November 2022 maakte de wereld kennis met ChatGPT. De komst van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) zette de beurzen in vuur en vlam. De koersen van de Magnificent Seven stegen naar grote hoogte en met hun zware weging trokken ze de indices mee omhoog. De Nasdaq 100 verdubbelde bijna in waarde.
De grootste winnaar van de AI-revolutie bleek Nvidia, de leverancier van de benodigde rekenkrachtige chips. De koers ging in minder dan twee jaar zo’n twaalf keer over de kop.
AI zal ons leven veranderen. Hoe en in welke mate weten we nog niet. Maar grote technologiebedrijven investeren enorme bedragen in generatieve AI. Volgens topman Sundar Pichai van Alphabet is het risico om te weinig te investeren groter dan er te veel aan te besteden.
Energie
De AI-revolutie is op de beurs overal zichtbaar. De grote winnaars zijn tot op heden vooral de leveranciers van de noodzakelijke infrastructuur. Denk daarbij aan datacenters en chips.
AI is echter ook een energie-slurper. Google schat dat het stroomverbruik van een opdracht aan ChatGPT tien keer zo groot is als dat van een normale zoekopdracht. De wereld wordt in hoog tempo volgebouwd met datacenters. De bestaande energiesystemen zullen moeite krijgen om het stroomverbruik bij te benen.
Het is niet voor niets dat sinds een tijdje de aandelen van Amerikaanse elektriciteitsbedrijven stijgen. Energie is een waardevolle grondstof geworden in de wereld van AI.
Crypto-miners
De AI-revolutie brengt zelfs zieltogende sectoren weer tot leven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan die van de bitcoin-miners. De koers van de bitcoin en andere crypto’s bewoog zich sinds dit voorjaar voornamelijk zijwaarts. De laatste halving van de bitcoin heeft de inkomsten van de crypto-mijnbouw geen goed gedaan. Tot voor kort liepen de inkomsten hard terug en de koersen ook.
Toen sloot cloudprovider CoreWeave met steun van Nvidia een overeenkomst met miner Core Scientific. De datacenters van Core Scientific zullen vanaf nu aan AI gerelateerde hardware huisvesten. De crypto-miner zal de datacenters gaan voorzien van de energie die nodig is.
Interessante marges
Het krijgen van een aansluiting op het bestaande elektriciteitsnetwerk duurt al gauw 4 tot 6 jaar. Zoveel tijd heeft Big Tech niet in de AI-strijd. Miners als Core Scientific konden voorheen rekenen op brutomarges van 40 procent. Het hosten van AI-gerelateerde klanten is veel interessanter. De marges lopen daar op naar 80 procent.
Door hun AI-potentieel kunnen crypto-miners volgens zakenbank Morgan Stanley in marktwaarde verdubbelen. De verandering van het businessmodel wordt opeens erg lucratief. Core Scientific komt uit een periode van faillissementsbescherming. De AI-revolutie kon voor de crypto-miners niet op een beter moment komen.
Inveteringen
Niet alle crypto-miners zijn echter geschikt om AI-klanten te hosten. Ze maken meestal gebruik van chips met minder rekenkracht en ook de koelinstallaties en watervoorziening zijn minder geavanceerd.
Een upgrade van de gebouwen is noodzakelijk. Een bitcoin-miningfaciliteit kost 300.000 dollar per megawatt. De kosten van een AI-datacenter bedragen al snel 8 miljoen dollar. Er zijn dan ook forse koersverschillen tussen de verschillende miners.
Voor Big Tech is het van het grootste belang om over voldoende energie te beschikken. De bouw van een datacenter voor High Performance Computing duurt 3 tot 5 jaar. De wachttijden voor de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk zijn zoals gezegd ook lang. Daarom sluiten exploitanten van datacenters overal langjarige contracten om zo verzekerd te zijn van voldoende stroom.
Het nieuwe goud
Niet alleen de stroombehoefte kan in de toekomst als een rem werken. Datacenters draaien voornamelijk op fossiele brandstoffen (aardgas). Microsoft berekende dat de CO2-uitstoot sinds 2020 met een derde is gestegen. Bij Google was dat sinds 2019 zelfs al 50 procent. De AI-revolutie en de digitalisering zijn niet zo klimaatneutraal als vaak wordt verondersteld.
De AI-revolutie breidt zich als een olievlek uit over de rest van de economie en de samenleving. Steeds meer sectoren merken dat. Bitcoin-miners hadden eerder de grootste moeite om beleggers ervan te overtuigen dat ze het digitale goud produceerden. Met een omweg lijkt het er alsnog op. Energienetwerken zijn het nieuwe goud.
Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier.
Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan.
Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Absurde KW-verhoudingen veroorzaken toch nog es een hele vette beurskrach bij met name de bigtechs denk ik zo NVIDIA is giga-zwaar overgewaardeerd . Kan niet zo blijven !