De maand juli, normaal gesproken een relatief rustige periode op de markten, verliep deze keer heel anders. Gedurende de maand werd de Amerikaanse politiek opgeschrikt door de moordpoging op Donald Trump, gevolgd door de aankondiging van president Biden dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen. In plaats daarvan geeft hij het stokje door aan Kamala Harris.
In China werd de derde plenaire sessie van het 20e Centraal Comité van de Communistische Partij met teleurstelling ontvangen door analisten en waarnemers, voornamelijk vanwege het gebrek aan onmiddellijke en concrete economische hervormingen. Daarnaast bleven economische cijfers negatieve verrassingen produceren, waardoor de markt gedwongen werd haar vraagvooruitzichten voor belangrijke grondstoffen, van ruwe olie tot industriële metalen zoals koper, naar beneden bij te stellen.
De Bloomberg Commodity Total Return Index sloot vorige maand met een daling van 4%, de slechtste maandelijkse prestatie sinds mei vorig jaar. Alle sectoren, behalve edelmetalen, handelden lager in de maand.
Gedurende de afgelopen week werd het algehele maandelijkse verlies enigszins verminderd toen belangrijke markten begonnen te herstellen na weken van zware verkopen door hedgefondsen. Year-to-date handelt de index 1% hoger.
Nieuw record goud
Goud bereikte in juli een nieuw record, net onder de 2500 dollar, Oorzaak was dat handelaren de verwachtingen hadden verhoogd dat een Amerikaanse renteverlagingscyclus in september zou kunnen beginnen.
De totale beleggingen van de belangrijkste ETF's lieten de grootste maandelijkse stijging zien sinds maart 2022, toen de totale beleggingen piekten boven de 3200 ton.
Sinds april bereikte goud drie opeenvolgende recordhoogtes, de laatste op 2484 dollar, waarmee het dicht bij onze doelstelling voor het einde van het jaar is gekomen.
Met drie Amerikaanse renteverlagingen ingeprijsd voor dit jaar, in tegenstelling tot de prognose van de FOMC van slechts één, kan enige teleurstelling op korte termijn niet worden uitgesloten, maar over het algemeen blijft de richting naar hogere prijzen in de komende maanden en kwartalen bestaan.
Belangrijke ondersteuning is te vinden in het 2280 dollar-gebied, terwijl de weerstand boven 2450 dollar er voorlopig stevig uitziet.
Ruwe-olieverliezen beperkt tot 3%, terwijl aardgasprijs daalt
De energiesector leed vorige maand een terugval van 7,6%, geleid door een daling van 21,2% in aardgas vanwege een ruim aanbod door stijgende productie en normaal weer. Daardoor bleef de vraag naar koeling relatief laag. De Europese gasprijzen stegen de maand daarvoor nog vanwege zorgen over het aanbod door escalaties in de spanningen in het Midden-Oosten.
Het verlies van ruwe olie werd na een eindemaandsboost teruggebracht tot ongeveer 3%. Over het geheel genomen blijven zowel WTI- als Brent-ruwe olie in een bandbreedte vastzitten, nadat ze de afgelopen twee jaar ook zijwaarts hebben gehandeld
Behalve op de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de onrust na de verkiezingen in Venezuela zal de markt ook letten op of OPEC+ zich zal houden aan een overeengekomen plan om de productie vanaf oktober geleidelijk te verhogen. De groep heeft de afgelopen twee jaar de levering beperkt vanwege het stijgende aanbod van niet-OPEC+-olie en de zwakte in de vraag.
De geplande verhoging van 0,5 miljoen vaten per dag is onderdeel van een routekaart - als de marktomstandigheden het toelaten - om tegen eind 2025 weer 2,2 miljoen vaten per dag te produceren.
Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!