Zijn crypto’s geschikt voor uw portefeuille?

Door Redactie op 14 juni 2024 08:30 | Views: 2.656

Zijn crypto’s geschikt voor uw portefeuille?
Beeld: iStock

Bitcoin is de oudste en grootste cryptovaluta. De digitale munt werd begin 2009 in het leven geroepen, deels als reactie op het wantrouwen tegenover nationale overheden en traditionele financiële instellingen in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis. Inmiddels zijn er duizenden digitale valuta op de markt verschenen.

Amy C. Arnott gaat op Morningstar in op een aantal basisprincipes voor het samenstellen van een goede portefeuille en welke rol crypto’s daar eventueel in kunnen spelen. Cryptovaluta mogen volgens hem slechts een klein gedeelte uitmaken van een gediversifieerde portefeuille. Een tweede voorwaarde is dat je ze minstens tien jaar vast moet houden.

Soorten cryptovaluta

Bitcoin werd oorspronkelijk bedacht als een digitaal alternatief voor traditionele valuta die worden gecontroleerd door centrale banken. Bitcoin is een volledig digitale valtua, maakt geen gebruik van tussenpersonen om transacties te verifiëren of eigendomsoverdrachten te registreren.

In plaats daarvan is bitcoin een vorm van virtueel, gedecentraliseerd geld in een blockchain. Een blockchain is een soort grootboek dat transacties registreert door een reeks blokken aan elkaar te koppelen die niet kunnen worden gewijzigd nadat ze zijn geregistreerd.

Ether is de op een na grootste cryptomunt en is gekoppeld aan een ander type blockchain, de ethereum. Die blockchain ondersteunt slimme contracten die automatisch digitale activa overdragen wanneer aan bepaalde vooraf ingestelde voorwaarden wordt voldaan. Bitcoin en ether zijn samen goed voor ongeveer 70% van de wereldwijde marktkapitalisatie van cryptocurrencies en meer dan de helft van alle handelsvolumes.

Stablecoins zijn ook een belangrijke soort cryptovaluta. Dit zijn tokens die gedekt zijn door harde valuta zoals de Amerikaanse dollar. Dan zijn er nog altcoins en memecoins. Er zijn momenteel 5.000 cryptocurrencies met een totale marktwaarde van zo’n $2,5 biljoen.

Hoe beleg je in crypto’s

Je kunt direct in crypto’s beleggen, maar het is wat lastiger dan in aandelen. De overgrote meerderheid kan alleen worden verhandeld op speciale cryptobeurzen. Europese beleggers kunnen indirect beleggen via een exchange traded note (ETN), die de waardeontwikkeling van een cryptomunt volgt. Dat is een soort obligatie, waarbij het belegde vermogen in crypto’s wordt geïnvesteerd. Een andere manier om indirect in crypto’s te beleggen is via crypto-gerelateerde aandelen.

Risico's van beleggen in crypto’s

De koersen van cryptomunten zijn erg volatiel. Omdat crypto’s geen kasstromen genereren, kan men de onderliggende waarde niet beoordelen met behulp van traditionele beleggingsanalyses. Spectaculaire rendementen trekken beleggers aan, wat de prijzen nog verder opdrijft.

Hoog rendement gaat echter altijd gepaard met hoge risico's. Dat is een gegeven bij beleggen en daarop zijn cryptomunten geen uitzondering. Het buitenproportionele niveau van volatiliteit betekent dat zelfs een kleine blootstelling aan crypto’s het risicoprofiel van een portefeuille flink kan verhogen.

Ondanks de extreme volatiliteit en het drawdown-risico waren de rendementen hoog genoeg om het extra risico te compenseren. De bitcoin heeft in het verleden voldoende opwaarts rendement gegenereerd om de verliezen goed te maken. Het is echter moeilijk te voorspellen of dit patroon zal aanhouden. Ether noteert nog steeds lager dan de piek in november 2021.

Verder moeten beleggers beseffen dat een groot aantal cryptocurrencies in wezen waardeloos zijn omdat er niet in gehandeld wordt. Volgens CoinMarketCap zijn er momenteel meer dan 1400 crypto’s zonder handelsvolume, waardoor het onwaarschijnlijk is dat beleggers enige winst kunnen realiseren.

Lange beleggingshorizon noodzakelijk

Morningstar raadt aan om crypto’s ten minste 10 jaar vast te houden. Die overtuiging is gebaseerd op de historische frequentie van verliezen over verschillende voortschrijdende tijdsperioden en de maximale hersteltijd, of hoelang het meestal duurt om te herstellen na een drawdown.

Hoeveel blootstelling aan crypto is gewenst?

De correlaties met de meeste andere belangrijke beleggingscategorieën is laag, maar ze zijn de afgelopen jaren gestaag gestegen. Naarmate bitcoin, ether en andere cryptocurrencies meer mainstream worden, worden ze minder waardevol als diversificatiemiddel voor een portefeuille. Als gevolg daarvan is er geen garantie dat het toevoegen van crypto het risico-gewogen rendement van een portefeuille zal verbeteren, zeker niet in dezelfde mate als in het verleden.

Bovendien kan de populariteit van crypto's bij momentumbeleggers en speculatieve kopers leiden tot prijsbubbels die uiteindelijk zullen barsten. Daarbij is het bijna onmogelijk om de onderliggende waarde vast te stellen. Intrinsieke waarde hebben ze immers niet.

Daarom zijn crypto’s alleen geschikt voor een portefeuilleweging van 5% of minder. Veel beleggers kunnen crypto’s zelfs beter helemaal overslaan, adviseert Morningstar.

Lees ook: Is er nog wel genoeg goud?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.