De succesjaren voor duurzaam beleggen kenden een, in ieder geval voorlopig, eind in 2021. Sindsdien is de instroom naar deze fondsen flink afgenomen en actieve duurzame fondsen zagen in recente kwartalen zelfs geld wegstromen. Toch zijn er fondsen die zich aan deze trend onttrekken en daarnaast een positieve beoordeling van Morningstars fondsanalisten krijgen.
De interesse in duurzame fondsen is de afgelopen jaren aanmerkelijk bekoeld. Nadat de instroom van nieuw beleggersgeld in 2021 nog recordniveaus liet zien, is dat in de jaren nadien flink afgenomen. Actieve duurzame fondsen hebben zelfs diverse kwartalen van uitstroom achter de rug. Daarbij lag voor duurzame fondsen die beschikbaar zijn in Europa het dieptepunt met een uitstroom van bijna 20 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2023.
Inmiddels lijkt de uitstroom een halt te zijn toegeroepen, al onttrokken beleggers in het tweede kwartaal van 2024 nog wel 620 miljoen dollar aan actieve duurzame fondsen. Geldstromen naar passieve duurzame fondsen bleven al deze tijd wel positief, maar met een instroom 12 miljard dollar werd wel het laagste niveau in jaren aangetikt in het tweede kwartaal van 2024.
Zorgen en scepsis
De afname in geldstromen naar duurzame fondsen kent diverse oorzaken. De eerste was de uitdagende macro-omgeving sinds eind 2021, met hogere inflatie, stijgende rentetarieven en angst voor een recessie. Dit zijn factoren die duurzame fondsen vooral in 2022 en een groot deel van 2023 hebben beïnvloed.
Daarnaast speelden toenemende zorgen over (de impact van) regelgeving en greenwashing een rol, en speelde scepsis over de invloed van duurzaam beleggen op het rendement op. De afgelopen jaren, vooral in 2022 en in het lopende jaar tot en met eind augustus, presteerden duurzame fondsen binnen een groot aantal belangrijke Morningstar-categorieën gemiddeld genomen minder goed dan conventionele fondsen. Ook al wijken de gemiddelde rendementen van duurzame en conventionele fondsen over het algemeen niet veel van elkaar af op de lange termijn, het zal zeker hebben bijgedragen aan de terughoudende houding van beleggers om op dit moment in duurzame fondsen te stappen.
De vertraging in de opkomst van duurzaam beleggen was ook duidelijk terug te zien in de productontwikkeling. Na jaren van hoge groei, waarin vrijwel ieder fondshuis zich haastte om met duurzame fondsen naar de markt te komen, is er meer recent sprake van een normalisatie. Fondshuizen lijken selectiever en tactischer te zijn in hun aanpak van productlanceringen en velen wachten op de afronding en implementatie van nieuwe Europese regelgeving, aangezien deze de vereisten voor nieuwe duurzame fondsen zullen bepalen.
Drie uitzonderingen
Duurzaam beleggen mag dan in zijn algemeenheid minder geld hebben aangetrokken, dat geldt natuurlijk niet voor alle fondsen. De volgende drie wereldwijde aandelenfondsen hebben de afgelopen drie jaar, tegen de trend in, het fondsvermogen flink zien toenemen door instroom van nieuw beleggersgeld. Daarnaast krijgen ze van Morningstars fondsanalisten een positieve Morningstar Medalist Rating.
AXA WF - Sustainable Equity QI
Morningstar Medalist Rating: Gold
Dit fonds combineert een kwantitatief model dat zoekt naar aandelen met lage volatiliteit, kwaliteit en gunstige ESG-karakteristieken. Naast het uitsluiten van diverse industrieën om duurzaamheidsredenen, kan de benadering het best worden omschreven als best-in-class, waarbij aandelen door het model worden gerangschikt op basis van ESG-scores.
Schroder ISF Global Sustainable Growth
Morningstar Medalist Rating: Silver
Dit fonds belegt in aandelen van groeibedrijven van hoge kwaliteit die tevens positieve duurzaamheidskarakteristieken bezitten. Hoewel dit de aandelenselectie stuurt naar gevestigde bedrijven waarvan de groei wordt ondergewaardeerd, hebben de beheerders ook de vrijheid om te beleggen in meer opportunistische ideeën die vaak cyclischer van aard zijn.
Wellington Global Stewards
Morningstar Medalist Rating: Bronze
De beheerders van dit fonds zoeken vooral naar liquide large-caps van solide kwaliteit die tevens worden beoordeeld op basis van de door hen gestelde ESG-prioriteiten en bereidheid om de dialoog aan te gaan. De portefeuille kent een gedegen spreiding over sectoren, al zullen er zelden of nooit beleggingen plaatsvinden binnen de grondstoffen- en energiesectoren.
Ronald van Genderen, CFA
is fondsanalist bij Morningstar Benelux
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!