(ABM FN-Dow Jones) Ebusco is in gesprek met kredietverstrekkers en investeerders over de financiering van een reorganisatieplan. Dit bleek bij de halfjaarcijfers van de fabrikant van elektrische bussen uit Deurne.
Ook wordt er met schuldeisers gesproken over betalingsregelingen.
Het bedrijf heeft achterstallige betalingsverplichting waarover actief wordt onderhandeld met de belangrijkste schuldeisers, bleek uit de toelichting op de halfjaarcijfers.
Verder noemde het bedrijf andere risico's, zoals dat er onvoldoende financiering wordt aangetrokken om het reorganisatieplan uit te voeren. De productie moet met 30 tot 50 procent worden opgeschroefd ten opzichte van 2023 en ook de energiecontainers moeten op tijd worden geleverd, om meer boetes te vermijden. Het risico bestaat dat orders worden geannuleerd, waarschuwde Ebusco.
Nadat de productiedoelen niet werden gehaald, terwijl het halfjaarverlies opliep tot 65 miljoen euro, liet de fabrikant van elektrische bussen woensdag weten te blijven werken aan een reorganisatieplan om de prestaties van het bedrijf te verbeteren. Er werd geen nieuwe outlook gegeven, nadat de eerdere doelstelling eind juni al werd geschrapt.
Daarbij tekende Ebusco aan dat het wel de juiste keuze heeft gemaakt om de assemblage uit te besteden, waardoor de bussen sneller worden gebouwd. Het voltooien van de bussen in de eigen productiefaciliteit in Deurne blijft echter de vertragende factor, door opstart-inefficiënties die langer dan verwacht duren om op te lossen, stelde co-CEO Peter Bijvelds. "Dit raakt niet alleen de omzet, maar vertraagt ook de volledige uitvoering van het kostenbesparingsprogramma", aldus het bedrijf.
Zo moet het bedrijf boetes betalen voor te late levering van bussen, die van de omzet afgaan. Ook voldeed Ebusco niet aan zijn contractverplichting om mobiele energie-opslagsystemen te leveren.
Daarom is het uitvoerende management onlangs versterkt met co-CEO Michiel Peters als voorzitter en de ervaren krachten Roald Dogge en Erland Morelissen als COO en CCO.
De belangrijkste elementen van het reorganisatieplan zijn duidelijk, maar de details moeten nog worden uitgewerkt, stelde Ebuso. Een externe consultant is ingehuurd om te beoordelen of de brutomarge hoog genoeg is in de overeenkomsten met de ingehuurde assemblagepartners. Daaruit zou blijken of er per bus voldoende resultaat overschiet om het reorganisatieplan uit te voeren.
Onderdeel van het plan is om de bestaande producten geheel te industrialiseren voordat er nieuwe producten worden gelanceerd. Eind 2025 zouden er 40 tot 50 bussen per maand van de band moeten rollen. De investeringen moeten in 2025 met 20 tot 30 miljoen euro omlaag.
Ebusco heeft 1.662 bussen in het orderboek staan.
"Simplificatie zal de sleutel zijn in de nieuwe strategie", denkt Degroof Petercam, door minder ruimte te geven aan klanten om hun orders naar eigen wens te personaliseren. Ook denkt Van Beek dat Ebusco pas op de plaats zal maken met het introduceren van nieuwe modellen, totdat alle processen goed verlopen.
Een eerste calculatie op basis van de beoogde productie van 40 tot 50 bussen per maand per eind 2025, een brutomarge van 15 tot 20 procent en 25 tot 30 miljoen euro aan investeringen, suggereert dat het uitdagend wordt om in 2025 een positief EBITDA-resultaat te behalen, volgens Degroof Petercam. "Dat vooruitzicht maakt het niet gemakkelijke om de vereiste financiering aan te trekken", aldus analist Luuk van Beek.
Het aandeel noteerde woensdag 13,1 procent lager op 1,33 euro. Sinds begin dit jaar daalde het al met 72 procent en van de aanvankelijke koers van het aandeel van rond 25 euro is nog maar weinig over.
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Snel wegwezen uit dit aandeel. Deze toko is binnen een jaar failliet.
Net als onlangs de Belgische busbouwer is het een bedrijf dat in het ravijn van de groene beloften/leugens/luchtkastelen en de economische, industriële en financiële realiteit valt ...en het zal niet het laatste bedrijf worden...
Het zou goed zijn als IEX ook zijn adviezen voor ons op een rij zet.
Dat heet dan open zijn over je doen en laten.