Europese beurzen openen hoger

Door ABM Financial News op 22 juni 2021 07:06 | Views: 5.342

Europese beurzen openen hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet, na de plussen maandagavond op Wall Street.

IG voorziet een openingswinst van 52 punten voor de Duitse DAX, een plus van 29 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 24 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag in het groen gesloten, nadat ze in het eerste deel van de handelsdag nog lager stonden, als gevolg van de hernieuwde rentevrees.

De markten in Europa, maar ook in Azië, begonnen maandag lager, volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade, als gevolg van een 'taper tantrum' na uitspraken van de Federal Reserve over het monetaire beleid.

Vorige week werd duidelijk uit de dot plot van de Fed, dat in 2023 twee renteverhogingen worden verwacht, waar dat eerder niet voor 2024 zou zijn. Vervolgens deed Fed-bestuurder James Bullard nog een duit in het zakje door te stellen dat de rente ook in 2022 mogelijk al verhoogd kan worden. Daarop doken de beurzen naar beneden.

"Beleggers reageerden [vrijdag en vanochtend] alsof de Fed klaarstaat om alle steun voor de Amerikaanse economie in te trekken, maar dat is helemaal niet het geval", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Ondanks de winsten op maandag, vrezen analisten dat de volatiliteit kan toenemen in de komende tijd, als beleggers signalen proberen op te vangen van het toekomstige monetaire beleid.

"Er is momenteel geen sterke overtuiging in de markt", aldus strateeg Nadège Dufossé van Candriam. "De markt is heel gefocust op de ontwikkelingen rond de rentes en opmerkingen van centrale bankiers."

Op macro-economisch vlak was het maandag zeer rustig. Later deze week komt de Bank of England met zijn rentebesluit, maar Aslam van AvaTrade verwacht geen wijzigingen. Wel spreekt Fed-voorzitter Jerome Powell morgen. "Beleggers zullen naar bewijs zoeken dat alle uitspraken over renteverhoging en tapering vooral als doel hebben om een grove tijdlijn te geven in plaats van om zorgen aan te wakkeren dat de hogere inflatie niet tijdelijk is", aldus Hewson.

Bedrijfsnieuws

Mijnbouwers stonden maandag aanvankelijk onder druk, maar wisten gedurende de handelsdag op te krabbelen. Rio Tinto verloor uiteindelijk 0,3 procent, ook verklaarbaar door een adviesverlaging van UBS, terwijl Glencore en Antofagasta bij het slot duidelijk in het groen stonden.

Het beeld onder financials was verdeeld. Société Générale sloot lager, terwijl Deutsche Bank en ING ruim een procent hoger eindigden.

De Britse supermarktketen Morrison won bijna 35 procent nadat dit weekend bekend werd dat het bedrijf een overnamebod van bijna 9 miljard Britse pond van private equity partijen Clayton, Dubilier & Rice heeft afgeslagen. Analisten voorspellen dat er nog meer biedingen zullen volgen.

Vivendi verloor 0,2 procent nadat bekend werd dat het 10 procent van zijn Universal Music Group verkoopt aan investeerder Bill Ackman voor 4 miljard dollar. Hiermee wordt de muziekgroep gewaardeerd op 35 miljard euro.

Euro STOXX 50          4.110,84 (+0,7%)
STOXX Europe 600       455,27 (+0,7%)
DAX                    15.603,24 (+1,0%)
CAC 40                 6.602,54 (+0,5%)
FTSE 100               7.062,29 (+0,6%)
SMI                    11.995,63 (+0,5%)
AEX                    723,77 (+0,6%)
BEL 20                 4.154,77 (+0,4%)
FTSE MIB               25.397,72 (+0,7%)
IBEX 35                9.051,70 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag aanzienlijk hoger gesloten.

"De Amerikaanse beurzen reageerden positief op het herstel van de Europese beurzen vandaag", zo stelde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Volgens Hewson wordt het herstel gedragen door een terugval van de Amerikaanse tienjaarsrentes, terwijl ook een zwakkere dollar bijdraagt aan de winsten op Wall Street.

De risicobereidheid van beleggers kreeg vorige week nog een tik, nadat beleidsmakers van de Federal Reserve hintten dat de rente mogelijk al in 2022 omhoog gaat, in plaats van 2023. De koersen van aandelen, hout en goud daalden daarop, om maandag weer te herstellen.

Techaandelen bleven wat achter op de bredere marken, waarbij AMD en Nvidia tot bijna 2,5 procent inleverden.

Een hogere economische groei en inflatie zal in de komende maanden aandelen over het algemeen wel blijven ondersteunen, zo voorziet CIO Fahad Kamal van Kleinwort Hambros. "Amerikanen zullen meer besteden aan goederen en diensten wanneer de restricties van de pandemie worden teruggedraaid", aldus Kamal. "Voor beleggers is er geen alternatief voor aandelen."

Op de obligatiemarkten koerste de Amerikaanse tienjaarsrente op een niveau van 1,494 procent tegen 1,449 procent op vrijdag. In de afgelopen vijf weken daalde de tienjaarsrente nog en dit betekende de langste periode van daling sinds augustus 2019.

"De daling is volledig gelinkt aan de teruggelopen inflatieverwachtingen", aldus strateeg Nadège Dufossé van Candriam. "De markt prijst een oververhitting van de Amerikaanse economie niet langer in. Beleggers zijn van mening dat de Fed zal voorkomen dat er zo'n situatie ontstaat."

De nationale index van de Chicago Fed steeg in mei naar 0,29, van een negatieve stand van -0,09 in april. Het cijfer voor april werd neerwaarts bijgesteld van +0,24.

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag opnieuw hoger gesloten. Een juli-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 2,8 procent, ofwel 2,02 dollar, hoger op 73,66 dollar op de New York Mercantile Exchange. De stijging van de olieprijs op maandag volgt op uitspraken van enkele bestuurders van de Federal Reserve, die aangaven dat de Amerikaanse inflatie sneller stijgt dan verwacht. Mede hierdoor kwam de dollar onder druk te staan, hetgeen de olieprijzen een boost gaf. Ruwe olie wordt verhandeld in Amerikaanse dollars.

De euro/dollar noteerde op 1,1918. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1871 op de borden, nadat de euro begin vorige week nog boven 1,21 dollar handelde.

De verwachting is wel dat de dollar zal blijven stijgen, omdat de Fed eerder de rente gaat verhogen dan de ECB. Volgens ING rekent de markt inmiddels op een eerste Amerikaanse renteverhoging in november 2022.

Bij de cryptovaluta was bitcoin 6,3 procent minder waard dan vrijdag, op ruim 32.000 dollar. Cryptomunten stonden in de afgelopen weken onder druk, nu China het mijnen van bitcoins strenger wil aanpakken.

Bedrijfsnieuws

Uber verloor 3,2 procent, nadat de taxidienst aankondigde het resterende belang van 47 procent in de Chileense online supermarkt Cornershop over te nemen in ruil voor 29 miljoen aandelen Uber.

Netflix heeft een deal gesloten met regisseur Steven Spielberg voor de ontwikkeling van meerdere films voor de streamingdienst. Netflix daalde met 0,8 procent.

DoorDash is een samenwerking aangegaan met Albertsons Alliance voor het bezorgen van boodschappen. Het aandeel won 3,5 procent.

Pershing Square van Bill Ackman neemt een belang van 10 procent in Universal Music Group, die daarmee op 40 miljard dollar wordt gewaardeerd. Eerder stak de Chinese internetreus een belang van 20 procent in UMG, dat eigenaar Vivendi voor 60 procent naar de beurs van Amsterdam zou willen brengen. Aandeelhouders stemmen daar binnenkort over.

American Airlines heeft vluchten geschrapt om zijn systemen niet over te belasten nu de luchtvaartmaatschappij snel opschaalt na de coronacrisis. Het zou gaan om 950 vluchten of ongeveer 1 procent van het totaal in de eerste helft van juli. Het aandeel steeg met 0,7 procent.

Deutsche Bank keert terug naar de markt voor digitale betalingen, na een decennium, nu die markt weer waardevol is geworden. De bank start een joint venture met het Amerikaanse Fiserv voor de verwerking van betalingen.

VF Corp, fabrikant van North Face jassen en Vans-gympen, heeft een verklaring waarin het bedrijf zijn zorgen uitsprak over mogelijke dwangarbeid in de Chinese katoenregio Xinjiang van de website gehaald, nadat rivaal H&M voor een vergelijkbare verklaring van het internet verbannen werd in China, net als drie andere grote modefabrikanten. VF Corp heeft echter binnen een dag een kortere verklaring van vergelijkbare strekking teruggeplaatst, meldde The Wall Street Journal. Het aandeel VF won 1,2 procent.

S&P 500 index              4.224,79 (+1,4%)
Dow Jones index            33.876,97 (+1,8%)
Nasdaq Composite           14.141,48 (+0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag hoger.

Nikkei 225              28.849,16 (+3,0%)
Shanghai Composite      3.556,75 (+0,8%)
Hang Seng               28.473,51 (+0,0%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1904. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1918 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1911 op de borden.

USD/JPY Yen   110,45 
EUR/USD Euro  1,1904
EUR/JPY Yen   131,47

MACRO-AGENDA:

00:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Mei (NL)
06:30 Consumentenvertrouwen - Juni (NL)
06:30 Consumptie huishoudens - April (NL)
06:30 Investeringen - April (NL)
16:00 Consumentenvertrouwen - Juni vlpg. (eur)
16:00 Bestaande woningverkopen - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Gerelateerde Instrumenten

CAC 40 8.013,84 -9,42 -0,12% 15:24
DAX 17.837,40 +67,38 +0,38% 18 apr
PSI 6.274,49 -53,21 -0,84% 15:08

Koersen meer

AEX 860,64 -4,72 -0,55% 15:24
AMX 922,67 -3,93 -0,42% 15:24
ASCX 1.182,67 -7,16 -0,60% 15:09
BEL 20 3.820,43 -6,15 -0,16% 15:24
Germany40^ 17.716,10 -121,30 -0,68% 15:24
US30^ 37.737,07 -276,39 -0,73% 14:23
US500^ 5.007,45 -41,80 -0,83% 14:26
Nasd100^ 17.366,02 -182,78 -1,04% 14:26
Japan225^ 37.478,47 -523,24 -1,38% 14:26
WTI 81,79 -0,29 -0,35% 15:24
Brent 86,70 -0,29 -0,33% 15:24
EUR/USD 1,0672 +0,0029 +0,27% 15:24
BTC/USD 64.752,59 +1.164,82 +1,83% 15:23
Gold spot 2.380,70 +1,33 +0,06% 15:24
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,520 +1,520 +1,73% 15:06
DSM FIRMENICH AG 103,650 +0,900 +0,88% 15:06
ABN AMRO BANK N.V. 15,705 +0,090 +0,58% 15:05
Dalers Laatst +/- % tijd
ADYEN NV 1.400,200 -42,400 -2,94% 15:05
BESI 134,900 -3,650 -2,63% 15:06
ASMI 532,000 -12,800 -2,35% 15:06