Beeld: ABM Financial News
(ABM FN-Dow Jones) De koersval van de aandelen ABN AMRO en ING vrijdag is overdreven. Dit stelden analisten van zakenbank Jefferies in een rapport.
Donderdagavond heeft de Tweede Kamer een verrassende motie goedgekeurd om de Nederlandse bankenheffing met nog eens 350 miljoen euro te verhogen tot 850 miljoen euro en een heffing van circa 15 procent op de inkoop van eigen aandelen toe te voegen om zo nog eens 1,2 miljard euro op te halen.
Jefferies wijst erop dat het voorstel nog goedgekeurd moet worden door de Eerste Kamer en niets nog zeker is.
Maar de verrassende verhoging van de Nederlandse bankenheffing die van de ene op de andere dag is goedgekeurd, zou volgens de berekeningen van de zakenbank bij ING 2 procent van de winst per aandeel kunnen kosten en bij ABN AMRO zelfs zo'n 4 procent.
Het nieuwe en onverwachte voorstel van een belasting op het inkopen van eigen aandelen is ook negatief, maar is niet zo erg als aanvankelijk werd gevreesd, aldus Jefferies. De zakenbank meent dat de belasting niet van toepassing zal zijn op het hele terugkoopbedrag.
Nederland is overigens niet het eerste land dat de banken strenger wil belasten. Zo kwam Italie afgelopen zomer met een belasting op de overwinsten van banken. Er zijn volgens Jefferies ook gesprekken in Hongarije over een verhoging van de bankenheffing, terwijl Frankrijk opnieuw kijkt naar een belasting op het terugkopen van aandelen. Dit alles gebeurt in een context van grote begrotingstekorten in de eurozone, hoge inflatie en politieke druk op banken om de depositovergoedingen sneller te verhogen, aldus de zakenbank
Jefferies heeft een koopaanbeveling op ING met een koersdoel van 18,80 euro en een Houden advies op ABN AMRO met een koersdoel van 16,70 euro.
ING sloot vrijdag 6,4 procent lager op 12,33 euro en ABN AMRO daalde met 4,5 procent naar 13,05 euro.
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Flauwekul . Dat is zeer zeker niet overdreven die vette koersval , ING gaat gewoon naar 6 Euro . Ik heb veel spaargeld in ING maar ga denk ik zeer binnenkort naar een andere spaarbank die vettere rentes biedt . Ook wil ik met mijn belegginsporto uit ING gaan omdat ze veels te hoge provisies berekenen voor transacties. Binnenkort zit ik wellicht bij de GIRO i.p.v ING pfffffft !
die belegertje 2020 is kleine broer van PM. [ profit maker]
Hier geloof je toch als Long Belegger niet meer in .
Stijgende Rentes , Giga winst , geen recessie , Huizen ver/koop alom . Iedereen aan het werk , overname kandidaat , afbetaling schulden , geen faillissementen.
En We zijn al 3/4 jaar aan het dalen .
Op wat ? waarvoor ?
over 2 jaar aan 15-17 euro
dit geintje kost voor ING 15% over 4 miljard euro inkoop ,= 600 mio euro plus nog een extra bank tax van 50 mio ( ING's aandeel uit 350mio) , totaal 650 mio euro
en alhoewel dit zeker irritant is heeft het over tijd geen enorme of dramatische impact op de basis van het verdienmodel van ING en zullen ze hier een omweg voor moeten vinden en vindingrijk zijn ze zeker bij ING, vaak te veel en worden dan daarvoor bestraft :)
terug naar de cijfers
650 mio = 1,5% van ING's beurswaarde
een afstraffing van 6% is totaal overdone domweg een paniekreactie
mi een absolute koopopportuniteit voor al diegene die een 2 jaar horizon nemen en de waarde van ING rond 13 euro fair vonden van 2 dagen geleden
niets is zonder risico, maar soms is risk/reward te goed om te laten lopen.
ING moet direct hun hoofdzetel verplaatsen naar Frankfurt, waar ze in Dtsl ook actief zijn. Klaar met die linkse hap hier in Nederland! Niks meer met die onruststokers als Klaver te maken dan.