De koers van de yen is een belangrijke bron van fluctuaties op de beurzen. Althans, dat wordt vaak door professionele handelaren beweerd. Een dalende yen is goed voor de beurs, een stijgende yen betekent hommeles.
Afgelopen week hebben beleggers ondervonden dat daar zeker een kern van waarheid in zit. Begin juli bereikte de yen een dieptepunt van 162 tegen de dollar. In een maand tijd explodeerde de Japanse munt echter met 12 procent naar 142. Het zette de beurzen wereldwijd in vuur en vlam.
Carry trade
Bovengenoemde stelling over het belang van de yen blijkt dus niet uit de lucht gegrepen. Maar waarom is de valuta van ’s werelds vierde economie zo van belang?
Dat heeft alles te maken met het enorme renteverschil tussen Japan en andere economieën, en dan met name die van de Verenigde Staten. Jarenlang kende Japan een negatieve rente. In maart verhoogde de Bank of Japan de rente en vorige week nogmaals, naar 0,25 procent.
In de Verenigde Staten had de Fed de rente in een paar jaar verhoogd van nul naar 5,5 procent. De inflatie moest immers bestreden worden. Het renteverschil tussen Japan en de Verenigde Staten bereikte zo enorme proporties. Zo kon de zogenaamde carry trade ongekend populair worden, met name onder Amerikaanse hedgefondsen.
Bij een carry trade leent een belegger geld in een valuta van een land waar de rente laag is. Japan was daarvoor zeer geschikt. Het geleende bedrag werd vervolgens geïnvesteerd in een valuta van een land waar de rente aanzienlijk hoger was. De afgelopen jaren waren Mexico en Brazilië zeer populair. Maar de grootste bedragen kwamen terecht in de VS. Lenen voor bijna niets om dat vervolgens te beleggen in Amerikaanse staatsobligaties met een rentevergoeding van een procent of vijf. Doe dat met zeer omvangrijke bedragen, en tel uit je winst.
Van yen naar Magnificent Seven
Nog geliefder was de variant waarbij niet in staatsobligaties maar in aandelen werd belegd. En dan bij voorkeur natuurlijk de aandelen met het hoogste rendement. Big Tech dus. Wanneer de valuta waarin je leent vervolgens ook nog in waarde daalt en die waarin je belegt in waarde stijgt, wordt het helemaal lucratief.
Een trade die te mooi lijkt om waar te zijn, maar de kans dat de Bank of Japan de rente zou gaan verhogen was klein: Japan kampte al jaren met hardnekkige deflatie. De Federal Reserve trok zich intussen weinig aan van de wens van beleggers om de rente te verlagen. Het renteverschil zou nog wel enige tijd standhouden. De yen werd steeds goedkoper en de dollar duurder.
Enorme hoeveelheden beleggingsgeld vonden zo hun weg. Naar het totaal kan men slechts raden omdat valutatransacties niet worden bijgehouden. De schattingen overtreffen echter de stoutste dromen.
Turbulentie
Ook Japan heeft inmiddels echter te maken met oplopende inflatie. Onlangs besloot de centrale bank de rente te verhogen. Vrijwel op hetzelfde moment werden er in de Verenigde Staten een paar tegenvallende economische cijfers gepubliceerd. Zou de zachte landing dan toch nog in een recessie kunnen ontaarden? Reden voor de markten om enkele renteverlagingen in te prijzen.
Het renteverschil wordt kleiner. En dat op het moment dat Big Tech aan een correctie was begonnen. De lening werd duurder, terwijl het rendement daalde. De val klapte langzaam dicht. De margin calls vlogen de verschillende hedgefondsen om de oren. Posities moesten verkocht worden om leningen te kunnen aflossen. Hierdoor steeg de yen nog verder, zodat ook andere beleggers gedwongen werden hun posities te sluiten.
Gezien de enorme omvang van de carry trade is het niet uitgesloten dat de volatiliteit op de beurzen hoger blijft. Daar zullen centrale banken ook rekening mee moeten houden. Het is een extra complicerende factor voor de Fed, aangezien heel veel carry trades hun weg vonden naar staatsobligaties.
Op massale verkoop daarvan zit de Fed niet te wachten. Beleggers kunnen de komende tijd maar beter de koers van de yen goed in de gaten houden. De afwikkeling van de grootste carry trade aller tijden zal waarschijnlijk niet zonder de nodige turbulentie plaatsvinden.
Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier.
Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan.
Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!