De behoorlijke marktwinsten hebben het optimisme over de toekomst wellicht wat getemperd. De optimistische professionele beleggers voorspellen een stijging van de S&P500 met 1% voor de rest van dit jaar en in de eerste helft van 2024 nog eens 8%. De pessimisten denken dat de index tot het einde van het jaar 13% zal dalen ten opzichte van het huidige niveau, en tot medio volgend jaar nog eens 8% zal verliezen.

Eindelijk renderen obligaties weer

Er is meer enthousiasme voor obligaties onder de respondenten dan er in jaren is geweest. Zij juichen de geboden rendementen toe. Eindelijk valt er rendement op vastrentende waarden te behalen. 52% verwacht dat obligaties in 2023 een hoger rendement zullen opleveren dan aandelen.

Ook over andere defensieve beleggingen zijn zij positief. Bijna de helft van de respondenten noemde Treasuries als het meest aantrekkelijk, gevolgd door investment-grade bedrijfsobligaties. 

Renteverhogingen zitten erop

De renteverwachtingen zijn tegenwoordig de belangrijkste variabele. Blijft de Fed de rente verhogen, komt er een pauze, of gaat de rente omlaag? De Fed reageerde traag op de stijgende inflatie en nu is er de terechte vrees dat ze traag zal reageren op een dalende inflatie, merkt Josh Frazier, CIO bij Frazier Financial Advisors, op.

Twee derde van de ondervraagden verwacht een rente aan het einde van het jaar van 4,5% tot 5,25%. Met andere woorden, de centrale bank is bijna klaar met renteverhogingen.

Rente en recessie zijn grootste risico

Bijna een kwart (24%) verwacht dit jaar een krimp van het bbp in de VS, 38% voorspelt 1% groei en nog eens 38% hoopt op 2% of meer groei. Casey Nelsen (Alta Capital Management) voorziet een milde recessie eind 2023 of begin 2024.

Bijna een kwart van de respondenten noemt een Amerikaanse recessie het grootste risico voor de aandelenmarkt in de komende maanden, terwijl 23% de stijgende rente noemt en 20% teleurstellende bedrijfswinsten. Over de bankensector maakt men zich eigenlijk geen zorgen.

Optimisten zien het begin van een nieuwe bullmarkt

Optimistische geluiden zijn er ook. David Hartzell (Cornell Capital Management) verwacht geen langdurige recessie. Volgens is Main Street optimistisch kijken zij uit naar een goed jaar. Volgens Dan Chung (Alger) naderen we het einde van de renteverhogingen. Dit is het begin van een nieuwe bullmarkt waarin groeiaandelen de kar weer gaan trekken.

Toch bieden de waarderingen weinig ruimte voor fouten. Met 18,4 keer de verwachte winst is de S&P500 goedkoper dan een jaar geleden, maar ruim boven het gemiddelde van 15,7 keer in de afgelopen 20 jaar. 47% vindt dat de aandelen overgewaardeerd zijn.

Duimen voor een zachte landing, maar reken er maar niet op

Ongunstige economische cijfers kunnen de Fed ertoe aanzetten om de rente later dit jaar al te verlagen, waardoor de koers-winstverhouding van de markt zou stijgen. Veel zal afhangen van de omvang van een potentiële winstdaling.

De marktdaling vorig jaar was vooral een gevolg van de stijgende rente, denkt Mark Keeling (Wealth Enhancement Group), een vertragende of zelfs negatieve winstgroei is nog niet ingeprijsd. Een zachte landing, waarbij de Fed de inflatie tempert zonder de economie in een recessie te duwen, lijkt veel professionele beleggers onwaarschijnlijk. Keeling duimt ervoor, maar rekent er niet op.

Tech en healthcare favoriet

Technologie is favoriete sector bij een kwart van de beleggers, tegenover 21% die aan energie en 19% die aan gezondheidszorg de voorkeur geven. Aandelen in de gezondheidszorg zijn dit jaar gedaald, stelt Keeling, waardoor waarderingen aantrekkelijker zijn geworden, en hij houdt van hun defensieve eigenschappen.

Op langere termijn zullen de vergrijzing in de ontwikkelde wereld en de betere toegang tot medische zorg in de opkomende markten de vraag naar geneesmiddelen en diensten stimuleren. Er is ook veel technologische innovatie gaande, van nieuwe manieren om zorg op afstand te verlenen tot geavanceerde technieken om behandelingen te ontwikkelen.

Energieaandelen moeten kunnen profiteren van tekorten aan olie en aardgas en de transitie naar duurzame energie. De respondenten verwachten weinig verandering in de olieprijs voor het komende jaar. 


Zie ook: Recessie-angst? Koop toch maar aandelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
bobdes
0
"Professionele" ?? Zijn zoveel professioneel als u en ik ! Hebben ook geen glazen bol.
jeroen12
0
De toekomst voorspellen kan niemand niet, dus ik ook niet en al die analisten ook niet. Die kosten veel geld maar moet ook gokken.
suskewiet
0
In mijn ogen zou het eens goed zijn dat de rechters Europees samen komen en overleggen hoe ze de activisten beoordelen .
Nu nemen de rechters de politiek over en dat werkt averechts .
Dit is de wereld op zijn kop .
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.