3 ondergewaardeerde aandelen voor de ultralange termijn

Door Redactie op 25 augustus 2023 09:35 | Views: 19.200

3 ondergewaardeerde aandelen voor de ultralange termijn
Beeld: iStock

Na de pandemie en hoge inflatie beseffen beleggers maar al te goed hoe belangrijk het is om een solide portefeuille op te bouwen voor het pensioen. Met name een die bestand is tegen elke marktsituatie. InvestorPlace selecteerde drie ondergewaardeerde pensioenaandelen die de komende jaren een stabiel inkomen kunnen genereren.

Beleggen voor je pensioen betekent voor veel beleggers aandelen kiezen die hoge dividenden uitkeren en passief inkomen kunnen genereren. Vandita Jadeja van InvestorPlace kijkt breder: niet alleen naar aandelen die een stabiel inkomen genereren, maar ook naar aandelen die de potentie hebben om elke marktsituatie te doorstaan en in de loop der jaren kapitaalgroei bieden.

Dergelijke bedrijven beschikken over stabiele balansen, een solide geschiedenis en een commitment om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders. De drie die zij op een rij zet? PepsiCo, Johnson&Johnson en Microsoft.

PepsiCo beschikt over ijzersterk prijszettingsvermogen

PepsiCo is een favoriet van Jadeja en het aandeel stelt tot nu toe niet teleur. Ondanks de hoge inflatie bleef de vraag naar gezonde snacks en dranken sterk. In dit soort marktsituaties winnen merken met prijszettingskracht en dat is dan ook waar PepsiCo over beschikt. Het bedrijf toonde veerkracht en het vermogen om te groeien in een inflatoire omgeving. De drank- en snackgigant verhoogde de prijzen van zijn producten om de stijgende kosten te compenseren en realiseerde toch een dubbelcijferige stijging van de autonome omzet en de aangepaste winst per aandeel.

PepsiCo profiteert ook van zijn brede assortiment merken. Behalve Pepsi Cola zijn dat onder andere frisdrankmerk 7UP, de chipsmerken Lay's, Duyvis, Cheetos en Doritos en ontbijtgranenmerk Quaker.

In een onzekere markt is het aandeel een veilige gok. Het dividendrendement bedraagt 2,79%. Beleggers ontvingen afgelopen kwartaal een kwartaaldividend van 1,26 dollar: een stijging van 10% ten opzichte van de vorige uitkering.

Het bedrijf heeft een zogeheten pay-out ratio van 65%, wat betekent dat 65% van de nettowinst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dat is een stuk hoger dan het sectorgemiddelde. PepsiCo kan de dividenduitkeringen de komende jaren ook verhogen als de omzet verder toeneemt.

Johnson & Johnson: een gezonde dividendkoning

Johnson & Johnson is een van de grootste bedrijven in de gezondheidszorg. Het bedrijf heeft een uitgebreid productportfolio en een solide geschiedenis. Het is onder andere bekend van OB-tampons, nicotinepleisters van Nicorette, mondspoelingsmiddel Listerine, pleisters, contactlenzen en gezichtscrème. 

Johnson & Johnson heeft wel te maken gehad met diverse rechtszaken en schikkingen, maar volgens InvestorPlace hoeven beleggers zich weinig zorgen te maken. Het healthcare-bedrijf is financieel sterk en beschikt over een indrukwekkende balans. Johnson & Johnson heeft Kenvue, de consumer health divisie, afgesplitst, wat de inkomstengroei op de lange termijn kan stimuleren. Consumenten blijven op zoek naar manieren om hun gezondheid en welzijn te verbeteren.

Het bedrijf heeft daarnaast een gediversifieerde portefeuille van producten en is minder volatiel dan de aandelenmarkt. Bovendien is de vraag naar farmaceutische producten en medische apparatuur niet onderhevig aan korte termijn fluctuaties. Ook beschikt J&J over een aantal blockbusterapparaten en -medicijnen die jaar na jaar aanzienlijke inkomsten genereren.

Het aandeel is niet goedkoop, maar kan beleggers nog vele jaren belonen. J&J is een dividendkoning: het bedrijf heeft al 62 opeenvolgende jaren het dividend verhoogt. Het dividendrendement bedraagt 2,75%. De pay-out ratio bedraagt 44%: minder dan die van PepsiCo, maar nog altijd veel hoger dan het sectorgemiddelde.

Microsoft: een must-have in elke pensioenportefeuille

Microsoft is een technologieleider die volgens InvestorPlace in elke portefeuille een positie verdient. De aandelenkoers is gestaag omhooggegaan en kan dat blijven doen. Microsoft domineert de softwarebusiness en heeft enkele topmerken zoals Windows en Azure. Diverse wereldwijde bedrijven zijn voor hun dagelijkse activiteiten afhankelijk van Microsoft. Daarnaast investeert het fors in kunstmatige intelligentie.

Microsoft heeft indrukwekkende omzetcijfers gerapporteerd. Het bedrijf heeft een relatief laag dividendrendement van 0,85% en keerde een kwartaaldividend van 0,68 dollar uit. Toch is er genoeg ruimte om het dividend nog vele jaren te verhogen.

Het aandeel is niet goedkoop en wordt momenteel verhandeld tegen 320 dollar. Jadeja denkt dat het aandeel de potentie heeft om op de lange termijn 500 dollar te bereiken. Microsoft is volgens haar een must-have in een pensioenportefeuille.

Lees ook: 7 blue chip-aandelen om op de dip te kopen

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront