De grondstoffensector boekte afgelopen week zijn vierde opeenvolgende wekelijkse winst. Gedurende augustus werd de sector ondersteund door een combinatie van een zwakkere dollar, lagere Amerikaanse staatsobligaties en de verwachtingen dat de Amerikaanse centrale bank een renteverlaging zal aankondigen tijdens de FOMC-vergadering van 18 september.
Handelaren en analisten gaan nu uit van een zachte landing van de Amerikaanse economie, in plaats van een scherpe vertraging. Nu de inflatie blijft afnemen en er tekenen van verbetering te zien zijn in China zijn de vooruitzichten voor groei- en vraagafhankelijke grondstoffen verbeterd.
Op dit moment is er echter nog veel onzekerheid. Hoewel we ervan uitgaan dat de correctie van de maand juli voorbij is, blijft het vooruitzicht op een sterk herstel beperkt totdat de wereldwijde economische vooruitzichten verder verbeteren. Dit geldt met name voor China en voor Europa, waar de verwachtingen voor economische groei blijven verslechteren.
De Bloomberg Commodity Total Return Index (BCOMTR) noteert nu een stijging van ongeveer 1,3% op maandbasis en 2,2% op jaarbasis, met verliezen in de energiesector - met name brandstofproducten en aardgas - en een veel kleiner verlies in granen. Die worden meer dan gecompenseerd door winsten in industriële en edele metalen.
Weerproblemen gaven suiker, koffie en cacao een nieuwe impuls. Cacao en Europees aardgas, die beide fors hoger noteren, maken overigens geen deel uit van de BCOMTR-index.
Goud blijft in een lastige positie
Nadat het een nieuw prijsrecord van 2532 dollar per troy ounce had bereikt, werd goud de rest van de maand verhandeld binnen een smallere bandbreedte. We zien verschillende factoren die een aanhoudende rally in goud ondersteunen.
Helaas hebben verschillende hiervan betrekking op kopers die afdekking zoeken tegen wat het beste kan worden omschreven als een onrustige wereld. Voorbeelden hiervan zijn geopolitieke kwesties - van gewapende conflicten en handelsoorlogen tot centrale banken die goud kopen om hun afhankelijkheid van de dollar te verminderen - hoge schuldenniveaus die zorgen oproepen over een kredietgebeurtenis, en verzwakkende economieën zoals die van China.
Verstoringen in Libië
Ruwe olie blijft binnen een steeds kleiner wordende bandbreedte handelen nadat de prijs er opnieuw in slaagde om steun te vinden boven belangrijke niveaus rond 71 dollar voor WTI en 75 dollar voor Brent. De opwaartse trend blijft beperkt.
Er is een afwisselende focus op zorgen over de vraag, zoals blijkt uit dalende raffinaderijmarges, en geopolitieke risico's voor de aanvoer. Dit laatste geldt name in Libië, waar de productie de afgelopen week bijna halveerde nadat de autoriteiten in het oosten de productie hadden stilgelegd vanwege gevechten over de controle over de centrale bank en het geld dat wordt gegenereerd door de olieproductie van het land.
Over het geheel genomen zullen de tegengestelde krachten tussen de zwakke vraag in het vierde kwartaal, de productieverlagingen in Libië en een productieverhoging door OPEC+ de prijzen waarschijnlijk binnen een bepaalde bandbreedte houden, met een voorlopig beperkt opwaarts potentieel.
Veelbelovende signalen uit China
Ondanks een schommeling halverwege de week, veroorzaakt door winstnemingen, wisten koperfutures in Londen en New York toch een derde weekwinst te boeken. Dit werd gesteund door de nieuwe vraag van momentumkopers en hedgefondsen.
Een korte stakingsactie bij de Escondida-mijn in Chili, de grootste ter wereld, hielp het herstel op gang te brengen. Er zijn nog wel zorgen over de vraag in China. De vertragende economie in China leidt tot grote kopervoorraden in opslagplaatsen. Die voorraden worden gemonitord door de grote futuresbeurzen in Londen, New York en Shanghai.
Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!