Hoe creëer ik een sterke dividendportefeuille?

Door Redactie op 30 december 2020 12:25 | Views: 15.413

Hoe creëer ik een sterke dividendportefeuille?

Dividendaandelen bieden inkomsten, maar de rendementen verschillen per sector, dus wees wel selectief.

US News zette enkele tips op een rij voor het opbouwen van een goed presterende dividendportefeuille voor volgend jaar.

Deze sectoren zijn royale dividendbetalers

Volgens Robert Johnson, hoogleraar financiën aan Creighton University in Omaha, leveren bedrijven die dividend uitkeren vaak meer geld op dan een belegging in obligaties. Het rendement op obligaties staat immers vast, en zal niet toenemen in de loop van de tijd.

Om u een idee te geven: de S&P 500 index genereert momenteel een dividendrendement van 1,61%, terwijl het rendement op Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar minder dan 1% bedraagt.

Bedrijven die dividend uitkeren zijn vaak gevestigde, defensieve namen. Consumentengoederen, informatietechnologie en de gezondheidszorg waren de uitblinkers van 2020. Denk bijvoorbeeld aan giganten als  Coca-Cola, Johnson & Johnson en Procter & Gamble, die er al minstens een halve eeuw in slagen om hun dividend jaarlijks te verhogen.

Bedrijven in deze sectoren zijn minder gevoelig voor de richting van de wereldeconomie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de energie- en industriesector en luxe goederen.

... maar staar u niet blind op het dividendrendement

Maar laat u bij het selecteren van dividendaandelen niet in de luren leggen door een hoog dividendrendement, waarschuwt US News. Dividendrendement is het jaarlijks uitgekeerde dividend gedeeld door de huidige koers van het aandeel. Een hoog dividendrendement kan het gevolg zijn van een hogere dividenduitkering, maar ook van een daling van de beurskoers. Dat laatste is natuurlijk vaak geen gunstig teken.

Pas op voor deze sectoren in 2021

In de energiesector waren afgelopen jaar de hoogste stijgingen van het dividendrendement te zien, ondanks een recordlage olieprijs en  tientallen faillissementen vanwege een daling van de vraag naar olie en gas.

Neem de Amerikaanse oliereus Exxon Mobil, dat een dividendrendement van 8% biedt, ondanks het feit dat het een schuldenlast heeft van 68,8 miljard dollar. De koers is afgelopen jaar gedaald naar 43 dollar, van een hoogtepunt van 71,37 dollar. Of wat te denken van Chevron, dat momenteel een dividendrendement heeft van 5,6%?

In tegenstelling tot hun Europese rivalen, zoals Shell, hebben de Amerikaanse oliegiganten Chevron en Exxon de exploitatiekosten en kapitaaluitgaven verlaagd om hun dividenduitkeringen te kunnen blijven financieren. Een hoog dividendrendement betekent dus niet altijd dat het bedrijf in kwestie financieel gezond is en een lage schuldenlast heeft.

Spreiden is het devies

Hoewel veel solide dividendaandelen worden beschouwd als een veilige investering, bent u als belegger wel blootgesteld aan de grillen van de markt. Ook als u uw huiswerk goed doet, kan een bedrijf onverwacht in de dividenduitkering snijden.

Enige risicospreiding kan daarom verstandig zijn. Dit kan door bijvoorbeeld te beleggen in indexfondsen die zich specialiseren in dividendaandelen. Er bestaan ook ETF's die zich toeleggen op zogeheten dividendaristocraten: bedrijven die al minstens 25 jaar achtereen hun dividend hebben verhoogd.

Lees ook: 7 Amerikaanse dividendaandelen om te mijden

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
JBL_0123
0
Dividendbeleggen is vooral goed voor vadertje staat, niets doen en telkens +30% afromen
jeroen12
0
ik heb geweten dat de roerende voorheffing op coupons 10% was. Ook de taks op de beursverrichtingen is de lucht ingevlogen. Een gepensioneerde die een beetje gespaard had kon zijn mager pensioentje met zijn coupons wat aanvullen.. Nu wordt hij gepluimd gelijk een kieken.
jeroen12
0
Ik heb geweten dat de roerende voorheffing op coupons 10% was. De taks op beursverrichtingen is omhoog geschoten als een raket. Vroeger kon een gepensioneerde die wat spaargeld had zijn armzalig pensioen een beetje aanvullen met zijn coupons. Nu wordt hij gepluimd als een weerloos kieken.i
platin
0
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.