2 maandelijkse dividendbetalers met oogverblindende rendementen

Door Redactie op 12 september 2023 08:30 | Views: 34.249

2 maandelijkse dividendbetalers met oogverblindende rendementen
Beeld: iStock

Sommige bedrijven keren jaarlijks of halfjaarlijks dividend uit, wat vaak voorkomt bij Europese aandelen. Bij Amerikaanse bedrijven zijn dividendbetalingen per kwartaal de norm. Er zijn echter ook bedrijven met maandelijkse dividendbetalingen, wat sommige beleggers waarderen vanuit het oogpunt van een regelmatige inkomstenstroom.

Bob Ciura selecteerde voor The Street deze twee dividendaandelen met hoge rendementen, maandelijkse uitbetalingen en een koopaanbeveling van Zack's.

Horizon

Horizon Technology Finance Corp. (HRZN) is een BDC (Business Development Company) die durfkapitaal verstrekt aan kleine en middelgrote bedrijven, voornamelijk in de sectoren biowetenschappen, technologie, duurzaamheid en gezondheidszorg-IT. De gespecialiseerde expertise van Horizon weet de krenten uit de pap te vinden in dergelijke risicovolle sectoren, die steeds lastiger toegang kunnen krijgen tot de kapitaalmarkt.

Het bedrijf rapporteert rendement van 16,3% over de afgelopen 12 maanden. Het afgelopen, tweede kwartaal stegen de totale beleggingsinkomsten met 51,3% jaar op jaar, voornamelijk door de groei van de rente-inkomsten. Het netto beleggingsinkomen per aandeel (IIS) steeg naar 0,54 dollar, ongeveer 54% hoger dan in Q2 2022. De intrinsieke waarde (NAV) per aandeel kwam uit op 11,07 dollar, wat 2,4% lager is dan in het kwartaal ervoor en 5,3% lager op jaarbasis.

Na betaling van de maandelijkse uitkeringen bedroegen de ongedistribueerde inkomsten van Horizon per 30 juni 1,02 dollar per aandeel, wat duidt op een aanzienlijke kasvoorraad. De drie toekomstige maandelijkse dividenden zijn vastgesteld op 0,11, wat neerkomt op een dividendrendement van ruim 11%.

Gladstone Capital

Ook Gladstone Capital (GLAD) is een business development-bedrijf. Momenteel wordt het gewaardeerd op 350 miljoen dollar. BDC's organiseren financiering voor kleine en middelgrote bedrijven die niet direct toegang hebben tot de kapitaalmarkt. Dat maakt ongeveer 90% van de activiteiten van gladstone uit. Het bedrijf heeft ook kleine aandelenbelangen in een aantal portfoliobedrijven.

Aangezien de kleinere bedrijven die worden gefinancierd door Gladstone Capital en andere business development-bedrijven moeilijk elders financiering kunnen krijgen, genereren BDC's over het algemeen bovengemiddelde rentebaten uit hun investeringen.

Gladstone publiceerde zijn winst over het derde kwartaal op 26 juli en de resultaten waren boven verwachting. Het netto beleggingsinkomen per aandeel was 31 cent, vier cent beter dan verwacht.

De totale beleggingsopbrengsten bedroegen 22,8 miljoen dollar, een stijging van 66% op jaarbasis, wat 1,15 miljoen dollar beter was dan de ramingen. De stijging van de beleggingsinkomsten was het gevolg van hogere rente-inkomsten.

Met het rendement op de portefeuille dekt het bedrijf de kosten en keert het dividend uit aan de aandeelhouders. In de loop van de tijd is het rendement gestegen tot meer dan 10%. Ondanks de stijgende financieringskosten is Gladstone erin geslaagd om zijn rendementsspreads te vergroten. De portefeuille van Gladstone blijft in dollars groeien en de hogere spreads op een grotere portefeuille leiden tot winstgroei.

Wij denken dat het huidige dividend houdbaar is; de recente verhoging wordt gezien als een blijk van vertrouwen van het management. Gladstone rendeert bijna 10% per jaar.

Lees ook: 3 dividendaandelen voor de lange termijn

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.