De afgelopen weken waren aandelenkoersen beweeglijk. Beleggers maakten zich zorgen over economische cijfers en geopolitieke spanningen. In deze column gaat Jaap Steur in op de oorzaken van de huidige beweeglijkheid.
Een duidelijke oorzaak van de beweeglijkheid op de beurs is de geopolitieke problematiek. Een voorbeeld hiervan is de moord op een belangrijke Hamas-leider. Ook waarschuwde de Turkse president Erdogan dat hij Israël kan binnenvallen om de Palestijnen te beschermen. Dat beleggers niet houden van deze onzekerheid was goed terug te zien in schommelende beurskoersen.
Wat ook bijdraagt aan de beweeglijkheid op de beurs zijn hooggespannen verwachtingen van de bekende technologiegiganten (Big Tech). Door optimisme over de toekomstige winstgevendheid van deze bedrijven zijn koerswaarderingen de laatste maanden verder opgelopen. Door dit optimisme neemt de kans op teleurstelling toe als winsten tegenvallen en zijn beleggers sneller geneigd om winst te nemen.
Amerikaanse economie koelt af
Ook waren er beleggers die zich zorgen maakten over afnemende groei van de Amerikaanse economie. Zij vrezen dat de Fed de rente te lang te hoog heeft gehouden waardoor de economie te sterk wordt afgeremd.
Aanleiding was de Amerikaanse inkoopmanagersindex die lager uitviel dan verwacht. Ook was de toename van het aantal niet-agrarische banen in juli met 114.000 lager dan verwacht en nam het werkloosheidspercentage toe van 4,1% naar 4,3%.
Afkoelen is bewust overheidsbeleid
Het is goed om te beseffen dat het afkoelen van de Amerikaanse economie bewust overheidsbeleid is met als doel de inflatie terug te brengen naar 2% op jaarbasis. Overigens is van een stagnerende arbeidsmarkt geen sprake; de huidige werkloosheid is met 4,3% nog steeds historisch laag en voor elke werkzoekende staan er 1,2 vacatures open. Daarbij wordt geschat dat het aantal nieuw gecreëerde banen met 30.000 banen lager uitviel door orkaan Beryl die in de VS een spoor van chaos en vernieling naliet.
Minder aandacht ging uit naar de arbeidsproductiviteit, die in het tweede kwartaal sterker steeg dan verwacht. Deze ontwikkeling is goed nieuws voor het reëel besteedbaar inkomen en het verder verlagen van de inflatie.
Houd het hoofd koel
De recente beweeglijkheid op de beurs kan vervelend zijn, maar is zeker niet ongewoon. Geopolitieke onrust is van alle tijden, aandelenbeurzen zijn hier in het verleden altijd weer van hersteld. Verhoogde koerswaarderingen zijn geen voorbode van een koersdaling; aandelenkoersen kunnen ondanks hogere waarderingen jarenlang door blijven stijgen. De Fed streeft, naast een gemiddelde inflatie van 2% op jaarbasis, naar maximale werkgelegenheid. Zij houdt de afkoelende arbeidsmarkt dan ook nauwlettend in de gaten.
De meeste beleggingsfouten worden gemaakt bij onrust op de beurs. Beleggers doen er dan ook goed aan om kalm te blijven in periodes van beweeglijkheid. Wat hierbij kan helpen is om ervoor te zorgen dat de potentiële beweeglijkheid van uw portefeuille past bij uw risicotolerantie en beleggingshorizon.
Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!