Wat er de komende maanden met aandelen en obligaties gaat gebeuren, hebben we niet in de hand. Toch zijn er een heleboel handige tips om de grootste risico's uit de weg te gaan. Ben Carlson heeft er 15 verzameld in zijn blog. De rode draad is zo min mogelijk doen.
Slimmer dan de markt
De beurs is vergelijkbaar met één groot collectief geheugen, waarin de kennis van alle beleggers over de hele wereld bij elkaar komt. Mensen die denken dat ze die gebalde kennis kunnen verslaan, moeten ofwel heel slim zijn, of heel dom. Carlson neigt naar het tweede.
De markt timen
Veel beleggers proberen het, maar slechts weinigen lukt het. Het timen van de markt is ongelooflijk moeilijk. Niemand kan namelijk met zekerheid zeggen wanneer het hoogtepunt of dieptepunt bereikt is. Hoe verder een belegger ernaast zit, des te groter is de kans op een slecht rendement.
Trendbeleggen
Ook heel populair is het volgen van bepaalde trends of fondsmanagers met een goed trackrecord. Ga achter aandelen aan die momenteel hot zijn. Klinkt leuk, maar als je dat doet, is volgens Carlson het risico levensgroot dat je te laat bent.
Behind the curve
Ook een veel voorkomende fout is achter de feiten aanlopen. Bijvoorbeeld beleggen in een long-short hedgefonds als aandelen al sterk zijn gedaald, of een inflatiehedge aanschaffen nadat prijzen flink zijn opgelopen.
Miljardairs volgen
Waarom niet dezelfde putopties kopen as George Soros, Stanley Druckenmiller of een andere beursgoroe? Dat zijn toch waanzinnig slimme gasten, beurslegendes die er miljarden aan verdiend hebben? Dat mag zo zijn, maar als miljardairs op de TV verschijnen met beurstips, dan zijn ze daar waarschijnlijk al maanden mee bezig. Goede kans dat de kansen die zij zagen allang verdwenen zijn.
Gelijk hebben
Twitter of X staat bol van betweters die vinden dat zij slimmer zijn dan de rest: politici zijn dom, de staatsschulden te hoog, de Fed te langzaam. Vaak is hun narcisme zo groot dat ze niet meer in staat zijn rationele beslissingen te nemen over hun beleggingsportefeuille.
Magnificent Seven
Een van de eerste beleggingslessen is om te zorgen voor een goed gespreide portefeuille. Toch zijn er hele volksstammen die zich daar niet aan houden. Zij gaan vol voor die ene sector of dat ene land dat het al een tijdje fantastisch doet. Elke cent wordt daarin belegd ... tot het een keer misgaat en door de hoge concentratie het rendement ver wegzakt.
Schuld heeft een ander
De schuld bij anderen zoeken is vaak makkelijker dan de hand in eigen boezem steken. Een van de populairste zondebokken in de VS is de Fed. Van beleggers met een hoog rendement zul je meestal geen kwaad woord horen over het rentebeleid. maar oh wee als de resultaten tegenvallen: dan heeft de Fed het vaak gedaan.
Kortetermijndenken
Het is op zich begrijpelijk, maar mensen laten zich vaak meeslepen door de korte termijn: één tegenvallend inflatiecijfer of winstcijfer, samenzweringstheorieën, verkiezingen. In real-time daarop reageren is meestal contraproductief.
Sell!
Als er paniek uitbreekt, zijn mensen vaak geneigd snel alles te verkopen om vervolgens te wachten tot de rust is weergekeerd. Het probleem is alleen dat niemand weet wanneer de bodem is geraakt, terwijl op tijd weer instappen wel essentieel is voor het rendement op de lange termijn.
Leren van de beste
Ga naar een aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway. Lees een paar boeken van Warren Buffett en ga dan op zoek naar koopjes. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Misschien toch wel, zegt Carlson.
Overreageren
Mensen worden vaak meegesleept als de markt alle kanten op vliegt. Zowel in een stijgende als in een dalende beurs zijn mensen geneigd impulsief te handelen. Dat kan de balans in de portefeuille makkelijk verstoren, doordat er bijvoorbeeld te veel aandelen in een bepaalde sector worden gekocht.
Doemdenken
Ook weer zoiets dat de laatste jaren is versterkt door sociale media. Veel mensen vertonen een vorm van massahysterie die verstandige beleggingsbesluiten in de weg staan. "De planeet gaat ten onder door klimaatverandering." "De staatsschulden zijn zo hoog dat een recessie onvermijdelijk is." "Er komt een Derde Wereldoorlog." Waarom zou je onder dat soort omstandigheden überhaupt nog beleggen.
Gokken
Gewoon beleggen is saai. Je leeft maar één keer. Een paar euro dividend of rente, daar word je niet rijk van. Ga daarom voor speculatieve beleggingen zoals pennystocks, bitcoins of kortlopende opties. Klinkt spannend, zegt Carlson, maar statistisch gezien is de kans op succes klein.
Die ene klapper
Nog erger is het bij beleggers die dromen van die ene vette klapper, waardoor werken overbodig wordt. Het is zwart of rood. Een vakantie op de Bahama’s of een dagje naar Toverland. Een luxejacht of een rubberboot. De verleiding is groot om all-in te gaan, maar de jackpot gaat bijna altijd naar een ander.
Lees ook: 10 essentiële beleggingstips van Warren Buffett
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!