3 groeiende, koopwaardige netwerkaandelen in een uitdagende markt

Door Redactie op 4 juli 2024 08:30 | Views: 5.964

3 groeiende, koopwaardige netwerkaandelen in een uitdagende markt

Zwakke wereldwijde economische omstandigheden, een zwakke vraag van telecom- en kabelklanten en een volatiele dynamiek in de toeleveringsketen zorgen voor tegenwind voor netwerkaandelen. Toch zijn de langetermijnverwachtingen gunstig. Want de toenemende focus op cloud computing, netwerkbeveiliging, big data en cloudopslag zullen een boost geven aan de prestaties van de sector, verwachten de analisten van Zacks

Allerhande ontwikkelingen zoals 5G, het Internet of Things (IoT), Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) en Augmented Reality/Virtual Reality (AR/VR) apparaten vereisen een solide en snelle netwerkinfrastructuur. Dit stimuleert de vraag naar netwerkproducten, wat gunstig is voor de vooruitzichten van bedrijven zoals Cisco Systems, Extreme Networks en Lantronix. Zacks ziet vier trends die de toekomst van deze sector beïnvloeden.

1. Innovatie in netwerktechnologieën 

De groeiende invloed van slimme technologie en op het internet aangesloten producten zoals Smart TV's, gameconsoles, High Definition (HD) streaming spelers, beveiligingscamera's, thermostaten en rookmelders stimuleren innovaties in netwerken en de vraag naar een efficiënte netwerk-ondersteuningsinfrastructuur. De vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie en Machine Learning en de hoge adoptie van cloud-toepassingen houden een enorm potentieel in voor bedrijven in de sector. 

2. Snelle uitrol van 5G 

Het (deels) thuiswerken heeft de vraag naar netwerkintensieve toepassingen zoals videoconferenties en clouddiensten doen toenemen. Dit versnelde de wereldwijde uitrol van 5G. Daar zijn aanzienlijke investeringen voor nodig. Slimme technologie en IoT voorspellen veel goeds voor spelers in de sector.

3. De opleving van Wi-Fi 6E netwerken 

De toenemende vraag om meer apparaten aan te sluiten op het netwerk heeft de vraag naar Wi-Fi 6E-apparaten gestimuleerd. Deze nieuwste netwerktechnologie biedt de mogelijkheid om een groter aantal aangesloten apparaten te ondersteunen zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid. Bovendien lijkt de volgende generatie (Wi-Fi 7) veelbelovend en biedt ook potentieel voor de bedrijven in deze sector.

4. Macro-economische onrust

De wereldwijde macro-economische zwakte en de volatiele dynamiek van de toeleveringsketen blijven zorgen baren. Hoge inflatie kan de uitgaven van kleine en middelgrote bedrijven wereldwijd beïnvloeden. De onzekerheid over de zichtbaarheid van bedrijven kan de prestaties van de sector op de korte termijn schaden.

De onderzoekers van Zacks hebben drie netwerk-aandelen geselecteerd, die kunnen profiteren van de huidige trends. Hieronder een korte introductie van de aandelen.

I. Cisco

Cisco is een netwerkbedrijf dat producten en diensten aanbiedt aan serviceproviders, bedrijven, commerciële gebruikers en particulieren. De inkomsten uit abonnementen zijn goed voor meer dan de helft (54%) van de totale inkomsten van het bedrijf. Bij de laatste kwartaalcijfers bleken de inkomsten uit abonnementen $6,9 miljard te bedragen.

De overname van Splunk versterkt deze ontwikkeling en betekent een aanzienlijke uitbreiding van Cisco's portfolio van softwaregebaseerde oplossingen. Cisco is actief in beveiliging en lanceerde onlangs het AI-gestuurde Hypershield, dat beveiliging en netwerken combineert. Wel daalde de omzet met 12,8% op jaarbasis tot $12,7 miljard, al was dit beter dan verwacht.

De inkomsten uit netwerken daalden op jaarbasis met 27% tot $6,52 miljard, terwijl de inkomsten uit diensten op jaarbasis met 5,7% stegen tot $3,68 miljard. Voor het huidige kwartaal wordt een omzet verwacht tussen $13,4 miljard en $13,6 miljard. De brutomarge zal naar verwachting tussen 66,5% en 67,5% liggen en de winst per aandeel wordt geschat op $0,84 tot $0,86.

II. Extreme Networks

Extreme Networks levert hoogwaardige next generation switching oplossingen voor enterprise local area networks of LAN, internet service en content providers. Het bedrijf verwacht dat zijn strategie van ‘one network, one cloud’ de jaarlijkse terugkerende inkomsten verder zal verhogen. Het bedrijf bouwt voorraden af en ziet dat als hindernis voor de omzetgroei in het huidige kwartaal. De verwachte winst in het boekjaar 2025 bedraagt $0,77 per aandeel.

III. Lantronix

Lantronix is gespecialiseerd in het leveren van Industrial en Enterprise Internet of Things-oplossingen. Denk hierbij aan Intelligent Transportation, Smart Grid, Smart Cities en AI Data Centers. Lantronix blijft zich richten op drie belangrijke segmenten, waaronder smart cities, automotive, infotainment en enterprise, om de omzetgroei te stimuleren.

De inkomsten van het bedrijf bedroegen $41,2 miljoen in het laatst gerapporteerde kwartaal, een stijging van 25% op jaarbasis. De winst van $0,11 per aandeel lag een stuk hoger dan de $0,6 in het voorgaande kwartaal. Voor het vierde kwartaal van het boekjaar 2024 verwacht het bedrijf een omzet van $46,5 tot $51,5 miljoen en een winst per aandeel van $0,12 tot $0,18.

Lees ook: 7 sterke dividendaandelen voor de lange termijn

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!