Uitgelicht: JDE Peet's serveert sterke bak koffie

Door ABM Financial News op 6 augustus 2022 09:35 | Views: 6.175

Uitgelicht: JDE Peet's serveert sterke bak koffie
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) JDE Peet's heeft in de eerste zes maanden van 2022 een stuk beter dan verwacht gepresteerd, wat aandeelhouders beloonden met een koerswinst van bijna 10 procent in de afgelopen week.

Zakenbank Berenberg sprak dan ook van sterke resultaten.

De omzet van de koffiespecialist steeg in de eerste jaarhelft autonoom met 15,7 procent naar 3,90 miljard euro. Analisten verwachtten voor de eerste jaarhelft een autonome groei van 12,3 procent tot 3,74 miljard euro.

Die stijging, zo bleek, is volledig te danken aan hogere prijzen. Prijsverhogingen waren volgens CEO Fabien Simon ook nodig, gezien de "uitzonderlijke hoge kosteninflatie".

De prijs-elasticiteit van koffieconsumptie is aangetoond, volgens analist Reginald Watson van ING. "De volumes bleven op peil, ondanks significante prijsverhogingen."

In alle regio's behaalde JDE groei. En in het segment 'Buiten de deur' werd zelfs een groei van 39,9 procent geboekt.

Verder boekte JDE een aangepaste EBIT van 631 miljoen euro, een autonome daling van 2,1 procent. Analisten rekenden echter op 583 miljoen euro, een daling van 10,4 procent autonoom.

Onder de streep restte onderliggend een nettowinst van 523 miljoen euro. Dat was een jaar geleden 446 miljoen euro.

Scepsis weggenomen

Met de cijfers nam de koffiespecialist de scepsis bij analist Martin Deboo van Jefferies grotendeels weg. JDE Peet's wist de inflatiedruk prima op te vangen, zag hij. De analist heeft daarom vertrouwen gekregen in de brutowinstontwikkeling in 2022 en denkt zelfs dat JDE Peet's een goede kans maakt om in 2023 de EBIT met 5 procent te laten groeien, in lijn met de doelstelling van de koffiespecialist. Deboo ziet de grondstoffenprijzen dan gunstiger worden, wat goed is voor de marges.

JDE herhaalde voor 2022 te rekenen op veel volatiliteit, veroorzaakt door de hoge inflatie en de geopolitieke onrust. JDE rekent dit jaar op een dubbelcijferige autonome omzetgroei en een stabiele brutowinst met een vrije kasstroom van minimaal 1 miljard euro. Na zes maanden stond deze post op 696 miljoen euro.

Zakenbank Jefferies heeft na de halfjaarcijfers het advies voor JDE Peet's verhoogd van Underperform naar Houden en het koersdoel van 23,50 naar 31,00 euro. "Aangezien de aandelen sinds de beursgang significant zijn gedaald, is er vanaf hier nog maar beperkt neerwaarts risico", aldus Deboo.

Berenberg was net als Jefferies te spreken over de cijfers van JDE Peet’s, maar besloot toch het aandeel op de verkooplijst te handhaven. "Meer prijsverhogingen zijn in de tweede jaarhelft nodig om de inflatie het hoofd te kunnen bieden", denkt de bank.

Wel verhoogde Berenberg de winstverwachtingen voor JDE Peet's voor 2022 tot en met 2024 met 8 tot 12 procent en het koersdoel van 24,00 naar 25,40 euro. De taxaties van Berenberg voor 2023 en 2024 liggen echter nog altijd 6 tot 7 procent onder consensus. De bank gaat uit van een recessie in West-Europa en in de VS. Ook nemen de analisten een vertrek uit Rusland mee in hun taxaties.

ING herhaalde na de halfjaarcijfers het koopadvies voor JDE Peet's met een koersdoel van 46,47 euro. "De markt was duidelijk veel pessimistischer gestemd dan ING", aldus Watson.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

6 Posts
CM-Mienstock
2
Ik heb deze week mijn positie gesloten op 31,50. Zat erin sinds 26 euro. Met dividend erbij bijna 25% winst op gemaakt.
Ik ben met het geld van JDE Peets overgestapt naar Aegon. Stijgende rente en sterke dollar kunnen komende tijd goed uitpakken voor Aegon.
jan de vakman
3
Nou, een bakkie troost heb je best wel vaak nodig, nu je om de haverklap, droevig gestemd wordt door het beursverhaal!!
Gelukkig was bij de lidl de goudversie, van de koffie weer in de aanbieding, dan sla ik altijd stevig in, want dan heb je een overheerlijk bakkie, tegen een redelijke prijs!!
Dat bakkie troost was van de week weer echt nodig ook, op de beurs, want de aex leverde 0,92% in, maar ik moest meer laten gaan!!
Hoofd oorzaak Shell, mijn topspeler wordt op de beurs bekeken, als een leverancier van alleen olie en zakt met de olieprijs mee, dat ze ook goud verdienen aan zo groen mogelijk gas, wordt volledig over het hoofd gezien, daar komt bij, dat wanbeleid van banken, verzekeraars en pensioen fondsen, moet worden afgewenteld op de olieboeren en hun beleggers, zeer onterecht, pak dat echt schuldige geboefte aan, met hun non investeer beleid, daar ligt de echte oorzaak, van steendure energie, onze overheid maakt het drama als het even kan 10x erger, met hun lompe stomme gedoe, wel heel makkelijk om dan bedrijven aan te pakken, die hun verdienmodel, door wijsbeleid sterk hebben verbetert, shell verdient nu veel meer, dan in 2013, toen de olie net zo duur was, de rekening van en voor al die ezels te laten betalen, is wel zeer onrechtvaardig!!
Shelletje heeft maar 1 verbeterpunt nodig, het dividend moet fors omhoog, ten koste van die aandelen inkoop, eerlijk is; beiden de helft, een kleine pijn verzachter is, dat shell zijn laagst betaalden een mooie bonus geeft, over de ruggen, van die arme dividend beleggers, het doet wel zeer, maar dat doet mijn sociale hart, toch wel goed, bravo shell!!
Coen had het over de rente flipperkast, nou dat is nog niet zo'n gekke typering, het heeft er veel van weg, jammer dat ing er nog niet zo heel veel prijzen uitsleept, hij verspeelde van de week, zijn muntjes weer zonder vette prijzen, ook het interim div zakt terug van 24c naar 17c, dat is nog slechter dan shell, nu ja, shelletje heeft natuurlijk veel meer verstand van knaken verdienen, als je de gas geleerden moet geloven, dan lonken daar platina winsten,maar ja, zien is nog geen hebben!!
Het kleintje was van de week toch de grootste, besi trok de kar bij de chipjes+1,65%, bij dit meest sociale chip bedrijf liggen nu echt wel de mooiste kansen!!
Kpn zit weer een beetje in een down cyclus, hij zakt weer wat terug -0,31%, al zie je hem bij onrust, gelijk weer stijgen!!
Renewi stond van de week nog uitgebreid in het AD, de vraag naar hun recykling producten stijgt steeds meer en daar halen ze steeds meer van uit het vuil, alleen de koers deed het niet -0,3%, geen dividend, dan weet je het wel!!
Metaal doet het, ondanks de recessie dreiging, opvallend goed, arcelor en amg schreven groen, alleen mijn metaal, aperam moest een zware veer laten gaan -2,08%, terwijl ik juist Dalm van een record hoeveelheid oud rvs heb voorzien, bij Dalm staat het koersbord gelukkig nooit rood, al is juist de rvs prijs, het meest van alles, naar beneden gepletterd!!
Vrijdag pletterde er nog 1 naar beneden en dat was post nl, op weekbasis, trouwers niet +1,48%, de cijfers worden best spannend maandag, de belg en ook de duitser kwamen goed uit de strijd, maar die zitten flink in amerika, waar alles veel beter is, mogelijk lichtpunt voor post nl zijn de sterk gedaalde container vrachtprijzen, al lijkt me dat een voorportaal van recessie!!
Vandaag piepers rooien, want door de extreme droogte sterven ze versnelt af en dan kan je ze bijna niet meer vinden, de droogte heeft een klein voordeeltje; kwaad in de piepers ontbreekt vrijwel volledig!!
Morgen maar de 84e psalm zingen, daar wordt beloofd; HIJ, de HEERE, stort op hen een milde regen, dat wordt geestelijk bedoeld, maar omdat HIJ zeer mild en vrijgevig is schenkt HIJ het gerust, in het natuurlijke erbij, de orthodoxe Joden hebben de mooie traditie, dat ze staande bidden, met open handen naar de Hemel, ze verwachten, direkt te krijgen, waar ze om bidden, dat is pas bidden en eren van de Schepper van Hemel en aarde!!
Maandag hoop ik dat shelletje, alsnog zijn grote sociale hart richting, die arme dividenders opent en hen toch ook nog een stukje van de vette kluif geeft, dan gaat de koers meer omhoog, dan van al het andere gedoe, want dan kan je heerlijk gaan stapelen!!, SJALOOM!!!
Troef
2
quote:

jan de vakman schreef op 6 augustus 2022 12:32:

Morgen maar de 84e psalm zingen, daar wordt beloofd; HIJ, de HEERE, stort op hen een milde regen, dat wordt geestelijk bedoeld, maar omdat HIJ zeer mild en vrijgevig is schenkt HIJ het gerust, in het natuurlijke erbij, de orthodoxe Joden hebben de mooie traditie, dat ze staande bidden, met open handen naar de Hemel, ze verwachten, direkt te krijgen, waar ze om bidden, dat is pas bidden en eren van de Schepper van Hemel en aarde!!
Maandag hoop ik dat shelletje, alsnog zijn grote sociale hart richting, die arme dividenders opent en hen toch ook nog een stukje van de vette kluif geeft, dan gaat de koers meer omhoog, dan van al het andere gedoe, want dan kan je heerlijk gaan stapelen!!, SJALOOM!!!
Waarom tot morgen wachten, je kan deze psalm dag elke dag zinnen. Of je nu wint op de beurs of verliest.
Overigens had ik een goede beursweek +/+ 0,7%. Dit kwam bij mij met name door de chippers, financials, Alfen en JDE niet te vergeten. Die compenseerden het verlies voor mij op Ahold, Shell, Signify, Unilever, Flow Traders en Ebusco. Al ben ik zeker geen vakman in beleggen :-).
Wens je een rijke zegen toe. Die zegen is ontelbaar meer waard dan een +/+ of -/- op de beurs. Hij de HEERE JEZUS staat jou en mij en ieder die dit leest op de uitkijk (met uitgespreide armen) om ons verloren zonen of dochters thuis te halen. SJALOOM.
jan de vakman
1
Broeder Troef, ik ontmoet nogal eens kritiek, dat ik in mijn zaterdag overzicht, ook een bezinnend moment toevoeg,ik denk, dat dat juist in het weekend, nodig en nuttig is, diversiviseren, tussen tijdelijke aandelen en aandelen met eeuwigheids waarde maakt ons pas echt blijvend schatrijk!!
Dank je wel voor je mooie warme reaktie en de psalmen zing ik 7 dagen in de week, de prachtige bovenstemmers natuurlijk dat mooie accoord hoger, dan smelt het zo mooi samen en zet daarmee een dikke streep onder de wonderschone Woorden!!SJALOOM!!!
Lepre Chaun
1
Jan loof de Heer .
Maar waarom denk je niet eens verders .
Electrificatie halleluja de Heer heeft de nieuwe tijd aangewezen LITHIUM dus AMG !
Prijs de Heer in je zondags gebed dat zo een aandeel op de AMX beurs vertegenwoordigd is .
Zelfs de Heer kan de toekomstige tijd duiden voor Je en vele anderen .
AMG !
jan de vakman
0
Vroeger heb ik amg wel in mijn porto gehad, maar toen was het geen succes, daarom noemde ik hem Al Maar Gezeur!!, nu zijn de kansen wel beter denk ik, veel geluk er mee!!
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Gerelateerde Instrumenten

JDE PEET'S 31,220 +0,160 +0,52% 08 aug

Koersen meer

AEX 727,87 +5,13 +0,71% 08 aug
AMX 965,57 +3,07 +0,32% 08 aug
ASCX 1.307,61 +12,34 +0,95% 08 aug
BEL 20 3.798,91 +35,86 +0,95% 08 aug
Germany40^ 13.639,90 -47,79 -0,35% 08 aug
US30^ 32.862,03 0,00 0,00% 08 aug
US500^ 4.142,41 0,00 0,00% 08 aug
Nasd100^ 13.170,50 0,00 0,00% 08 aug
Japan225^ 28.145,22 0,00 0,00% 08 aug
WTI 90,64 +2,22 +2,51% 08 aug
Brent 96,34 +2,07 +2,20% 08 aug
EUR/USD 1,0195 +0,0016 +0,15% 00:35
BTC/USD 23.816,8200 +507,7700 +2,18% 00:33
Gold spot 1.788,85 +13,75 +0,77% 00:33
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
AdvertentiePlus500
Begin nu met handelen > 77% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ADYEN NV 1.820,000 +72,200 +4,13% 08 aug
DSM 144,500 +2,900 +2,05% 08 aug
Aegon 4,407 +0,073 +1,68% 08 aug
Dalers Laatst +/- % tijd
JUST EAT TAKEAWAY 18,100 -0,310 -1,68% 08 aug
RANDSTAD NV 48,510 -0,260 -0,53% 08 aug
ASMI 299,000 -1,550 -0,52% 08 aug

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront