Kooplijst 2024: Hildo Laman

Door Redactie op 5 januari 2024 10:45 | Views: 24.584

Kooplijst 2024: Hildo Laman
Beeld: © Femke Blaauw

Welke aandelen zullen het goed gaan doen in 2024? Experts wijzen drie kansrijke fondsen aan en leggen uit waarom. Vandaag de eer aan analist en optiekenner Hildo Laman, Hoofd van de IEX Beleggersdesk.

Het is de eerste keer dat Hildo Laman meedoet aan de kooplijsten. “Ik vind het wel zo leuk om dan ook wat minder bekende namen te noemen”, concludeert hij direct. “Ik heb zelf geen aandelen of opties uitstaan in AI en bezit ook geen Amerikaanse aandelen. Niet omdat ik pessimistisch ben over beide, want dat is niet zo. Maar na de uitbundige koersontwikkeling van de afgelopen jaren - in vooral de Amerikaanse technologiesector (en dan vooral de grote jongens) - zou er in 2024 zomaar eens meer aandacht kunnen ontstaan voor kleinere en minder bekende sectoren en bedrijven.” Of dat wishful thinking is, moet aan het eind van het jaar blijken. 

1. Heidelberg Materials 

Heidelberg Materials is een van ’s werelds de grootste producenten van asfalt en cement. Laman: “Heidelberg onderscheidt zich doordat het inzet om duurzaam te gaan produceren. Dat stelt het bedrijf in staat om betere prijzen te kunnen berekenen, wat natuurlijk goed is voor de marges.”

“Het bedrijf bevindt zich in een cyclische sector, wat niet wil zeggen dat de winsten regelmatig plaats moeten maken voor verlies. In de afgelopen 20 jaar werd er slechts tweemaal verlies geleden.” De laatste keer daarvan was in, 2020, door een grote afboeking. “Operationeel zag het er verder prima uit in dat jaar. Het verlies daarvoor was veel langer terug: in 2004. Dat is in principe een fijn gegeven als je overweegt om in Heidelberg te beleggen.”

De toekomst oogt positief in de ogen van Laman. Voor de komende jaren wordt er een winst per aandeel verwacht van meer dan €10. “Op een koers van iets meer dan €80 betaal je minder dan 8 keer de winst voor volgend jaar. Dat is aan de lage kant. Het gemiddelde ligt op ongeveer 10. Op basis van de winst van de periode voor dit jaar is het verschil nog groter.”

Duitsland is overigens niet populair bij beleggers, onder meer wegens economische tegenslagen. “Maar Heidelberg haalt daar niet de meeste omzet vandaan. 70% van de omzet komt van buiten Europa. Dat maakt het minder afhankelijk van de Duitse economie”, aldus Laman.

2. Siltronic

Siltronic is een Duits bedrijf dat wafers maakt. Wafers zijn siliciumschijven waarmee halfgeleiders (chips) geproduceerd worden. “Het gaat dit jaar niet echt goed met de wafermarkt door de cyclische dip in de chipmarkt. Vooral de slechte geheugenchipmarkt speelt de markt én het bedrijf parten. Ook voor begin volgend jaar wordt er nog een zwakke markt verwacht.” 

Toch gelooft Laman dat de kans groot is dat er binnen afzienbare tijd een opwaartse beweging komt in de chipcyclus, en daarmee ook in de wafermarkt. Daarover zegt hij:  “Omdat de vooruitzichten structureel gunstig zijn voor de chipmarkt, zal de wafermarkt naar alle waarschijnlijkheid ook groeien. Daarom is Siltronic nu flink de capaciteit aan het uitbreiden met een nieuwe fabriek in Singapore. Dat vergt een behoorlijke investering, waarvoor het geld heeft geleend. Dat zorgt voor hogere rente-uitgaven en hogere afschrijvingen in de toekomst.”

“Vanwege de magere markt zal de fabriek in Singapore nog niet maximaal ingezet worden. Dat is natuurlijk niet gunstig voor de marges, maar daar staat tegenover dat nieuwe capaciteit meer potentieel betekent.” Als de markt goed aantrekt, kan het hard gaan, stelt hij. “Naar mijn mening zijn de gemiddelde winstschattingen van analisten voor de komende jaren aan de voorzichtige kant. Ik ben, gezien de ontwikkelingen, wat optimistischer.”

3. NN Group

Financiële dienstverlener en verzekeraar NN Group stond het afgelopen jaar bekend om haar rol in de woekerpolisaffaire. Toch ziet Laman hierin kansen om te beleggen. “Op dit moment (19 december) is er nog geen nieuws bekend over een eventuele schikking tussen NN Group en de claimstichting die betrokken is bij de lopende woekerpoliszaak. Die mogelijke schikking is een belangrijke reden van de erg magere prestaties van het aandeel de afgelopen paar jaar. Als die er komt, en het bedrag is niet buitensporig, kan de lucht boven dit aandeel snel opklaren.”

Er wordt nu rekening gehouden met een forse kostenpost door de woekerpolissen, stelt Laman. “Met een dividendrendement van meer dan 8% is het aandeel relatief laag gewaardeerd. Als een eventuele schikking niet tegenvalt is een hogere koers zeker mogelijk.”

Een dalende rente in 2024 zou daarentegen wel weer een minpunt kunnen worden. “Voor verzekeraars is een hogere rente in principe beter dan een lage, maar zolang de daling binnen de perken blijft zou het effect ook niet al te groot moeten zijn”, aldus Laman.

Hildo Laman heeft posities in al deze aandelen

 


Meer Kooplijsten 2024:

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!