Beeld: iStock
Enkele jaren geleden zagen de meeste mensen elektrische voertuigen (EV) als een luxe statussymbool. Door spanningen op de fossiele energiemarkten en de impact van klimaatverandering is de noodzaak tot verduurzaming echter groot. Wereldwijd worden er naar verwachting in 2025 11,2 miljoen elektrische auto's verkocht en dit aantal loopt op tot 31,1 miljoen in 2030, meldt The Economic Times.
Wat zijn de beste opties om mee te liften op de elektrische revolutie?
Om de keuze makkelijker te maken, heeft US News negen potentieel lucratieve aandelen gesorteerd in drie categorieën:
1. Gevestigde partijen
2. Opstartende concurrenten
3. Batterijproducenten
Gevestigde EV-partijen
De markt voor EV’s is extreem concurrerend. Tegelijkertijd zijn er niet veel bedrijven die al jaren volop investeren in EV-technologie.
Partijen die wel investeerden, hebben daar nu profijt van. Zeker tegenover concurrenten die nog een inhaalslag moeten maken. Als je in gevestigde partijen wilt beleggen, overweeg dan een van deze drie bedrijven:
Tesla
De autofabrikant van Elon Musk is heer en meester op EV-gebied. Het concern verkoopt alleen elektrische voertuigen en voerde zijn productie afgelopen jaar met 47% op tot 1,37 miljoen. Met een productie van bijna 500.000 voertuigen in Q2 van dit jaar is er een mogelijkheid dat Tesla dit jaar de twee miljoen overtreft.
Tesla verwacht later dit jaar Cybertrucks te gaan produceren in Texas, waarmee het zich gaat invechten in een nieuwe markt. De koers/winst-verhouding van Tesla is 80,46 op basis van de winst in boekjaar 2022.
BYD
Door alle ruis rondom Tesla en de start van EV-productie door concurrenten, is het Chinese BYD een relatief onbekende speler. Uit een marktonderzoek kwam naar voren dat de productie van BYD in 2022 boven de 900.000 uitkwam, waarmee het na Tesla de grootste EV-bouwer is. Met deze productie en een stevig marktaandeel in de hotspots van China is het bedrijf een bewezen succes.
Volkswagen
Velen zien de Duitse autobouwer Volkswagen als een achterblijver op de EV-markt. Toch is het bedrijf nog altijd wereldwijd de grootste autofabrikant met een afzet van 4,6 miljoen voertuigen afgelopen jaar. In 2022 verkocht Volkswagen 325.000 EV's en het is daarmee nog relatief afhankelijk van auto's met een verbrandingsmotor. Het concern kan profiteren van zijn sterke merknaam, opgebouwde expertise en de huidige massaproductie.
Opstartende concurrenten
Het interessante van opstartende partijen is dat ze expontentiële groeipotentie hebben, in tegenstelling tot de giganten waar de grootste groei al achter de rug is. Hier zijn drie kleine disruptieve spelers met groot potentieel:
Nio
Hoewel Nio nog dieprode cijfers schrijft, blijft het aandeel een favoriet van Wall Street door de groeivooruitzichten. Met een afzet van 11.000 voertuigen is het bedrijf een stuk kleiner dan de eerder genoemde fabrikanten, maar het wist wel maand-op-maand zijn verkopen met 74% op te voeren, wat investeerders enthousiast maakt. Analisten op Wall Street hopen dat Nio deze groeicijfers vast kan houden.
Rivian Automotive
Een ander EV-aandeel met groots potentieel is Rivian Automotive, dat dankzij een succesvolle pick-up truck al bekend is. De productie verdriedubbelde in Q2 ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Door de snelle expansie staat het aandeel dit jaar 34% hoger. Het concern schrijft bovendien groene cijfers, in tegenstelling tot Nio.
Lucid Group
Het Amerikaanse Lucid Group claimt de snelst opladende auto op de markt in handen te hebben. Met 4.400 verkopen afgelopen jaar is het bedrijf een dwerg ten opzichte van de rest. Desalniettemin kwam de productie in Q2 op 2.173 uit en wist de autobouwer goed te herstellen van de vertraging in de aanvoerketen.
De toekomst wijst uit of de grote ambities waar worden gemaakt. Tot die tijd is het een high-risk, high-reward-aandeel.
Batterijproducenten
Het is misschien wel onmogelijk om de winnaars te kiezen in een snel veranderende EV-markt. Als je op de elektrificatietrend wil meeliften door in onderdelen van EV’s te investeren, overweeg dan een van deze drie batterijaandelen:
Albemarle
De makkelijkste manier om in accu's te investeren, is door in lithiumproducent Albemarle te stappen. Met een marktkapitalisatie van bijna $30 miljard is het bedrijf een gevestigde naam, die tegen een stootje kan.
Lithium is de grondstof voor snelladende high-tech batterijsystemen en het concern investeert dan ook in productieuitbreidingen hiervoor. Albemarle voorspelt daardoor een jaarlijkse productiecapaciteit van grofweg 225.000 ton lithium, met plannen de productie te hebben verdrievoudigd in 2030.
Panasonic
Hoewel Panasonic niet enkel een investering in lithium is zoals Albemarle, is het Japanse conglomeraat een van de grootste leveranciers van batterijen wereldwijd; zo heeft het onder andere contracten met Tesla. Het bedrijf wil – in tegenstelling tot veel Chinese concurrenten – de productie naar de VS brengen.
Het werkt sinds 2017 met Tesla samen aan een productiefaciliteit in de VS en zit nu in de onderhandelingsfase voor nieuwe fabrieken in Oklahoma. Het idee van “strategische autonomie” geeft het bedrijf een voordeel waardoor het spanningen tussen China en de VS hoopt te omzeilen.
Ganfeng Lithium Group
Tot slot is Ganfeng Lithium Group een goede optie als bemoeienis van de Chinese overheid je geen zorgen baart. Het bedrijf blijft stevig investeren in zijn Chinese activiteiten, onder andere in een nieuw lithiumbatterij-project. Het aandeel is een goede manier om te profiteren van de enorme groeipotentie van het land zonder een winnaar in de race naar energietransitie te hoeven kiezen.