De Amerikaanse aandelenmarkt steeg met 24% in het jaar na de verkiezingsoverwinning van Trump in november 2016. Op dat moment anticipeerden beleggers op een overheidsbeleid dat de Amerikaanse economie zou stimuleren, zo stelt onderzoeksbureau Schroders.
De best presterende delen van de markt waren de cyclische sectoren, zoals technologie en financiële instellingen, omdat zij werden gestimuleerd door de mogelijkheid van een gunstiger regelgevingsklimaat.
Met name het plan om de belastingen op overzeese winsten te verlagen, deed de aandelenkoers van de technologiesector stijgen, waartoe op dat moment ook enkele van de "Magnificent 7" behoorden, die sindsdien zijn geherclassificeerd als communicatiedienstenbedrijven.
Goede prestaties door verhoogde uitgaven
De sectoren industrie en materialen deden het ook goed door een stijging van de uitgaven voor infrastructuur en defensie. Daarentegen bleven sommige defensieve sectoren, waaronder nutsbedrijven en niet-duurzame consumentengoederen, achter in de sterke aandelenrally. De ondermaatse prestaties van de cyclische energiesector was een anomalie, vooral als gevolg van aanbodfactoren en sterke winsten voordat Trump werd verkozen.
Ongetwijfeld speelde de anticipatie op een groeibevorderend beleid een belangrijke rol in de herwaardering van de Amerikaanse markt op dat moment. Maar een sterkere groei van de bedrijfswinsten heeft ook bijgedragen aan de marktprestaties. Tegen een achtergrond van sterkere economische activiteit in de VS is de winstgroei van de S&P 500 in 2017 meer dan verdubbeld tot 11,8%.
Opnieuw profiteren?
Hoewel prestaties uit het verleden geen leidraad zijn voor toekomstige rendementen, zou de Amerikaanse markt, als Trump in november weer wint, opnieuw kunnen profiteren van de verwachtingen van een sterkere winstgroei. Hoewel er een risico is van hogere rendementen op staatsobligaties door een groter begrotingstekort, wat de al hoge aandelenwaarderingen kan ondermijnen.
Tegelijkertijd kan het beleggerssentiment worden aangetast door het opleggen van handelstarieven. Dat gezegd hebbende, vanuit een winstperspectief suggereert het S&P 500 EPS-model (winst per aandeel) van Schroders dat de winsten waarschijnlijk sneller zullen groeien met een verkiezingsoverwinning van Trump.
Positievere expansie van marges
In het scenario van een Trump-overwinning verwacht Schroders een positievere expansie van de marges en een sterker profiel van de bezettingsgraad, gedreven door een robuuste groeiprognose voor de VS als gevolg van een gunstiger regelgevingsklimaat en verdere belastingverlagingen. Trump is van plan om de Tax Cuts and Jobs Act (TCJA) van 2017 te verlengen en heeft ook gezegd dat hij het vennootschapsbelastingtarief zal verlagen. Hierdoor zouden de Amerikaanse bedrijfswinsten de komende jaren met dubbele cijfers kunnen blijven groeien, vooral in 2026 en 2027.
Een dergelijke trend zou een belangrijke positieve drijfveer zijn voor de Amerikaanse markt, waarbij de meer cyclische sectoren waarschijnlijk het meest kunnen profiteren, gezien de prestaties uit het verleden.
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!