Een rampzalig verlopen debat, een mislukte aanslag op zijn tegenstrever en een zwak optreden op de NAVO-top betekenden het einde voor Joe Biden. Met nog een paar maanden te gaan tot de verkiezingen werd zijn concurrent Donald Trump al min of meer tot de nieuwe president uitgeroepen. De financiële markten liepen hier de afgelopen weken reeds op vooruit. Dat lijkt voorbarig. Het verleden heeft immers uitgewezen dat er nog veel kan veranderen in korte tijd.
De plannen van presidentskandidaat Trump
In een recent gepubliceerd exclusief interview met Bloomberg Businesweek zette presidentskandidaat Trump zijn plannen voor de komende jaren op een rij. Belastingverlagingen, importtarieven en een streng immigratiebeleid. Een beleid dat vrijwel zeker tot een hogere inflatie zal leiden. De presidentskandidaat blijkt op een aantal punten echter een meer genuanceerde opvatting te hebben dan verwacht.
Zo is hij niet van plan om de Fed-voorzitter te vervangen. Jerome Powell mag zijn termijn tot 2026 gewoon uitdienen. Hij ontkent een eerder naar de Wall Street Journal uitgelekt voorstel om de onafhankelijkheid van de centrale bank te reduceren. Sterker, het kamp-Trump reageerde daar zelfs furieus op. Hij overweegt de CEO van JPMorganChase, Jamie Dimon, als minister van Financiën aan te stellen. De vennootschapsbelasting gaat verder omlaag van 21 naar 15 procent.
Trump denkt de inflatie te kunnen bestrijden door meer naar olie en gas te boren. Het oplopende begrotingstekort denkt hij te kunnen verkleinen door de importtarieven verder te verhogen. Niet slechts China, maar ook Europa zal eraan moeten geloven. Hij ziet handelstarieven als een verdienmodel voor de Verenigde Staten. De opmerking dat Taiwan mogelijk voor zijn veiligheid zal moeten betalen past in dit beeld. Een devaluatie van de dollar wordt serieus overwogen. Het beleid zal er sterk op gericht zijn de Verenigde Staten te re-industrialiseren.
Trump trade
Vooruitlopend op deze aangekondigde maatregelen gingen beleggers over tot de zogenaamde Trump trade. Sectoren die naar verwachting zullen profiteren van het economische beleid werden gekocht, sectoren die er last van zullen ondervinden verkocht. De rentecurve werd wat steiler. Want, daar zijn velen het wel over eens, de inflatie zal stijgen en dus de rente ook.
Banken en olie- en gasbedrijven floreerden en Big Tech werd van de hand gedaan. Trump heeft niet zoveel op met de technologiesector. Die is immers voornamelijk gelokaliseerd in Californië, een Democratische staat. Alleen de topman van Tesla vormt hierop een uitzondering.
Trump versus de beurs
Lopen beleggers met deze Trump trade niet teveel op de zaken vooruit? Nog los van het feit dat zijn verkiezing geen zekerheid is, toont enig onderzoek aan dat de beurs zich niet altijd zo eenvoudig laat sturen.
Neem bijvoorbeeld de banksector. Trump staat voor soepeler regelgeving. Iets waar overigens ook de Europese bankensector met vreugde naar zou uitzien. De aandelen van beursgenoteerde banken zouden onder zijn bewind sterk moeten opleven. Dat valt echter tegen. Zo steeg de KBW Bank-index gedurende de vier Trump-jaren slechts met 6 procent. Let wel, over een periode van vier jaar. De S&P 500-index liep in dezelfde periode 67 procent op.
Onder Trumps opvolger Biden rendeerde de bankindex 16 procent. Ook minder dan de 47 procent van de S&P 500, maar toch iets beter. Onder Biden was er van enige versoepeling van regels nauwelijks sprake.
Het opvallendst is echter de performance van olie- en gasaandelen. “Drill Baby Drill” is het motto van Trump. In zijn vier jaar als president verloor de sector echter bijna 50 procent van zijn beurswaarde. Een zware underperformance. Onder Biden, die de oliesector een aanmerkelijk minder warm hart toedraagt, rendeerde de sector maar liefst 141 procent. Een forse outperformance!
Nog opvallender is het feit dat de duurzame-energiesector het onder Trump beter heeft gedaan dan onder Biden. Dat terwijl Trump weinig opheeft met de energietransitie. En technologie? Onder Trump deed de Nasdaq 100-index het aanmerkelijk beter dan onder Biden. Dat ondanks de moeizame houding van Trump ten aanzien van deze sector.
Mr. Market is eigenwijs
Wat kunnen we hieruit opmaken? In ieder geval dat beleggers zich niet te veel moeten laten leiden door aangekondigde beleidsplannen van presidentskandidaten. Of door lijstjes van aandelen van banken en brokers die je moet hebben mocht iemand president worden. De beurs gaat toch zijn eigen weg. Mr. Market is eigenwijs en trekt zich erg weinig aan van Mr. of Mrs. President.
Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier.
Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan.
Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!