Tegen het einde van de zomervakantie stroomden de campings leeg. Inmiddels zijn de scholen weer begonnen, maar campingeigenaren hebben het drukker dan ooit. Dat zien we steeds vaker. Het innemen van standplaatsen door senioren wordt ook wel de grijze golf genoemd.
Het staat misschien wel symbool voor de wereldwijde vergrijzing en de uitdagingen en kansen die dat met zich meebrengt. Met dit in het achterhoofd én de vele vragen die ik krijg over de beleggingsmogelijkheden binnen de sector gezondheidszorg – in de beleggingswereld meestal aangeduid met de Engelse term ‘health care’ – wil ik u met dit artikel op weg helpen.
Wat is gezondheidszorg?
In het kort: het geheel aan activiteiten dat gericht is op de verbetering van de gezondheid van de mensen in een land. Onder de gezondheidszorg valt het onderzoek naar en de kennis van gezondheid, maar ook de toepassing van deze kennis om de gezondheid van mensen te verhogen en ziekten – zowel lichamelijke als psychische – te voorkomen of te genezen. Wetenschappelijk leveren de vakgebieden biologie, scheikunde, natuurkunde en meerdere sociale wetenschappen (denk aan de medische sociologie en psychologie) input ter ontwikkeling én verbetering van de gezondheidszorg.
Omdat de gezondheidszorg zich met menselijk leven bezighoudt, is de sector regelmatig onderwerp van ethische vraagstukken op het gebied van euthanasie, genetische manipulatie en privacy.
Wereldwijde groei aantal ouderen, toename verwachte zorguitgaven
In een groot onderzoek van de Verenigde Naties (VN) valt te lezen dat de internationale organisatie verwacht dat het aantal zestigers gestaag groeit van 1 miljard in 2017 naar ongeveer 2,1 miljard in 2050. Ook ziet de VN de levensverwachting van de wereldbevolking oplopen van zo’n 65 jaar nu, naar ruim 72 jaar in 2050. Uiteraard verschillen de verwachtingen per regio, maar de trend is overal stijgend.
Een belangrijke reden voor deze trend is de wereldwijde aandacht voor hygiëne (handen wassen) door onder andere Unicef. Ook hun inspanningen op het gebied van schoon drinkwater en het toegang bieden tot een toilet dragen bij aan de ingezette ontwikkeling van ‘vergrijzing’.
Maar, voor deze groeiende groep ouderen neemt de behoefte aan gezondheidszorg op latere leeftijd toe. En dat heeft uitdagende consequenties. Zo becijferde de OESO dat de uitgaven voor gezondheidszorg als percentage van het Bruto Binnenlands Product (afgekort BBP, een uitleg vindt u hier) van alle OESO landen tezamen, stijgt van 8,8% in 2018 naar 10,2% in 2030. Naast deze verwachte stijging, neemt het totale BBP waarschijnlijk ook toe.
Beleggen in gezondheidszorg met aandacht voor spreiding?
De groeiende behoefte aan zorg en de daarmee samenhangende uitgaven aan medicijnen en geavanceerde medische toepassingen, biedt mogelijkheden voor beleggers. U kunt natuurlijk Nederlandse aandelen van Galápagos, Pharming of Philips kopen. Of van het Belgische UCB, het Amerikaanse Pfizer of Zwitserse Novartis. Beleggen in individuele aandelen is echter over het algemeen risicovoller dan gespreid beleggen door middel van bijvoorbeeld een beleggingsfonds of ETF.
Wilt u inspelen op deze langjarige trend dan kan dat met twee noemenswaardige beleggingsproducten die verhandelbaar zijn via Saxo (in Nederland ook zonder transactiekosten via Saxo AutoInvest):
Een eerste mogelijkheid betreft de SPDR MSCI World Health Care ETF (ISIN IE00BYTRRB94), genoteerd aan Euronext Amsterdam. De tweede titel is verhandelbaar via Luxemburg: het BlackRock World Healthscience D2 - C (ISIN LU0827889485) aandelenfonds. Beide producten beleggen fysiek in health care-aandelen wereldwijd en noteren in euro’s. Het beleggingsproduct van SPDR heeft thans 135 aandelen in portefeuille, BlackRock 88. Er is overlap voor wat betreft de beleggingen. Beide producten beleggen in ondermeer United Health Group, Eli Lily en Novo Nordisk.
De lopende kosten zijn respectievelijk circa 0,30% (SPDR) en 1,02% (BlackRock) per jaar. Voor wat betreft de prestaties volgt SPDR sinds de introductie op 29 april 2016 op een kostenverschil na de MSCI World Health Care 35/20 Capped Index (de benchmark). Het gemiddeld jaarrendement voor SPDR was 13,19 versus 13,39 voor de index. Over het algemeen doet SPDR dus wat ze beloven: een index volgen.
En BlackRock? Hun beleggingsportefeuille weet sinds de introductie 25 oktober 2012 de benchmark ruim te verslaan. Het gemiddelde jaarrendement van Blackrock ligt op 14,91% versus 13,45% voor de vergelijkingsmaatstaf. Ze scoren dan ook vijf sterren bij Morningstar. Chapeau! Dat maakt de hogere kosten verdedigbaar. En SPDR? Zij krijgen vier sterren bij Morningstar.
Wat nog meer?
De titel van SPDR heeft een Morningstar Analyst Rating™ (een uitleg hierover vindt u hier) van Silver, BlackRock van Brons. Mooi! Ook beleggen ze in aandelen die goed scoren op duurzaam ondernemen én een kleinere CO2-voetafdruk hebben dan hun sectorgenoten. Overall krijgen beide beleggingsproducten vier wereldbollen voor wat betreft de Morningstar Sustainability Rating™.
Het onderliggende dividendrendement ligt voor beide beleggingsproducten rond 1% op jaarbasis en wordt automatisch herbelegd. Het (onderliggende) dividend is logischerwijs niet zo hoog, het is een behoorlijk kapitaalintensieve sector met hoge investeringen.
En de belangrijkste risico’s?
Er is sprake van valutarisico. Er zitten namelijk veel buitenlandse bedrijven in en/of bedrijven die hun omzet uit het buitenland halen (in dollars). En u loopt uiteraard sectorrisico en marktrisico. Als financiële markten onder druk staan, dan zult u dat ook ervaren. In vogelvlucht zijn de titels interessant voor beleggers die aandelenrisico kunnen en willen dragen en die op zoek zijn naar ‘gezonde rendementen’ voor de lange termijn. Meer weten over de besproken titels? Klik dan hier voor de titel van SPDR en hier voor die van BlackRock.
Lees ook: De 7 meest ondergewaardeerde farma-aandelen om te kopen
Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.
De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van de auteur van dit artikel staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Saxo Bank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Saxo Bank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Saxo Bank is een handelsnaam van BinckBank N.V.. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s.
Wie Hans
volgt, weet dat hij belegt als een voetbalcoach. In zijn artikelen en webinars komt u dan ook geregeld robuuste verdedigers (vastrentende waarden) of flegmatieke flankspelers (opties) tegen. Hans schrijft en vertelt daarnaast graag over beleggingsthema's, fondsbeleggen en portefeuilleopbouw. Hans is sinds 2000 werkzaam bij Alex, Binck en nu
Saxo. In 2014 rondde hij de opleiding Senior Beleggingsadviseur met succes af. Met het Academy-team won hij tweemaal de Gouden Stier. Verder is Hans co-auteur van het boek
'Beleggen voor Dummies' en vaste columnist van FiscAlert en levert hij geregeld bijdragen aan diverse media.
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!