Bang voor een recessie? Die is er misschien al!

Door Redactie op 4 mei 2023 08:35 | Views: 7.674

Bang voor een recessie? Die is er misschien al!
Beeld: iStock

Er is een betrouwbare indicator – al is die niet zo bekend – die suggereert dat een recessie in de VS binnenkort zal beginnen, als dat al niet is gebeurd. 

MarketWatch wijst op het verschil tussen twee metingen van het consumentenvertrouwen. Dat blijkt historisch gezien een leidende indicator te zijn voor een recessie.

Consumentenvertrouwen vs. consumentensentiment

Deze indicator is gebaseerd op het verschil tussen twee metingen van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De Consumer Confidence Index (CCI) van de Conference Board en de Index of Consumer Sentiment (UMICS) van de Universiteit van Michigan. 

Volgens James Stack van InvesTech Research weerspiegelt de CCI meer het vertrouwen van consumenten ten opzichte van de algemene economie, terwijl de UMICS een indicator is van hun directe persoonlijke omstandigheden. Omdat zij verschillende aspecten meten van het consumentenvertrouwen ontstaat er een spread tussen.

Recessie écht dichtbij wanneer spread begint af te nemen

In het verleden nam voorafgaand aan recessies de spread tussen deze twee metingen sterk toe. Een recessie was echt dichtbij wanneer deze spread vanaf zijn hoogtepunt begon af te nemen.

Aan beide voorwaarden nu voldaan

Aan beide voorwaarden is nu voldaan, zoals blijkt uit de grafiek. De spread bereikte afgelopen december een piek van 49,2 en is sindsdien met 11,3 punten gedaald tot 37,8 in april. In het verleden daalde de spread gemiddeld 9,7 punten tegen het begin van een recessie.

De consistentie waarmee deze spread voorafgaand aan recessies zijn hoogtepunt bereikte, is verbazingwekkend. Velen denken momenteel dat het uniek is dat mensen somber zijn over hun persoonlijke financiële vooruitzichten, maar relatief optimistisch over de economie in het algemeen. Maar dat is dus helemaal niet zo uniek, eerder zelfs te verwachten voorafgaand aan een recessie.

Seinen staan op rood voor aandelenbeleggers

De spread tussen het consumentenvertrouwen (CCI) en het consumentensentiment (UMICS) is ook een nuttige indicator voor aandelenbeleggers, vooral wanneer de spreiding extreem wordt.

Als de spread meer dan 30 punten bedraagt, dan leverde de S&P500 een negatief rendement van 1,8% over de komende 12 maanden op en -2,6% over de volgende 5 jaren. Aangezien de huidige spread van 37,8 punten bedraagt, is dat een onheilspellende boodschap voor beursbeleggers.

Recessie-angst? Koop toch maar aandelen!

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.