FONDSEN UITGELICHT: Fugro en Beter Bed


Door Patrick Buis en Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week waarin de Dow Jones Index recordniveaus doorbrak, ECB-baas Mario Draghi de groeiverwachtingen voor de eurozone verlaagde en Venezuela een onzekere toekomst tegemoet gaat na het overlijden van Hugo Chavez, werd Fugro weer in de armen gesloten door beleggers en daalde Beter Bed vanwege sombere vooruitzichten voor Nederland en Spanje.


BETER BED DAALT OP SOMBERE VOORUITZICHTEN


Beter Bed Holding nv (BBED.AE) maakte vrijdag een dusdanige outlook voor het eerste kwartaal bekend dat je je moeilijk aan de indruk kon onttrekken dat het bedrijf niet alleen erg voorzichtig, maar ook conservatief is geweest, met andere woorden: een zogeheten worst case scenario heeft aangehouden.

"Klopt ook wel: er is in deze outlook meer upside dan downside", aldus vertrekkend chief financial officer Duncan van Hoeve vrijdag.

Als de verwachting voor de ontwikkeling van omzet en bedrijfsresultaat in cijfers wordt omgezet dan komen deze posten onder de verwachtingen van analisten uit, zoals die ze in hun spread sheets hebben staan.

Maar daarmee is de teleurstelling van analisten en beleggers niet verklaart. Het dividendvoorstel over 2012 impliceerde een pay-out ratio van 70%, en 50% als er gecorrigeerd wordt voor een impairment van EUR6 miljoen op de Spaanse activa. Het bedrijf zelf zegt dat dit overeenkomt met het dividendbeleid van het bedrijf en dat de resultaten over het gehele boekjaar aanleiding hebben gegeven de pay-out te verlagen.

De koers van het aandeel kreeg vrijdag geen enkele kans om te stijgen, ondanks het gegeven dat het management er ook dit jaar weer stevig aan trekt als het om kosten gaat: EUR2,2 miljoen moet er worden bespaard. Daarbij speelt het bedrijf met actie ook dit jaar in op een jubileum. Dit keer is de dertigjarige verjaardag van Beter Bed aanleiding.

Afgezien van de outlook is wellicht de verwachting van Beter Bed dat de economische situatie in Nederland en Spanje in 2013 niet verbetert een belangrijke aanleiding voor de koersdaling. In Duitsland valt het met het consumentenvertrouwen nog mee, maar in Nederland is deze dramatisch laag met als gevolg dat een aankoop van een matras heel makkelijk wordt uitgesteld.

Het aandeel Beter Bed sloot vrijdag op dagbasis 3,3% lager en op weekbasis 6,1%.


Door Patrick Buis en Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; patrick.buis@dowjones.com


(END) Dow Jones Newswires