Outperformance van tech is niet houdbaar

Door Belegger.nl op 22 mei 2023 15:30 | Views: 6.743

Outperformance van tech is niet houdbaar

De Nasdaq laat in 2023 alle andere indices in de schaduw staan. Incasseerde de techindex in 2022 nog een verlies van 33%, dit jaar is de Nasdaq 17% gestegen terwijl de Dow Jones vlak beweegt.

Het is de grootste outperformance in 97 jaar, en hij wordt aangevoerd door voornamelijk megacap-techbedrijven. Maar historisch onderzoek wijst uit dat dit een slecht voorteken is voor Walll Street. Een rotatie lijkt aanstaande, zo valt te lezen op The Motley Fool. Welke sectoren profiteren daar dan van?

Technologieaandelen presteren al sinds het einde van de Kredietcrisis beter dan andere. Het soepele monetaire beleid van de Federal Reserve zorgde voor historisch lage leenkosten, waardoor techbedrijven konden acquireren en innoveren. De toegang tot goedkoop kapitaal heeft voor buitengewone groeicijfers gezorgd en de risicobereidheid onder beleggers was groot.

De outperformance van tech is ongekend

Hoewel waardeaandelen het volgens een studie van Bank of America Merrill Lynch op de zeer lange termijn beter doen dan groeiaandelen, zijn het de groeiaandelen die sinds 2009 ruimschoots beter presteren. Techaandelen doen het in recessieperiodes ook doorgaans beter dan de rest. Nu er tekenen zijn dat er een Amerikaanse recessie aankomt, is de verwachting dat de tech-inkomsten langzamer zullen dalen dan die in andere sectoren.

Volgens The Motley Fool schrijven tech-aandelen momenteel geschiedenis. Uit data van BofA Global Investment Strategy blijkt dat Amerikaanse tech-aandelen het in 97 jaar niet zo veel beter hebben gedaan dan de S&P500. Sinds 1926 is het slechts twee keer voorgekomen dat technologieaandelen de S&P 500 in deze mate overtroffen: in januari 1970 en in februari 2000.

De geschiedenis suggereert dat een outperformance van techaandelen van deze omvang geen goed nieuws is voor Wall Street, want in beide gevallen zat er daarna maar bar weinig beweging in de S&P 500.

Hoge waarderingen zijn niet houdbaar

Voor iedereen is wel duidelijk dat technologieaandelen duur zijn. Het is uitdagend voor deze outperfomers om hun huidige waarderingen te rechtvaardigen. Nvidia bijvoorbeeld is zo’n aandeel dat de wenkbrauwen doet fronsen. Het zag zijn koers dit jaar met 94% stijgen. De koers-winstverhouding, gebaseerd op de winstverwachting, is opgeblazen tot 68.

Dat komt vooral doordat beleggers de volgende grote kans in kunstmatige intelligentie niet willen missen. Maar let wel, in de afgelopen 30 jaar overdreef Wall Street elke zogenaamde volgende grote innovatie. De adoptie daarvan duurde dan langer dan verwacht. Hoewel AI het potentieel heeft om op lange termijn een game changer te zijn voor Nvidia, suggereert de geschiedenis dat de huidige AI-hype overdreven is.

Groeimotor stokt bij Nvidia en Apple

Wat nog zorgwekkender is, is dat de groeimotor van Nvidia de laatste tijd stokt. Het gaming-segment kent hoge marges, maar de omzet daalde in de vorige drie kwartalen sterk, met maar liefst 51%. En bij Apple is ook zoiets aan de gang. De aandelenkoers is sinds het begin van het jaar met 33% gestegen, maar de vooruitzichten van het bedrijf blijven verslechteren.

Hoewel Apple niet zo'n extreem hoge koers-winstverhouding heeft als Nvidia, betalen beleggers 32 keer de winstverwachting voor het boekjaar 2023, terwijl de omzet naar verwachting met 11% zal dalen. En vergeet niet dat deze omzetdaling gepaard gaat met een hoger dan normale inflatie. Terwijl Apple van 2013 tot 2018 consequent met dubbele cijfers groeide en een koers-winstverhouding tussen 10 en 15 had, heeft het nu een geschatte koers-winstverhouding van 32, bij een daling van de omzet en winst van een procent of tien.

Dat lijkt niet houdbaar, zeker niet als de Amerikaanse economie in een recessie terechtkomt.

Sectorrotatie aanstaande

De ongekende outperformance van technologie suggereert dat er een vorm van sector- of beleggingsrotatie op komst is. Welke sectoren kunnen profiteren van een uitstroom uit de techsector?

Een van de meest logische sectoren is de gezondheidszorg. Dat is een zeer defensieve sector, die perfect geschikt is om de stormen van een economische neergang te doorstaan. Bovendien zijn bedrijven in de gezondheidszorg zelf zeer innovatief.

Een andere sector die profiteren kan, is de financiële sector. Hoewel die momenteel te lijden heeft onder de crisis bij de regionale banken, zijn financials doorgaans een van de best presterende sectoren in de beginfase van een bullmarkt. Daarin zitten we nog niet, maar banken en verzekeraars zouden uiteindelijk moeten kunnen profiteren van een soepeler monetair beleid.

Ten slotte zijn smallcap-aandelen het overwegen waard. Small caps zijn doorgaans volatieler dan hun megacap-tegenhangers. Bij het ontstaan van nieuwe bullmarkten waren small caps het in het verleden doorgaans in het voordeel.

Lees ook: Dit denken professionele beleggers over de vooruitzichten voor aandelen de komende 12 maanden

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront