Welke 3 aandelen zullen een crash overleven?

Door Redactie op 22 september 2023 08:30 | Views: 12.445

Welke 3 aandelen zullen een crash overleven?
Beeld: iStock

Wat zijn aandelen die bescherming kunnen bieden bij een neergaande markt? Joel Baglole, auteur bij InvestorPlace, zet er drie op een rij die volgens hem een komende marktcrash met succes kunnen doorstaan. Hij benoemt Berkshire Hathaway, Walmart en PepsiCo. In dit artikel leest u waarom precies deze drie aandelen zijn interesse hebben.

Het is moeilijk in te schatten welke kant de aandelenmarkt op gaat. Na een stijging in de eerste helft van het jaar daalden de aandelenmarkten in augustus en tot nu toe bewegen ze zijwaarts in september. Analisten en media lijken verdeeld: sommigen suggereren dat we op het punt staan om voor het laatste kwartaal van het jaar een bull run in te gaan, anderen denken dat we een marktcrash gaan meemaken.

Een grote speler zoals Warren Buffett blijft optimistisch over aandelen, terwijl Michael Burry miljarden dollars inzet op een aanstaande crash. Natuurlijk is het onmogelijk om de toekomst te voorspellen, al lijkt de uiteindelijke richting te worden bepaald door de economische prestatie en de vraag of de Federal Reserve de rente blijft verhogen. Maar één ding is wel duidelijk: sommige aandelen zijn beter gepositioneerd dan andere om een marktdaling te doorstaan. Wat zijn mogelijke crash-bestendige aandelen?

Berkshire Hathaway – breed gespreid en rijk aan cash

Berkshire Hathaway is het investeringsvehikel van Warren Buffett. De aandelen in de holding koersen momenteel rond het hoogste niveau. Berkshire heeft het niet alleen dit jaar beter gedaan dan de S&P500-index, maar deed dat ook in de afgelopen vijf en tien jaar. Buffett is blij, want hij heeft herhaaldelijk gezegd dat beleggers een indexfonds op de S&P500 moeten kopen als Berkshire de benchmark niet kan verslaan. Berkshire's aandelen doen het momenteel goed terwijl de algemene markt grotendeels zijwaarts beweegt. Dit is te danken aan een combinatie van meerdere factoren, waaronder de sterke financiële resultaten en een enorme berg contanten van bijna 150 miljard dollar. Berkshire is een extreem gediversifieerd bedrijf met belangen variërend van spoorwegen tot verzekeraars en restaurants. Beide factoren zorgen ervoor dat het bedrijf en zijn aandelen een economische recessie of marktcrash kunnen doorstaan.

Walmart – klanten weten de goedkopere producten te vinden

Supermarktconcern Walmart koerst momenteel op een recordhoogte, terwijl veel retailers tegenvallende financiële resultaten rapporteerden over het tweede kwartaal. Winkeliers bezwijken onder het gewicht van dalende verkopen, grote voorraden en winkeldiefstallen. Bij Walmart is dat anders. Consumenten blijven toestromen en gaan op zoek naar koopjes in de huidige omstandigheden - hoge inflatie, rentetarieven die op het hoogste punt in 22 jaar staan. Walmart rapporteerde sterke financiële resultaten over het tweede kwartaal en verhoogde de verwachtingen voor het hele jaar, waardoor de aandelen van het bedrijf dit jaar tot nu toe al met 15% stegen. De e-commerce activiteiten groeiden in het tweede kwartaal met 24% op jaarbasis, terwijl de omzet in dezelfde winkels met 6,4% steeg. De omzet van Walmart zal dan ook waarschijnlijk stijgen tijdens een marktcrash. Bovendien profiteert het bedrijf van het feit dat het nu de grootste supermarktketen in Amerika is. Dit komt doordat consumenten op zoek gaan naar goedkopere producten die bij Walmart zeker te vinden zijn.

PepsiCo – de producten zijn onweerstaanbaar

Voedingsmiddelen- en drankenfabrikant PepsiCo verkoopt het soort producten dat consumenten blijven kopen ongeacht de omstandigheden. En daar dankt het concern zijn gestage winstgroei en koersstijging aan. De maker van Lay's chips, Quaker Havermout en Pepsi zal waarschijnlijk goed stand houden in het geval van een marktcrash en zelfs een recessie. Consumenten vinden de producten van PepsiCo niet te versmaden, waardoor het concern de mogelijkheid heeft om de prijzen te verhogen zonder klanten te verliezen. Dit heeft ertoe geleid dat PepsiCo een gestage winstgroei rapporteert die het bedrijf heeft geholpen om de ups en downs van de markt te doorstaan. De aandelenkoers is 75% gestegen sinds de coronacrash in maart 2020. De afgelopen 12 maanden werd het aandeel 7% meer waard. PepsiCo keert elk kwartaal een mooi dividend van 1,26 dollar per aandeel uit, met een dividendrendement van 2,79%. Daarnaast heeft het bedrijf de afgelopen 50 jaar steeds zijn dividend verhoogd.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront